Piristynyt Jokerit selätti Ilveksen

Helsingin Jokereiden peli antoi jo lupauksia paremmasta, kun noususuuntaan kurssinsa kääntänyt kotijoukkue löi hyvän esityksen jälkeen Tampereen Ilveksen maalein 4-1. Illan tehokkain yhdistelmä oli Jokereiden nelosketju, jonka laiturit Teemu Laine ja Tomek Valtonen saalistivat maalin ja syötön mieheen.

Ottelu ei ensimmäisessä erässä heti ottanut käynnistyäkseen. Kymmenen ensimmäistä minuuttia soudettiin ja huovattiin päästä päähän ilman kummoisempia tilanteita. Tämän jälkeen kuitenkin Ilves siirtyi johtoon kuin salamana kirkkaalta taivaalta ajassa 11.46. Duunarihyökkääjä Marko Luomala nousi laitaa pitkin sisään ja vetäisi löysähkön ropelikiekon kohti Jokereiden tämän hetken ykkösmaalivahti Markus Helasta. Helanen haukkasi epähuomiossa tyhjää hanskallaan, ja kiekko singahti verkon perukoille. Syöttöpisteet Timo Peltomaalle ja Mikko Kupariselle.

- En kattonu ihan loppuun asti tarkasti siinä, kyllä se ihan suoraan sisään meni, kommentoi Helanen pelin jälkeen avausmaalia, joka kieltämättä meni kokemattoman maalivahdin piikkiin.

Kauan eivät hallin muutamat tamperelaisfanit saaneet johtoasemasta kuitenkaan riemuita. Jokerit tasoitti jo hetkeä myöhemmin, kun Tomek Valtonen pelasi itsensä erinomaisesti maalipaikkaan ykkössektorille ja lapioi kumilaatan alakulmaan ohi Ilveksen maalilla tänään pelanneen Tommi Satosaaren.

Tapahtumat lähtivät oikeastaan kunnolla käyntiin vasta näiden kahden pikamaalin jälkeen. Jokeritasoitusta seuraavat minuutit aina erän loppuun asti mentiin mukavasti hyökäten niin suuntaan kuin toiseenkin. Parhaat aikat olivat ensin Vesa Viitakoskella, joka pääsi laukaisemaan vihaisesti keskeltä pakin jaloista. 17 minuutin kohdalla Ville Snellman kilautti yläputkea Markus Helasen ollessa edelleen hieman unten mailla. Yleisesti kolmanneksen parasta peliä esitti Ilveksen ykkösketju Vesa Viitakoski - Raimo Helminen - Ville Snellman.

Jokerit vie toisen erän

- Ilves pelasi hyvän ensimmäisen ja kolmannen erän, mutta toisessa erässä meidän kaikki pelaajat eivät olleet mukana ottelussa, kommentoi Ilveksen päävalmentaja Teijo Räsänen ottelun jälkeen.

Jokerit otti ottelun haltuunsa heti toisen erän alkuun. Jo erän ensimmäisellä minuutilla Jokereiden Ville Peltonen esitti omaa tuttua show'taan kikkailemalla näyttävästi kahdella yhtä vastaan -tilanteessa. Peltonen kiersi Ilves-puolustajan, kiersi maalivahti Satosaaren, mutta nosto jäi hieman vajaaksi ja poikittain heittäytynyt Satosaari pääsi koppaamaan kiekon paraatityyliin. Alle minuutti Peltosen tilanteen jälkeen oli Jussi Pesonen jo pääsemässä läpiajoon. Pesonen kuitenkin yritti pysäyttää vauhtinsa ja näin kiertää takana luistelleen puolustajan, mutta yritys hieman epäonnistui ja Pesonen joutui tyytymään heikohkoon laukaukseen, joka meni ohi.

23 minuutin kohdalla Jukka Hentunen antoi jalkojensa välistä selkäpuolelleen näyttävän passin Antti Aallolle, mutta tämä tussautti löysän lämärin yli maalin. Sentteri Aalto oli kuitenkin pääosassa, kun Jokerit siirtyi johtoon ajassa 25.59, kun Ilveksen Kimmo Vähä-Ruohola istui ottelun ensimmäistä kakkosta huitomisesta. Jokerit sai pakkopelin pyörimään, Aalto piti kiekkoa hetken saatuaan sen David Nemirovskyltä ja syötti sen sitten upeasti poikki kentän Ari Vallinille, joka laukaisi lähes heti hieman b-pisteen takaa. Tommi Satosaari joutui vaikeaan poikittaisliikkeeseen ja oli voimaton, kun kiekko pujahti sisään miehen jalkojen välistä.

Ottelu jatkui Jokereiden hallinnassa. Kotijoukkueelle tuli kuitenkin jobinpostia hieman puolenvälin jälkeen, kun Jukka Hentunen loukkaantui ikävästi kulmaväännössä. "Joroisten Härkä" sai ilmeisesti omasta mailasta kylkeensä, ja vamma vaikutti alustavasti vaativan viikon tai parin lepoa. Tilanteeseen ei liittynyt rikettä, kuten ei liittynyt David Printzin hieman myöhemmin esittämään loistavaan taklaukseenkaan, jossa HPK:sta hiljattain Ilvekseen siirtynyt Printz naulasi avojäällä maalille pyrkineen Jussi Pesosen.

Jokereiden neloskentän Tomek Valtonen - Toni Sihvonen - Teemu Laine loistava peli tänään sai jatkoa, kun Teemu Laine niittasi erinomaisen yksilösuorituksen päätteeksi taululle numerot 3-1. Nelosketju oli saanut oivan mylläkän päälle Ilveksen päätyyn, ja Laine pääsi hiipimään laidasta keskelle, kiertämään maalinedusruuhkan ja napauttamaan kiekon ohi Satosaaren. Kauden neljäs maali Laineelle, joka on kiistatta joukkueen parhaita luistelijoita tällä hetkellä Ville Peltosen kanssa. Yleisesti Jokereiden nelosketju oli tänään vauhdissa: tilanteita, hässäkkää ja taklauksia.

- Eilen pelattiin tosi huonosti, tänään oli pakko pelata hyvin. Lähdettiin hakemaan sitä sen tahdon kautta.. Eilen meistä ei ollut hyötyä joukkueelle, mutta nyt sovittiin että tulee muutos, kommentoi Tomek Valtonen pelin jälkeen.

Kolmannessa tasaista

Ottelun suurin yksittäinen käännekohta nähtiin kolmannen erän alussa. Jokereilla oli ensin vahva paine Ilves-päädyssä, mutta kuin varkain Vesa Viitakoski pääsi murtautumaan vapaaseen läpiajoon. Viitakoski yritti laukausta längistä, mutta Markus Helanen oli kuitenkin nyt valppana ja torjui Viitakosken molemmat vedot, kun tämä pääsi vielä omaan reboundiinsakin.

- Peli olisi voinut saada aivan toisen ilmeen, jos Vesa Viitakosken läpiajo kolmannessa erässä olisi päättynyt maaliin. Silloin lukemat olisivat olleet 3-2 ja mitä vaan olisi voinut tapahtua, kommentoi Ilveksen Teijo Räsänen tilannetta.

Kolmas erä mentiin tasaista vääntöä, hyvälaatuista sellaista. Jäähyjäkin tuli: ensin ajassa 44.33 Jokereiden Olli Malmivaara lähti kakkoselle kiinnipitämisestä. Ilveksen ylivoiman aikana Jokereille olisi voinut antaa toisenkin jäähyn, kun miestä otettiin hieman kovemmallakin kädellä. Minuutti Malmivaaran jäähyn päättymisen jälkeen rangaistuspenkkiä meni tutkimaan Ilveksen nuori hyökkääjä Mika Niemi, joka sai helpohkosti kakkosen väkivaltaisuudesta.

Viimeisiä mahdollisuuksia Ilvekselle tarjottiin ajassa 53.00, kun Ville Peltonen, joka oli koko illan käynyt poikkeuksellisen lämpimänä, otti hänelle hieman erikoisen kaksiminuuttisen koputtelusta, joka estämiseksi merkittiin. Teijo Räsänen yritti vaihtoaitiossa kaikkia konsteja, ja otti aikalisänkin jo ajassa 54.09, mutta Ilves ei lähemmäksi päässyt. Mika Strömberg otti vielä jäähyn poikittaisesta, ja Ilves lähti hakemaan kavennusta ilman maalivahtia. Kävi kuitenkin niin, että Antti Aalto pääsi ajassa 58.47 paukauttamaan loppuluvut 4-1 Satosaaren katsellessa tyhjää maalia vaihtoaitiosta.

Jokerit taklasi

- Meillä oli hyvä peli tänään, paljon paikkoja.
Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen oli pelin jälkeen tyytyväisellä mielellä. Syystäkin, sillä peli oli viihdyttävä ja hyvätasoinen, ainakin verrattuna aikaisempaan jokerikiekkoon Areenalla. Nyt Jokereiden peleissä alkoi näkyä jo paljon enemmän katsojien kipeästi kaipaamia elementtejä. Taklauksia oli ottelussa mukavan paljon, jopa kapteeni Peltonen ajoi tilanteet loppuun asti pariin otteeseen.
- Nyt oli aika nautittavaa, pitäisi vaan enemmän vielä taklata. Mutta kun tää tuomarilinja on sellainen, että ei oikein pysty enempää taklaamaan.. Tänään oli hyvä linja, mutta joskus on sellainen, että tulee puhtaasta taklauksesta kaksi minuttia ja sitten kolahtaa omassa päässä, kommentoi Tomek Valtonen Jokereiden yllättäen lisääntynyttä taklausaktiivisuutta ja tuomarilinjaa.

Kieltämättä illan päätuomari Petri Kaislehto oli ainakin siitä hyvä, että hän jätti ottelun kokonaan pelaajien huseerattavaksi puuttumatta siihen itse liiaksi. Ainakin ensimmäinen erä olisi kuitenkin vaatinut hieman hanakampaa puuttumista mailalla sohlaamiseen. Taklauspelin salliminen oli kuitenkin hyvä asia.

- En mä hauku tuomareita, mutta olisi kiva, jos olisi vähän löysempi linja. Saisi taklata, tulisi vauhtia enemmän, kun olisi taklauksia, ja olisi kiva pelata, jatkoi Valtonen vielä ytimekkäästi.

Areenan katsomossa alkoi pikkuhiljaa olla jo runsaitakin tuskastumisen merkkejä havaittavissa, kun Jokerit taapersi kahdeksan ottelun heikossa putkessaan. Nyt kuitenkin pelin pitäisi muuttua astetta värikkäämmäksi Areenallakin.

- Mä luulen että koko loppukausi menee näin, taklataan enemmän. Kun kaikki taklaa, ei jokaista voi laittaa jäähylle. Mä luulen, että tää meidän peli kovenee nyt kun mennään kevättä kohden, lupaili Valtonen virnuillen.

Ilveksen Räsänen pohdiskelevana

Ilves pelaa uskottavuudestaan kevään. Ilveksen päävalmentaja Teijo Räsänen mietiskeli ottelun jälkeen joukkueensa tilannetta.

- Kiekolliseen peliin pystyy yksi kentällinen. kaksi tai kolme muuta luo rikkomisen kautta tilanteita. Kolme hyökkääjää on lähtenyt, ketään ei ole tullut tilalle, analysoi Räsänen.

Räsänen painotti sitä, miten tällä hetkellä pelaajat pelaavat myös tulevaisuuden työpaikoistaan - jokaisen on näytettävä, että kuuluu tähän liigaan. Motivaatiotasossa ei muutenkaan Ilveksessä ole Räsäsen sanojen mukaan mitään ongelmaa.

- Vanha kaarti on treenannut erittäin hyvin, ja tällöin nuoremmatkaan eivät voi laistaa. Joukkue on mennyt paljon eteenpäin, kommentoi Räsänen.

Valmentaja myönsi kuitenkin, että koska hänkin tavallaan pelaa tulevaisuudestaan, niin hieman turhauttaa valmentaa, kun työkaluja viedään käsistä, kuten nyt kolme lähtenyttä hyökkääjää.

- David Printz on tullut meille puolustajaksi ja onkin puolustanut hyvin.Tänään tuli muutama harhasyöttö, mutta vastapainona myös muutama erinomainen katko ja pommi keskialueella. Hänellä on nyt 10 pelin diili, ja tarvitaan kaveria kyllä, ilmaisi Räsänen tyytyväisyyttään HPK:sta siirtyneeseen isokokoiseen David Printziin.