TuTo riepotteli vajaamiehistä Kiekko-Vantaata

Alkukaudesta maalintekovaikeuksista kärsinyt TuTo hemmotteli kannattajiaan lauantaina koti-Kupittaalla. Virusepidemian kourissa painiskeleva Kiekko-Vantaa jäi hyvällä sykkeellä pelanneen TuTon jalkoihin lopulta maalein 7-3 (2-1,3-1,2-1).

TuTon kolmen ottelun viikko päättyi Kiekko-Vantaan löylyttämiseen. Maalihanan tukkeet saivat kyytiä, kun lättyä pantiin Kiekko-Vantaan pussiin seitsemän kertaa. Neljässä edellisessä kotiottelussa TuTo oli onnistunut maalinteossa vain neljä kertaa.

Kiekko-Vantaan lähtökohdat illan otteluun olivat kaikkea muuta kuin hyvät. Joukkueen pitkä sairaslista sai jatkoa aamulla, kun maalivahti Antti Niemi ja ykköspuolustaja Matias Schantz sairastuivat joukkuetta vaivaavaan viruksen aiheuttamaan tautiin.

- Vielä tänä aamuna Antti Niemen piti pelata meidän maalissa, mutta kuume iski häneenkin. TuTon lääkäri sanoi, että ei kehota Tomi Nymaniakaan pelaamaan, mutta joku meidän oli sinne pakko laittaa. Ei meillä muutakaan mahdollisuutta ollut. Mummokin kääntyisi haudassa jos tällainen joukkue parsitaan kasaan. Surkea tilanne, mutta kun virus tulee, niin sille ei mitään voi, vantaalaisten valmentaja Jarmo Kauppi tuskaili.

Ottelun puolivälissä Kiekko-Vantaa menetti sairastuvalle vielä Pekka Nöyräsen, jonka olkapää meni sijoiltaan harmittomalta näyttäneessä tilanteessa.

Kauppi veisteli pelin jälkeen, että heidän ainoat ilonaiheensa löytyivät lauantaina hyvää meteliä pitäneistä kannattajistaan ja joukkueen bussikuskista.

Kotijoukkue TuTolta sivussa loukkaantumisten vuoksi olivat vielä Juho Lehtisalo, jonka kuume oli jo hellittänyt sekä pitkäaikaispotilas Miika Kurka. Miikka Tuomaisen viikonloppu kuluu B-nuorten mukana kolmessa ottelussa.

TuTo terävänä erikoistilanteissa

Nihkeästi otteluiden aluissa esiintynyt TuTo pelasi Kiekko-Vantaata vastaan vahvan avauserän. Kotijoukkueen alkua helpotti vieraiden ottamat kaksi rangaistusta alle neljän minuutin pelaamisen jälkeen. Ensimmäinen ylivoima jäi TuTolta hyvästä pyörityksestä huolimatta vielä hyödyntämättä, mutta toisella yrittämällä heilahti. Matti Aho kaivoi kiekon kulmasta viivalle Petri Tähtisalolle, jonka laukaukseen Ville Luoma pääsi vielä laittamaan mailansa väliin eikä Nymanille maalissa jäänyt mahdollisuuksia kiekon pysäyttämiseen.

Ajassa 17.50 nähtiin Kupittaalla tämän syksyn komein maali. TuTon pelatessa jälleen ylivoimalla Kalevi Aitio tarjoili kiekon viivalla vierelleen Markus Ojalalle, jonka hurja laukaus painui vastustamattomasti maaliin.

Kiekko-Vantaa pääsi vielä kaventamaan erän lopussa, kun TuTon neloskentällinen ei saanut purettua painetta omassa päädyssä. Mikko Kainulainen pääsi kaikessa rauhassa nousemaan kulmasta maalille ja nostamaan kiekon etukulmasta ohi Timo Kinnusen.

Hyvin sujuneen ylivoiman lisäksi TuTon alivoima oli myös kunnossa. Kiekko-Vantaa pääsi kahdesti erässä yrittämään maalia ylivoimalla, mutta TuTon aktiivinen alivoimaneliö ei antanut mahdollisuuksia maalintekoon.

Markus Ojala isäntien tehomies

Toisen erän alussa TuTo lisäsi johtonsa neljään maaliin reilussa neljässä minuutissa. Ajassa 24.28 Markus Ojala pääsi iskemään lukemiksi 3-1, kun Jussi Sipponen malttoi odottaa, että Ojala ehti nousemaan maalille. Maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Markus Leppänen. TuTon kakkosketju Sipponen, Ojala ja Leppänen oli ottelussa ylitse muiden. Varsinkin ketjun keskusmies Ojala alkaa olla siinä vedossa, missä mies oli TPS:n harjoitusotteluissa ennen elokuista loukkaantumistaan. Tänään hienot tehot 2+1. Ennen erän puolta väliä kotijoukkueelta onnistuivat kertaalleen vielä Tuomas Jalava ja Markus Leppänen ja taululla komeilivat lukemat 5-1.

Helppo johtoasema tuuditti ilmeisesti kotijoukkueen, eikä samanlaista lentoa enää ottelun jälkimmäisellä puoliskolla nähty vaan vieraat saivat lyötyä painetta TuTon päätyyn.

- 5-1 – tilanteessa yllättäen meidän joukkue hermostuikin enemmän kuin vastustaja. Jostain syystä meidän pelaajien jalat halvaantuivat täysin ja liikkeen puuttuessa virheitä alkoi tulla, TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov sanoi ottelun tauottua.

Päätöserän alussa vieraat hakivat väkevästi kavennusta ja peli pyöri lähes yksinomaan TuTon kenttäpuoliskolla. Ansaittu kavennus tuli ennen erän puoli väliä, kun Aho menetti kiekon oman maalin takana Teemu Sainomaalle ja Janne Jaakkola pääsi iskemään kiekon maalin edestä ohi Kinnusen.

Tämän lähemmäksi vieraat eivät enää kuitenkaan päässeet ja TuTo pääsi vielä kaunistelemaan lukemat 7-3:een Jalavan ja Topi Riutan osumilla. Riutan maali syntyi alivoimalla Kiekko-Vantaan hakiessa kavennusta ilman maalivahti.

Maalihanojen avautuminen lämmitti myös Bogdanovia.

- Totta kai on mukava, kun loppujen lopuksi saimme maalihanat auki. Kaiken lisäksi maalit jakautuivat useammalle kentälliselle. Maalinteko on ollut vaikeaa kauden alussa, vaikka joukkueesta kyllä pitäisi maalintekijöitäkin löytyä.

Bogdanov kiitteli joukkuettaan myös hyvästä yrittämisestä vaikka kyseessä olikin jo raskaan viikon kolmas ottelu.

Kotijoukkueen lisäksi iltaansa voi tyytyväinen olla myös ottelun päätuomari Jussi Perttu. Harvoin on nähty yhtä linjakasta tuomaritoimintaa mitä lauantaina nähtiin.