Kiekko-Vantaa haastaa Jokerit ja Kiekko-Espoon pääkaupunkiseudun herruudesta

MESTIS / Artikkeli
Jokereiden mukaantulo kiristää kilpailua ja on hyvä piristys K-Vantaan näkökulmasta.
Kuva © Juha Alamäki
Kiekko-Vantaa on asettanut tavoitteeksi kotiedun pudotuspeleihin eli neljän parhaan joukkoon runkosarjassa. Vastuuvalmentaja Jani Manninen toteaa kauden olevan ennakkoon kovatasoisin, mitä hänen viisivuotisen Mestis-uran aikana on ollut.

Jatkoaika kävi läpi Kiekko-Vantaan joukkuetta vastuuvalmentaja Jani Mannisen kanssa. Minkälaisia muutoksia viime kauteen on tullut, miltä harjoituskausi näyttää ja mikä on tilanne uuteen kauteen lähdettäessä?

− Verrattuna aiempiin kausiin niin kokemusta on maalivahtiosastolta roppakaupalla lähtenyt pois. Meillä on hirveä määrä potentiaalia, eikä pelkästään potentiaalia vaan ennakkotyö mitä on maalivahtien eteen tehty, niin meillä on täysi 100%:n luotto, että meillä on voittavat maalivahdit, Manninen kertoi.

− He eivät ole iän ja kehityskaaren mukaan lakipisteessä, niin meidän tehtävä on saada ulosmitattua tasoa Mestis-peleissä. Juuso Helomaa on mielenkiintoinen nimi ja olemassa olevat kyvyt ovat tosi isot. Uskon, että hän pystyy olemaan ihan sarjan kärkiveskareita. Ja sitten Seppälän Aleksi, joka ollut vuoden jo meidän mukana, on tehnyt maalivahtivalmentajan kanssa hyvää työtä ja mennyt tosi paljon eteenpäin. Me näemme, että hän murtautuu myös Mestis-tason maalivahdiksi tällä kaudella. Ja noilla raameilla, kuka tietää mihin ura tästä jatkuu.

Puolustukseen Manninen kertoi vantaalaisten halunneen ennen kaikkea jatkuvuutta, mutta myös tasaisuutta ja jämäkkyyttä.

− Siinä olemme mielestäni onnistuneet hyvin, että meillä on jo jonkun verran rutinoituneita Mestis-pelaajia ja pelillistä  johtajuutta ja pukukopissa, kentän ulkopuolella. Sitten meillä on kaksi todella mielenkiintoista nuorta, Adam Srdinko ja Robin Laukkanen; sellaisia katsomattomia kortteja, mutta ovat osoittaneet arjessa ja peleissä, että sieltä on lupa myös odottaa ja löytyy hirveä potentiaali. Puolustuksen kasaamisessa lähdettiin siitä, että se on tasaisempi ja jämäkämpi, mutta kuitenkin niin että kaikki pystyvät pelaamaan pelinopeaa peliä ja ennen kaikkea puolustamaan.

K-Vantaan hyökkäysosastolla vaihtuvuus on ollut usein suurta, ja niin myös tähän kauteen lähdettäessä, mutta Manninen iloitsee myös jatkuvuudesta.

− Meillä on nyt toinen kausi putkeen myös kohtalaisen hyvin jatkuvuutta. Hyökkäys on aika samantyylinen kuin viime kaudella. Kuvaisin sitäkin sanalla tasaisuus, että totta kai meillä on hyvää kärkiosaamista, mutta meidän peli ei tule muuttumaan riippuen siitä, ketkä siellä ovat kentällä. Se on tänä vuonna isompi ero, että pystytään paljon laajemmalla orkesterilla pelaamaan samanlaista peliä. Ja tosi tyytyväinen olen, että tällaiset Okko Kangasniemet ja Niklas Nordgrenit ovat valinneet pelata Vantaalla, Manninen luetteli.

− Viime kaudesta ajatellen Mikael Menna ja Jasper Matilainen ovat niin sanotusti omia pelaajia. He löivät itsensä hyvin sarjaan sisään ja tällä kaudella rooli voi olla isompi ja sen myötä odotuksetkin heitä kohtaan ovat isommat.

− Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen siihen joukkeeseen, minkä olemme saanet aikaiseksi. Vielä haemme yhtä hyökkääjää, sellaista keneltä voidaan odottaa tulitukea nykyisille kärkipelaajille. Pelipaikka ei ole määräävä kriteeri, koska meillä on tälläkin hetkellä 6 pelaajaa ketkä pystyy pelaamaan sentteriä − ennemmin, että vapaana olevista vaihtoehdoista haetaan se meille sopivin kärkipään hyökkääjä.

Harjoituskausi tarjosi hyvää ja kehityskohteita

K-Vantaa pelasi ennen runkosarjan alkua yhdeksän harjoitusottelua, joista se voitti viisi. Manninen löysi otteluista paljon hyvää, mutta luonnollisesti myös selkeitä kehityskohteita löytyy.

− Mielestäni olemme onnistuneet pelaamaan joukkueena sovitusti. Meillä on myös pelaajia, jotka pystyvät tekemään sovittujen asioiden sisällä vaistonvaraisia ratkaisuja tai henkilökohtaisella tasolla ratkaisemaan pelejä.

− Isoja kehityskohteita treenipelien perusteella ovat se, että me opimme kentällä tunnistamaan tilanteita ja myös se, että milloin voimme mennä tosi kovaa eteenpäin ja milloin pitää pelata järkevämmin, että saadaan niitä rytmejä, että se ei ole vain on-off-peliä. Siinä meillä on isoin työsarka, mutta se oli tiedossakin, kun olemme tietyllä suunnitelmalla menneet, niin pysytään suunnitelmassa ja tämä on myös koko kauden prosessi. Meidän tavoitteemme on, että meidän peli kehittyy sarjan aikana kaikista eniten.

Tavoitteena kotietu

Kiekko-Vantaa lähtee kauteen kovin tavoittein. Mannisen mukaan Mestis oli kärjen osalta viime kaudella kovatasoinen, eikä tilanne ole helpottamassa tälläkään kaudella.

− Joukkue on asettanut runkosarjan tavoitteeksi kotiedun. Olen todella ylpeä, että joukkue on asettanut äärimmäisen kovan tavoitteen, mutta ei minun mielestäni ole muitakaan vaihtoehtoja. Puhumme huippu-urheilusta, niin meidän on tavoiteltava voittoa.

− Näen että tämä on minun aikani, mitä olen viiden vuoden ajan ollut Mestiksessä mukana, ennakkoon ainakin kovatasoisin.

− Veikkaan ettemme tule kenenkään ulkopuolisen rankingissa olemaan siellä nelosena, mutta jos emme tähän usko, niin meihin ei usko kukaan.

Sarjajärjestelmä ja otteluohjelma

Mestiksen sarjajärjestelmä on elänyt: on ollut poisjääntejä ja sarjajärjestelmän muutoksia. Kesän aikana koko Suomi-kiekon sarjajärjestelmä on ollut suuri puheenaihe. Myös Mannisella on mielipiteensä, miten parin vuoden sisällä näkisi sarjajärjestelmän kehittyvän.

− Totta kai, jos henkilökohtaista mielipidettä kysytään, niin ilman muuta haluaisin että kaikki sarjat olisivat auki. Se, että millä toimenpiteillä, varsinkin ylöspäin, niin siitähän on ollut nyt niin paljon keskustelua, että se ei taida olla ihan vaan läpihuutojuttu. Uskon että kaikkien urheilun ystävien mielipide on se, että ihannemaailmassa kaikki sarjat olisivat auki ja pelataan sarjanoususta, ja kukaan ei pelaa putoamisesta, mutta pelataan sitä vastaan. Se pakottaa silloin tarkastelemaan tässä Mestiksessä varsinkin toimintaa ja pitämään arjen laadukkaana loppuun asti, niin että kaikki haluavat säilyttää vähintään ne nykyiset asemat.

Mestiksen otteluohjelma on ollut jo muutaman vuoden ajan viikonloppupainotteinen. Esimerkiksi syyskaudella ohjelmassa on välillä kolme peliä neljään päivään ja vastapainona viiden, kuuden päivän taukoja jolloin ei pelata.

− Se on reilu ja tasapuolinen, että pelataan nelinkertainen sarja. Ehdottomasti hyvä: pulinat pois, kaikki pelaa kaikkia vastaan. Ne kolmen pelin viikot silloin tällöin ovat ihan hyviä. Ne tuovat hyvää dataa kevään peleihin, kun pelataan tiiviiseen tahtiin. Näin nuorten eteenpäin menevien pelaajien sarjan valmentajana tietysti oma ideaalitilanne olisi se että pelattaisiin tasaisella syklillä kaksi peliä per viikko ja sitten joku kolmen pelin viikko, jolloin me pystyisimme strukturoimaan arjen niin, että siellä on riittävä määrä laadukasta harjoittelua eikä vain palauttavaa tai peliin valmistavaa, jolloin joudutaan ottamaan kuormitusta tosi paljon huomioon. Pystyttäisiin harjoittelemaan vielä paremmin, niin se omassa ideaalimaailmassani menisi.

Jokerit ja Kiekko-Espoo tuovat pääkaupunkiseudulle säpinää

Pääkaupunkiseudun Mestis-kiekkoilussa vallitsee jännittävin asetelma vuosikausiin, kun Kiekko-Espoo ja Kiekko-Vantaa saivat seuraa Jokereista. Manninen tervehtii uutta paikallisvastustajaa ilolla.

− Jokereiden mukaantulo kiristää kilpailua. Se pakottaa seurojakin toimimaan, ei pelkästään ratsastamaan Jokereilla, vaan olemaan kilpailussa mukana jäällä ja jään ulkopuolella. Se on hyvä piristys. Se tuo myös kilpailua pelaajamarkkinoilla, mikä näkyi keväällä ja kesällä kun joukkueita kasattiin, varsinkin Etelä-Suomen joukkueille. Varmaan Jokereiden tuleminen toi sen, että sinne tosi moni halusi tämän uuden tulemisen myötä.

K-Vantaa toimi pitkään Jokerien yhteistyöseurana, ja Vantaalla nähtiinkin vuosien aikana paljon jokerilainoja. Alkava kausi on nyt toinen ilman Jokerit-yhteistyötä. Manninen ei usko erikoisen asetelman tuovan lisäkipinöintiä.

− No, en usko että sillä aikaisemmalla yhteistyöllä on pelaajien näkökulmasta sen isompaa väliä, koska pelaajat ovat tulleet ja menneet. Ei ole montaakaan pelaajaa, jotka ovat pelanneet sen yhteistyön aikana. Se missä se näkyy ja kuuluu on, kun pelaajat ovat iso osa kavereita ja tuttuja keskenään, vanhoja pelikavereita tai vastustajia, ja se on kuitenkin paikallispeli meille, kuten myös Espoo, niin on niissä aina erilainen lataus. Espoo ja Jokerit ovat tulleet isoilla kirjaimilla tähän sarjaan, niin siinä tulee kaikille semmoinen, että "perkele, ihan sama mitä te puhutte, niin kyllä me näytetään”. Paikallisasetelma luo lisää, varmaan molemmin puolin. Kyllä tykkään että on lähikaupunkien pelejä, se tuo katsomoonkin sähköä.

Manniselta löytyy myös näkemys, miten paikallisvastustajat eroavat toisistaan pelillisestä näkökulmasta.

− Ne pelaavat vähän erilaista jääkiekkoa: Jokerit pelaa sellaista vauhtijääkiekkoa, kääntää peliä tosi nopeasti, K-Espoo pelaa enemmän sellaista strukturoidumpaa kiekkoa, niillä on tosi paljon taitoa hyökkäyspäässä, toki on Jokereillakin, mutta ne pelaa strukturoidummin. Espoossa on myös sama valmennustiimi kuin viime kaudella − kohtuullisen hyvä jatkuvuus. Uskon vahvasti että he jatkavat sillä samalla tiellä, minkä ovat valinneet. Se on taitavaa jääkiekkoa, kuten toki Jokereillakin. Isoin ero on siinä Jokerit pelaa vauhtikiekkoa ja kääntää peliä tosi nopeasti. Heillä on nuori, jalkava joukkue.

− Mielenkiintoinen kausi − kärjen taso tulee olemaan kova tänä vuonna, Manninen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle