Pitelemätön ketju

Pelitilanteita hallinneen Jukureiden oli tyytyminen yhteen pisteeseen Hyvinkäältä, sillä Ahmojen ja koko Mestiksen tehokkain ketju osoittautui savolaisvieraille liian hankalasti pideltäväksi. Tehoketju iski kaikki kotijoukkueen neljä maalia välillä pahastikin alakynteen jääneen Ahmojen noustua kolmannessa erässä tasoihin, ja Jukka Penttisen sinetöityä jatkoajalla kotivoiton tyhjään maaliin.

Heti ottelun alkuhetket osoittivat, että luvassa oli maanantaista tv-peliä tasaväkisempi taisto sarjapisteistä. Ahmat oli koonnut rivinsä, ja vaikka Jukurit hienokseltaan niskan päällä olikin, ei se saanut samanlaista painetta aikaiseksi hyökkäyspäässä kuin sen kanssa runkosarjan voitosta kamppaileva KooKoo maanantaisella vierailullaan.

Keltapaitaisten vierailijoiden Niko Kantelisella oli alussa maittava maalipaikka, mutta Ahmojen Sami Heinosen hieno mailatorjunta piti lukemat tasoissa, ja avausmaalin hurmasta pääsikin nauttimaan kotijoukkue. Parilla näppärällä syötöllä Miikka Jäske ja Juha-Pekka Loikas muuttivat vaarattoman näköisen tilanteen loistavaksi maalipaikaksi, jossa Jukka Penttisen työksi jäi kiekon iskeminen tyhjään maaliin.

Jukureiden kuittaus koitti vain 19 sekuntia myöhemmin. Ahmojen tehoketju oli edelleen jäällä, kun Ville Hyrkäksen syötöstä Jukureiden Antti Laakso pääsi iskemään kiekon aivan ahmamaalin ylänurkkaan.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Juha-Pekka Hytösen ketju loi vierasjoukkueelle pari loistotilannetta, mutta ketjun johtaja Hytönen laukoi päin Heinosta, eikä Olli Sipiläinen onnistunut sutimaan maalinkulmalta kiekkoa käytännössä tyhjään maaliin.

Erätauolla mentiin 2-1-tilanteessa pistepörssiä johtavan Miikka Jäsken erinomaisen yksilösuorituksen jälkeen. Vahvan nousun vasemmalta laidalta tehnyt Jäske punnersi väkisin maalille, vaikka jukuripakki roikkui lähes reppuselässä, ja onnistui höpöttämään maalivahti Tommi Nikkilän.

Viikinkien valtakunta

Jukurit terävöitti luisteluaan toiseen erään, ja hallitsi erää välillä täysin suvereenisti. Laukaukset kirjattiin savolaisille 15-4 ja maalit 2-0.

Tasoitusmaalin laukoi toistamiseen ottelussa onnistunut Antti Laakso terävällä lyöntilaukauksellaan b-pisteeltä, ja erän lopulla nopeassa hyökkäyksessä Teppo Tuomanen ja Olli Sipiläinen vapauttivat Juha-Pekka Hytösen nokikkain Heinosen kanssa, ja jo kolmannen kerran ottelussa kiekko upposi ahmamaalin yläkulmaan Heinosen hanskakäden puolelta.

Enemmänkin maalipaikkoja Jukureilla oli, mutta Niko Kantelinen ja Tero Koponen hukkasivat omat tilanteensa. Koposen ketju pääsi jopa ylivoimahyökkäykseen kolmella yhtä vastaan, mutta liiallinen syöttely johti siihen, ettei jukurikolmikko saanut edes laukausta aikaiseksi.

Täysin aseeton ei Ahmatkaan ollut. Joni Hakonen sai vahvalla nousullaan kulmasta maalivahti Nikkilän jo jäihin, mutta laitahyökkääjän laukaus ei osunut maalitolppien väliin. Erinomaisen mylläkän sai aikaiseksi myös Juha-Pekka Loikaksen ketju, mutta Loikas ei onnistunut lusikkapuolelta nostamaan kiekkoa ohi Nikkilän.

Ahma ei antaudu

Kolmannen erän alkupuolella Jukureiden Ville Kiiskinen joutui rikkomaan tekopaikassa ollutta Miikka Jäskeä, ja ahmaylivoiman myötä ote jäi kotijoukkueelle. Vaikka Jukurit voittikin erän laukaukset maalia kohti terävien vastaiskujensa myötä 9-5, antoi vierasjoukkue yllättävänkin helposti Ahmojen viedä peliä ja keskittyi itse tarkkaan puolustuspeliin.

Ahmat onnistui murtamaan Jukureiden viisikkopuolustuksen kertaalleen, ja asialla oli jälleen Loikaksen ketju. Penttinen syötti tarkasti siniviivan ylittäneelle Jäskelle, joka jatkoi kiekon samantien Nikkilän kanssa nokikkain päässeelle Loikakselle, ja tämä viimeisteli kauden 22:nnen maalinsa.

Kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Jukureiden Antti Laaksolla oli erinomainen mahdollisuus voittomaalin tekoon maalin kulmalla, mutta Heinonen venyi eteen.

Jatkoajalla joukkueet yrittivät vuoronperään voittomaalia ylivoimalla ilman maalivahtia. Ensin oli Ahmojen vuoro, mutta varsinaiselta peliajalta 40 sekunniksi jatkuneen Tommi Kovasen rangaistuksen aikana Ahmat ei ehtinyt saada valmista aikaiseksi, ja Sami Heinonen vaihdettiin lennosta takaisin maalin suulle.

Juha Kaunismäen sinällään typerä kiinnipitämisjäähy toi ratkaisut molempien joukkueiden ulottuville Jukureiden pelattua viidellä kolmea vastaan. Ahmojen Turo Virran purkukiekko omalta alueelta suuntautui reilun metrin ohi tyhjän maalin, ja Jukureiden Antti Laaksolla oli jo toistamiseen loistava paikka iskeä ottelun kolmas maalinsa, mutta kun Laakson piti siirtää kiekko takatolpalta tyhjiin, hyökkääjä kompuroi omia aikojaan, ja tilanne kuivui kokoon.

Voittomaalin iski tyhjään jukurimaaliin kaikissa Ahmojen maaleissa mukana ollut Jukka Penttinen. Sami Heinonen pysäytti kiekon kulmassa, puolustaja Virta jatkoi kiekon keskialueelle, ja Penttinen sai nautiskella lukemat 4-3:een.

Tyytyväisiä valmentajia

- Ihan hyvä peli, johon olen tyytyväinen. Tämä on ollut vaikea paikka meille pelata. Toisen erän paikoista olisi paremmalla viimeistelyllä ja fortunalla voinut olla enemmänkin kuin 3-2 meille. Saatiin paljon maalipaikkoja, vastustaja ei, mutta heidän ykkösketjunsa oli niin hyvä, että teki maalit paikoista tasavoimallakin, Jukureita luotsaava Risto Dufva pohti.

Sarjan kärjessä KooKoon jo kolmen pisteen karkumatkalle päästäneen Jukureiden parhaat ketjut olivat Juha-Pekka Hytösen ja Tero Koposen johtamat kolmikot, jotka loivat eniten paikkoja. Erityisen vahvalla pelipäällä oli kahden maalin mies Antti Laakso, mutta maalipaikkojen tuhlailu lopussa laskee arvosanaa.

- Tämä oli paluuta siihen, mitä Kuopion ottelussa [5-2-vierasvoitto KalPasta] jo nähtiin. Erittäin tärkeät kaksi pistettä. Meillä on kapea materiaali, joten olen ylpeä joukkueestani. Jätkillä on ties mitä vaivoja, mutta jaksavat silti painaa täysillä, sanaili Ahmojen Janne Tormonen.

- Paineen alla toivoisin, että pelaisimme fiksummin ja kylmäpäisemmin. Nyt koko ketju juoksee kiekon perässä, Tormonen tuumaili.

Ahmojen parhaan ketjun nimeäminen ei ole vaikeaa. Koko joukkue nosti selkeästi pelinsä tasoa maanantaisesta KooKoo-ottelusta, mutta Juha-Pekka Loikaksen johtama kolmikko oli taas se, joka vastasi maaleista. Kyseinen ketju on tehnyt jo kahdeksan peräkkäistä ahmamaalia, joten hiljalleen se kaipaisi tukea taas muiltakin hyökkäyskolmikoilta.

Omalta osaltaan Ahmojen voittoa oli takaamassa maalivahti Sami Heinonen, joka pysäytti yhteensä 38 laukausta ja teki tyhjäksi useita Jukureiden hyviä maalipaikkoja.