Nihkeää kuin viidakon yössä

LIIGA / Raportti
HPK ja Pelicans eivät aiemmilta kausilta tuttuun tapaan hienoja kiekkoilullisia esityksiä tarjoilleet Rinkelinmäellä. HPK:lle tarjottiin voitonavaimia, mutta vieläkään ei täysi pistepotti kotijoukkueelle kelvannut. Pelicansin kurinalainen puolustuspeli tehosi jälleen.
näkökulma

Ennakkokatselussa tsekkiläis-suomalaista yhteistyötä oleva odotettu "Kuninkaan paluu". [lue lisää]

Kurinalainen ja tarkoituksenmukainen vieraspuolustaminen on usein mediassa ja kiekkoihmisten lausunnoissa käytetty termi. Kaikkihan sen toki tietävät, mitä sillä tarkoitetaan. Rinkelinmäen torstai-illassa lahtelaiset vieraat toteuttivat juuri tuota pelitaktiikkaansa alusta loppuun lähes täydellisesti onnistuen, saalistaen mukaansa yhden arvokkaan pisteen.

HPK palasi illan ottelussa takaisin alkukaudesta tutuksi tulleelle linjalle. Ottelutapahtumia hallitaan mielin määrin ja pelin hallinta on lähes suvereenia. Torjuntojakin kertyy vastustajan maalivahdille aina sellainen määrä, jolla pääsee pokkaamaan tähtiraadilta palkintoja. Maalinteko sen sijaan on unohtunut, ja niin se oli unohduksissa Pelicansiakin vastaan.

- Ongelma on itseluottamuksen puutteessa. Emme pelaa sellaista peliä kuin pitäisi. Ottelu oli vaikea meille, meillä oli lopussa mahdollisuudet voittoon. Hieman samanlainen peli kuin viime viikonloppuna TPS:ää vastaan. Meillä oli silloinkin mahdollisuudet voittoon, ja se on vaikeaa joukkueelle, kun niitä mahdollisuuksia ei saada käytettyä, kertoi jäälle paluun pitkän tauon jälkeen tehnyt Vladimir Vujtek.

- On tärkeää, että säilytämme kärsivällisyytemme ja jatkamme kovaa työntekoa – edetään peli peliltä, vielä puolikuntoinen tsekkitähti jatkoi.

Kädetöntä toimintaa

HPK oli saanut siis torstaina vihdoin takaisin joukkueen kruununjalokiven, Vladimir Vujtekin. Silti kädet olivat koko joukkueella täysin jäissä, varsinkin niissä kaikkein parhaissa maalintekopaikoissa. Vujtekin paluun myötä tosin Kerhon ketjut näyttivät vihdoinkin sellaisilta, että tulostakin saattaisi tulla ja pelaajien roolitukset olla kohdillaan.

Pelicansin peli puolestaan oli tismalleen samanlaista kuin aiemmillakin lahtelaisten Hämeenlinnan vierailulla. Erittäin varovaista hyökkäyspelaamista ja tiukkaakin tiukempaa oman pään varjelemista. Keskialueen ryhmitys oli vaikea ohitettava, varsinkin kun HPK:n hyökkäysten käynnistyminen kesti ja kesti. Kun HPK sitten pääsi hyökkäyspäätyyn, niin peli ajautui toistuvasti kulmiin, jossa Pelicans tehokkaalla mailahäirinnällä sai kiekon itselleen.

Tuloksena tasuri

Tasapeli imartelee lahtelaisia, sillä kiekko ei kovin montaa hetkeä Pelicansin hallussa ollut. Toisaalta tuomarilinjan puitteissa tapahtunut puolustuspelaaminen oli juuri niin Kerhon pelin tukahduttamiseen sopivaa, että kaksikaan pistettä ei olisi ollut vääryys ketään kohtaan.

Tasapeli oli taas HPK:ta kohtaan lähes oikeusmurha, niin yksiselitteistä pelin hallinta jälleen oli. Kerhon hyökkäysten viimeistely ui kuitenkin juuri nyt niin syvällä, että plakkariin saatu yksikin pinna oli aivan liikaa.

Ottelun avausosuma nähtiin ensierän puolivälissä, kun Pelicans pääsi nopeaan vastahyökkäykseen Jari Kauppilan johdolla. Kultakypärä heitti tarkan lätyn takatolpalle, jonne Toni Saarinen syöksyi vauhdilla. Saarinen osui jollakin ruumiinosallaan kiekkoon ja jyräsi maalivahti Robbie Tallasin yli. Kiekko jäi ilmaan pyörimään, josta Tuomas Eskelinen sitä vielä yritti siivota siinä kuitenkaan onnistumatta.

Toinen erä olikin harvinaisen sekavaa pelaamista, kun umpisurkeasti vislaillut Tom Laaksonen sekoitti molempien ryhmien pelin. HPK kuitenkin onnistui rikkomaan kuparisensa, kun Janne Laakkonen syötti siniviivalta ylös hiipineen Teemu Aallon täysin vapaaseen maalipaikkaan. Aalto ei erehtynyt, vaan pussitti tasoitusmaalin erinomaisesti pelanneen Mikko Rämön ohi.

- Ensimmäinen erä oltiin erittäin aneemisia, aivan onnettomia, hengettömiä. Onneksi kuitenkin alettiin sitten pelata. Hyvä, räväkkä alku toiseen erään, peli kuitenkin sekosi jäähyihin, kertoi HPK-valmentaja Jukka Jalonen.

Molemmilla joukkueilla oli tuon tasoitusosuman jälkeen omat mahdollisuutensa siirtyä johtoon, mutta niin vaan kiekko vältteli parhaansa mukaan maaliviivan ylittämistä.

Daniel Widingillä oli avopaikka lähes heti Aallon osuman jälkeen, mutta viimeistely oli onneton. Jatkoajalla puolestaan Olli Julkunen karkasi läpiajoon, mutta Tallas torjui tilanteen loistavasti. Molempiin tilanteisiin Pelicans pääsi Vujtekin heikon puolustuspelaamisen johdosta.

- Saatiin piste, mitä tultiin hakemaan. Molemmilla oli hyvät paikat ratkaista ottelu itselleen, kertoi Pelicansin koutsi Petteri Hirvonen.

HPK:n paikat puolestaan avautuivat erityisesti Tomas Kucharcikille, jonka käsissä oleva näkymätön kipsaus on vähintään kymmenen sentin paksuinen. Kucharcik tuheroi kerta toisensa jälkeen mitä loistavimpia maalipaikkoja. Jatkoajalla kotijoukkuekin sai koittaa extrapisteen noutamista läpiajosta, mutta Janne Laakkosen yritys jäi Rämön patjoihin.

- Kolmas erä oli totaalisesti meidän erä. Pelicansilla oli jatkoaika mukaan lukien vain kaksi vastaiskuista tullutta paikkaa. Tällä hetkellä kiekko ei hirveän helposti pompi meille. Jossain vaiheessa ne rupeaa pomppimaan meille eikä veskari ole vastustajan paras pelaaja joka matsissa, Jalonen sanoi luottavaisena.

VV is back!

kuvakooste

Lisää kuvia HPK-Pelicans-ottelusta. [katso]

Kerhon joukkueesta suurin mielenkiinto kohdistui pitkän kuntoutusjakson jälkeen kokoonpanoon palanneeseen Vujtekiin. Miehen esitys olikin monella tasolla positiivinen huomioon ottaen, että edes Rinkelinmäen tsekkijumala ei puolen vuoden pelaamattomuuden jälkeen olla täydessä iskussa.

Loppua kohden Vujtekin panos hiipui, kun väsy iski jalkoihin. Kuitenkin kolmannessakin erässä Vladi pystyi järjestelemään paikkoja itselleen ja ketjukavereilleen. Loukkaantunut jalka ei onneksi haitannut peliä millään tapaa.

- Olen kuollut. Olin ihan hyvässä kunnossa, mutta muutamat viimeiset vaihdot olivat tuskaa, Vujtek itse kertoi tunnelmistaan.

- Ei se nyt kovin hääppöinen ollut [Vujtekin esitys]. Ihan ymmärrettävää kyllä. Kun Voutilaisellakin on sama tilanne, niin meillä on kaksi keskenkuntoista kaveria, joita ajetaan sisään. Välillä pelataan melkein neljällä, siellä pitäisi jaksaa vetää täysillä molempiin suuntiin ja se vaatii kovaa kuntoa. Varmaan joulun jälkeen vasta nähdään näiltä herroilta sitä parasta peliä, Jalonen analysoi puolikuntoisten pelimiestensä otteita.

Laaksosen floppi

Ottelun viihdyttävintä antia tarjosi raitapaita Tom Laaksonen. Lähes jokaisen viheltämänsä ottelun jälkeen entinen IFK-pelaaja kerää molempien joukkueiden leiristä valtaisan määrän kritiikkiä. Siitä huolimatta Laaksonen jatkaa surkeaakin surkeampia vihellyksiään liigassa näytöillä, joilla kukaan normaalia reittiä tuomariksi tullut ei saisi puhallettavakseen edes C-junioreiden otteluita.

Tänään kaukalossa sallittiin molempien joukkueiden harrastaa järkyttävää mailahäirintää ja kiekollisen pelaajan estämistä. Jäähyjä niistä ei tietenkään vihelletty, paitsi silloin, kun rikottu pelaaja kaatui riittävän näyttävästi. Linjattomuus oli silmiinpistävää, kun samassa vaihdossa ensin laskettiin läpi puolentusinaa koukkaamista ja sen jälkeen joku onneton raukka joutuu samasta teosta istunnolle.

Jäähyjä ottelussa jaettiin melko runsaasti, molemmille joukkueille seitsemän kaksiminuuttista. Nuo rangaistukset Laaksonen puhalsi lähes poikkeuksetta täysin toisarvoisista ja pelin kulun kannalta merkityksettömistä rikkeistä. Kukaan pelaajista ei missään vaiheessa tainnut tietää mitä kaukalossa saa tehdä ja mitä ei.

Entisten liigapelaajien tuominen mukaan tuomaritoimintaan oli erittäin kannatettava idea. Sen sijaan tuon idean varjolla ei SM-liigassa voida sallia jatkuvaa ala-arvoista tuomarointia pelkästään sen takia, että kyseessä on ex-pelaaja.

- Tänään oli erittäin hyvä tuomari. Tuollaisia esityksiä kaivataan suomalaiseen liigakiekkoon, Pelicansin Hirvonen heitti pokerinaamalla.

- En tiedä heittikö Hirvonen huumorimiehenä tsoukkina tuon, mutta jokainen joka tuolla oli, näki mitä tuomari teki ja mitä ei tehnyt, Jalonen vastasi kollegansa kommenttiin.

HPK jatkaa taivaltaan lauantaina kotiottelulla yhtä lailla maalinteko-ongelmista kärsivää Tapparaa vastaan. Pelicans isännöi puolestaan toista tamperelaista joukkuetta, Ilvestä, lauantaina ja yrittää jatkaa pistemetsästystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle