Avsin tähdet tuikkivat, Fleury aloitti vakuuttavasti NHL-uransa

Viiden ottelun NHL-kierroksella oli runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia, mm. ex-huippulupaus Alexandre Daiglen maali.

Denverissä kotiyleisön ei tarvinnut pitkään odottaa Colorado Avalanchen hyökkäyksen voimanosoitusta kauden avausottelussa Chicago Blackhawksia vastaan. Ottelua oli kulunut viisi minuuttia ja 40 sekuntia, kun Avsin uusi mies Paul Kariya sai kiekon ensimmäisen kerran ohi Blackhawksin maalissa pelanneen Mike Leightonin.

Kariya sai maaliin syötön Teemu Selänteeltä ja Joe Sakiciltä. Koko ottelu oli kolmikolta hieno näytös, ja ajoittain miehet veivät ja kieputtivat Chicagon miehiä miten tahtoivat.

Muutenkin ilta oli kotijoukkueen huippumiesten, sillä maalinsa lisäksi Kariya syötti kaksi osumaa, Sakic tehoili maalin ja kahden syötön arvosta, Milan Hejduk teki kaksi maalia ja Peter Forsberg syötti kolme osumaa. Lisäksi Avalanchen heikoimmaksi lenkiksi tälle kaudelle arvioitu maalivahti David Aebischer nollasi Blackhawksin hyökkäyksen 31 torjunnallaan, ja Avs korjasi potin komealla 5-0-voitolla.

Avsin puolustaja Martin Skoula loukkasi jalkansa avauserässä ja jätti pelin kesken tämän jälkeen.

Chicagon suomalaisista Lasse Kukkonen sai eniten vastuuta, lähes 17 minuuttia. Ville Nieminen pelasi noin 14 ja puoli minuuttia, ja Tuomo Ruutu oli jäällä reilun 13 minuutin verran. Ruutu pelasi hyvän pelin, ja taklasi mm. Forsbergia ottelussa komeasti.

Syöttöpisteen arvoisesti tehoillut Selänne pelasi reilut 17 minuuttia Avs-debyytissaan. Saman joukkueen Riku Hahl viihtyi kentällä reilut 12 minuuttia.

Fleury kiekkosateessa NHL-uran avauksessa

Pittsburgh Penguins varasi viime kesän varaustilaisuuden ykkösvarauksella kohutun maalivahti Marc-André Fleuryn, josta tuli toinen maalivahti NHL-historiassa, joka on varattu koko draftin ensimmäisenä pelaajana.

Viime yönä tuo 18-vuotias veskarilupaus esiintyi ensimmäisen kerran NHL:ssä. Vaikka Pens hävisi ottelun Los Angeles Kingsiä vastaan 3-0, Fleuryn ilta oli mainio – ottelun alusta huolimatta. Kingsin Eric Belanger yllätti Fleuryn ensimmäisellä laukauksella, joka tosin tuli Belangerin läpiajon päätteeksi. Ei siis kovin ihanteellinen tilanne maalivahdin kannalta.

Fleuryä kohti lauottiin ottelun aikana jopa 49 kertaa, ja useat Kingsin yritykset olivat puhtaita läpiajoja. Kaiken kaikkiaan Fleury torjui ottelussa 47 kertaa. Viimeinen Kings-maali syntyi tyhjään Pens-maaliin.

Fleuryn kollega Cristobal Huet kentän toisessa päädyssä selvisi ottelusta 11 torjunnalla.

Selvää on, että Pens oli jyrän alla ottelussa. Jotain joukkueen pelistä yön ottelussa kertoo, että Pensillä oli enemmän ulosajoja kuin maaleja. Reid Simpson sai pelirangaistuksen taklattuaan Lubomir Visnovskyn takaapäin rumannäköisesti laitaan, ja Brooks Orpik ajettiin ulos tämän taklattua polvella Tim Gleasonia.

Kingsin Esa Pirnes sai toisessa erässä mahdollisuuden kokeilla Fleuryn taitoja, kun mies pääsi yrittämään uran ensimmäisen NHL-maalin tekoa rangaistuslaukauksesta. Pirneksen yritys oli löysähkö, jonka Fleury torjui helponnäköisesti mailalla. Pirnes pelasi ottelussa lähes 10 ja puoli minuuttia.

Coyotes nappasi jatkoaikavoiton Bluesista

Phoenix Coyotesin puolustaja David Tanabe oli yksi illan Coyotes-Blues-ottelun näkyvimpiä hahmoja. Tanabe iski kotijoukkueen 2-1-voittomaalin jatkoajan viimeisellä minuutilla, mutta maalin lisäksi Tanabe pelasi myös vahvaa puolustuspeliä, jakeli komeita avaussyöttöjä kojoottihyökkääjille sekä pommeja vastustajille.

Muut ottelun maalintekijät ottelussa olivat Phoenixin Daymond Langkow sekä St. Louis Bluesin Keith Tkachuk.

Coyotesin nuoren pakiston (kaikki puolustajat alle 25-vuotiaita) takana maalivahti Brian Burke pelasi hyvän pelin torjumalla 23 kiekkoa. Burke oli mies paikallaan erityisesti seitsemän Blues-ylivoiman aikana, joista Burke ja Coyotes onnistuivat kuusi selvittämään takaiskuitta.

Osa Bluesin ylivoimista selittyy sillä, että Coyotes yritti liian rajuilla otteilla saada Tkachukille selväksi minkälaisia taklauksia kojootit eivät halua nähdä. Tkachuk taklasi avauserässä kyynärpäällä Krystofer Kolanosia päähän. Viime kaudella Kolanos oli sivussa 80 ottelua aivotärähdyksen vuoksi.

Tanaben pakkiparina pelannut Ossi Väänänen pelasi lähes 20 minuuttia. Väänänen istui ottelussa yhden kakkosen.

Odottamattomia sankareita

Minnesota Wild vei voiton New York Rangersista kotiavauksessaan lukemin 5-3. Voiton takuumiehinä olivat pelaajat, joita ei maalitykkeinä ole totuttu tuntemaan. Rangers oli jo 3-1-johdossa pelin puolivälissä, mutta Wildin takaa-ajo tuotti tulosta.

Tasoitusmaalin iski gooni Matt Johnson ja muutamaa minuuttia myöhemmin Brad Bombardir siirsi kotijoukkueen johtoon uransa kahdeksannella NHL-maalilla. Kolmas erä olikin täyttä Rangersin pyöritystä, mutta Wildin puolustus piti loppuun asti. Minnesotalla ei ollut koko erässä edes yhtään maalilaukausta, mutta silti entisaikojen suurlupaus Alexandre Daigle sai viidennen maalin nimiinsä, kun Tomi Poti ohjasi Daiglen syötön omaan maaliin ohi Mike Dunhamin.

Suomalaisista Rangersin Jussi Markkanen oli luukkuvahtina, mutta Antti Laaksonen sai paljon vastuuta Wildin hyökkäyksessä. Laaksosta käytettiin erityisesti alivoimalla yli kuuden minuutin ajan, yhteensä peliaikaa kertyi hitusen vajaa 19 minuuttia ilman pistemerkintöjä.

Stillman kiitti ykkösketjun paikasta

Vinny Lecavalierin rinnalle Tampa Bayn ykkösketjuun nostettu Cory Stillman vastasi Lightningin tehoista kahdella maalillaan ja yhdellä syötöllä floridalaisten voittaessa Bostonin 5-1.

Ottelu ratkesi Tampan tehokkaaseen ylivoimaan, joka seitsemästä tilaisuudesta hyödynsi kolme maaleiksi asti. Lightningin helpohkoa voittoa avitti myös Bruins-vahti Felix Potvin, joka ei selvästikään ollut parhaimmillaan. Kolmannessa erässä tolppien välissä seisoikin Andrew Raycroft Potvinin saadessa väistyä.

Toisen erän ylivoimamaalit olivat ottelun sinetti, ja kolmas erä oli enää vain muodollisuus. Ensin Stillman viimeisteli toisen maalinsa hieman ennen pelin puolivälin krouvia ja erän loppupuolella hän tarjoili paikan Brad Richardsille, jonka laukaus pienestä kulmasta yllätti Potvinin nolosti.

Tampan suomalaispuolustaja Janne Laukkanen ei ollut kokoonpanossa, vaan seurasi peliä pressiaitiosta siviilit päällä.