Japani yllätti vaisusti esiintyneen Ruotsin, Tšekiltä vahva olympiadebyytti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Japani pelasi yhtenäisesti ja otti selkävoiton ennakkosuosikki Ruotsista.
Kuva © getty images
Japani vastasi kisojen avauspäivän jymy-yllätyksestä kaatamalla Ruotsin. Tšekin naiskiekkoilu avasi olympiahistoriansa voitokkaasti kisaemäntiä vastaan. Kanada jyräsi vastaansanomattomaan voittoon ujosta Sveitsistä.

Kanada – Sveitsi 12–1

Kuparisen rikkoutumista ei tarvinnut odottaa pitkään. Sarah Fillier tuikkasi vikuroivan pomppukiekon maaliin ottelun toisen minuutin alkaessa. Sveitsi haastoi tilanteen korkeana mailana. Maalia tarkistettiin minuuttikaupalla ennen kanadalaisittain myönteistä päätöstä.

Paine oli jatkuvasti kohti Andrea Braendlin vartioimaa Sveitsin maalia. Alppimaa sai ensimmäisen laukauksensa maalin kohti vasta viiden ja puolen minuutin pelin jälkeen.
Ajassa 8.55 Fillier iski toistamiseen, eikä tällä kertaa asiasta jäänyt mitään jossiteltavaa: Vahva ajo otolliseen sektoriin ja tulinen ranneveto yläkulmaan.

Ajassa 11.20 tilanne oli jo 3–0, kun maalin eteen vapaaksi unohdettu Natalie Spooner sohaisi rystyltä lätyn häkkiin. Ratkaisevan syötön tarjoili Fillier.

Joukkueiden ylivoimat takeltelivat. Sveitsi sai tilaisuutensa kaventaa ylivoimalla. Laiha pakkopeli tuotti pari kevollista tekopaikkaa. Erän lopulla kanadalaiset pääsivät puolestaan yrittämään viidellä kolmea vastaan tuloksetta.

Toisessa erässä rupesi kolisemaan Braendlin takana toden teolla. Kanada ei antanut haastajille sanan sijaa, ja teki kaukalossa mitä tahtoi. Sveitsin peli meni lopullisesti sekaisin jäähyjen vuoksi.

Rebecca Johnston 4–0, Laura Stacey miinuskulmasta 5–0, Spooner ylivoimalla 6–0. Stacey ja Blayre Turnbull veivät numerot ennen taukoa 8–0, kun sveitsiläiset olivat kadottaneet kaiken pelihuumorinsa. Se tosin sai ottelun parhaan paikkansa erän viime sekunneilla, mutta Ann-Ree Desbiens oli skarppina.

Eikä riittänyt vieläkään: Stacey kaunisteli (tai kauhisteli) lukemia vielä ennen taukoa, ja päätöserässä onnistuivat vielä Ashton Bell, Erin Ambrose ja ennen kaikkea Blayre Turnbull, joka sai kahdella täysosumalla hatullisen täyteen. Kaiken kaikkiaan tehopinnoja Calgaryn nainen kasasi ottelussa viisi, samoin kuin Natalie Spooner.

Lara Stalder pelasti hitusen Sveitsin ylpeydestä viimeistelemällä joukkueen ainokaisen. Maalia tosin edesauttoivat kahden naisen ylivoima ja kosolti tuuria. Andrea Braendliä ei voi tappiosta syyttää. Vaikka takana helähti peräti 12 kertaa, kertyi torjuntojakin 58. Vain yksi maali, Staceyn 5–0, meni selkeästi Braendlin piikkiin.

Tšekki–Kiina 3–1

Lievän optimistisesti kotikisoihin lähteneen Kiinan suoritus avausottelussa ei tarjonnut katetta odotuksille. Vastassa ollut debytantti Tšekki puolestaan osoitti iskukykynsä hallitulla ja luontevalla pelaamisellaan. Tereza Radová teki olympiahistoriaa ohjaamalla Tšekin naisten olympiahistorian avausmaalin Aneta Tejralován jäännuolijaisesta.

Tsekin 2–0 on ehtaa maalikoostetavaraa Noemi Neubauerová tarjoili vapauttavan syötön, ja Denisa Křížová sujautti taidokkaiden veivausten jälkeen kiekon puikoista häkkiin.

Kiinan kavennus syntyi ylivoimalla erän puolivälissä. Mi Len komea lämäri painui ylänurkkaan. Maali havahdutti Tšekin, joka keskittyi nyt puolustamaan ja eliminoimaan kiinalaisten hyökkäykset. Näin erän jälkipuolisko kiekkoiltiin ilman sanottavia kohokohtia.

Melko vaisu kolmas erä heräsi henkiin kuuden ja puolen minuutin pelin jälkeen. HIFK:n Michaela Pejzlová otti kiinni Pavlína Horálkován loistopassin ja viimeisteli läpiajosta 3–1.

Väsynyt Kiina ei saanut kirivaihdetta enää silmään, ja Tšekki sai puolustusasemissakin luotua laatupaikkoja. Lukemat eivät kuitenkaan enää muuttuneet, ja ansaitut sarjapisteet Tšekin tasavallalle historiansa ensimmäisessä olympiaottelussa.

Japani–Ruotsi 3–1

Japani lähti otteluun terävästi, ja altavastaajan aktiivisuus ja ennakkoluulottomuus näytti hämmentävän ruotsalaisia. Kiekko liikkui sulavasti ja hallitusti japanilaisten mailoista ruotsalaisten tyytyessä roiskimaan, ja se päästi vaarallisen vastustajansa tekopaikkoihin lähinnä huolimattomuusvirheistä.

Avausmaalia oli odotettava ensimmäisen erän loppuhetkille. Shiori Koike käytti ruotsalaispuolustuksen merkkausvirheen ja täräytti täysin vapaana maalin edestä 1–0.
Toista erää oli pelattu vain puolisen minuuttia, kun Maja Nylén-Persson tuikkasi pelin tasoihin. Tämä vaikutti olevan japanilaisten kannalta työtapaturma, sillä Ruotsin peli ei sanottavasti maalista piristynyt. Vaan yhtä vastustajillakin oli suuria vaikeuksia saada hyökkäyksiä rakennettua. Vasta erän loppuhetkillä koettiin läheltä piti -tilanteita molemmissa päissä.

Japanin sitkeä uurastus kantoi hedelmää kolmannen erän viidennellä minuutilla. Rui Ukita viiletti karkuun Ruotsin puolustukselta ja viimeisteli taitavasti 2–1-osuman. Japanin vaihtoaitio oli revetä liitoksistaan.

Ruotsi peli muuttui väkinäiseksi puurtamiseksi, jossa oli kyllä tahtoa muttei taktiikkaa tai malttia avata hyökkäyksiä. Lopusta piti huolen Japanin puolustus. Loppuniitin iski Haruna Yoneyama tyhjiin. Japanilaisen naisjääkiekkoilun kenties merkittävin voitto oli tosiasia.