KooKoon sonnit ja vasikat, 2023−24: D'Astous rikkoi ennätyksen, mutta muu joukkue löysi ilon vain ykkössentterin nimestä

LIIGA / Artikkeli
Charle-Édouard D'Astous loisti KooKoon takalinjoilla kauden ajan.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
KooKoon kausi oli valtaisa pettymys. Useissa lähteissä jopa suorasta pudotuspelipaikasta kilpailemaan veikattu kouvolalaisryhmä jahtasi viimeistä pudotuspelipaikkaa aina runkosarjan päätöskierrokselle saakka, mutta Sport oli lopulta kisassa parempi.

Yksilötasolla KooKoon kausi sisälsi niin suuria onnistumisia kuin arvaamattomia epäonnistumisiakin. Joukkue pyrki myös vahvistumaan neljällä kauden aikana tehdyllä hankinnalla ja yhdellä myynnillä. Jatkoajan toimittaja Leevi Kiesiläinen kävi läpi joukkueen onnistujat sekä epäonnistujat eli kouvolalaisten sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Charle-Édouard D'Astous
54 ottelua, 17+29=46, +5
KooKoon kirkkainta loistoa, seuran puolustajien yhden kauden piste-ennätys uusiksi ja Liigan puolustajien maalipörssin voittaja, sekä peliaikakuningas. Teki pudotuspelikamppailun kannalta usean tärkeän maalin niin avoimessa pelissä kuin voittomaalikilpailussakin.

Ben Tardif
57 ottelua, 15+35=50, +10
Seuran Pohjois-Amerikan kykyjenetsinnän täysosuma, joka nautti täysin siemauksin suuresta kaukalosta ja siitä, ettei hänen tarvinnut tällä kaudella edustaa neljää eri joukkuetta. Tardif oppi yhdistämään suurimmat vahvuutensa, eli nopean ja monipuolisen luistelun sekä erinomaisen vartalonkäytön eurooppalaisen kaukalon tuomaan lisätilaan ja vei joukkueen sisäisen pistepörssin nimiinsä.

Arttu Ilomäki
49 ottelua, 17+27=44, +12
Ilomäki nosti huimasti tasoaan vihkoon menneen TPS-kauden jälkeen ja oli suuri tekijä KooKoon ainoalla koko kauden ajan hyvin suorittaneella osa-alueella, eli hyökkäyksessä. Ensimmäisen ketjun keskushyökkääjä ja ylivoiman moottori koko kauden ajan. Muodosti Tardifin ja Radek Koblížekin kanssa yhden Liigan tehokkaimmista ketjuista.

Kunniamaininta: Teemu Engberg
60 ottelua, 10+10=20, -3
Maininnan olisi voinut antaa myös Seth Bartonille tai Petter Emanuelssonille, mutta käytettävyys nosti Engbergin nosti edellä mainittujen ohi. Täyden runkosarjan pelannut hyökkääjä hoiti neljännen ketjun roolit erinomaisesti, paikkasi lukuisia loukkaantumisia ylemmistä ketjuista onnistuneesti. Hänet nähtiin loukkaantumisten ja sairastapausten ansiosta jopa ylivoimalla. Joukkueen kehittyneimpiä pelaajia edeltävään kauteensa peilattuna. Rikkoi henkilökohtaisen yhden kauden piste-ennätyksensä.

Kauden vasikat

Oskari Setänen
23 ottelua, 87,98 %, 2,82 pmk, 3 nollapeliä
KooKoon luottomaalivahdiksi noussut Setänen oli kahdella edeltävällä kaudella joukkueen tuki ja turva, sekä itse rauhallisuus tolppien välissä. Päättyneellä kaudella hän oli kuitenkin vain varjo entisestään ja maalivahdin huippupelit olivat laskettavissa yhden käden sormilla. Setänen sai suoritustasoonsa nähden aivan liikaa vastuuta aivan liian kriittisissä otteluissa.

Ari Gröndahl
58 ottelua, 1+10=11, +7
Gröndahl toi tutun oman itsensä kaukaloon, mutta ei sopinut KooKoon pelityyliin ollenkaan. Vanhan liiton hidasjalkainen pakki, joka pelaa peliä kiekosta luopumisen kautta, ja jonka vahvuudet ovat karheudessa ja kovassa laukauksessa. Oli kuin peura ajovaloissa pelitavassa, joka pyrki rakentamaan peliä aktiivisen liikkeen, korkean luistelutemmon ja kiekonhallinan kautta. Kantoi myös suurta vastuuta alivoimassa, joka oli yksi sarjan heikoimpia.

Miska Kukkonen
55 ottelua, 4+7=11, -8
Kukkosen päätehtävä joukkueessa oli voittaa kamppailuja ja varmistaa, ettei omassa päässä soi. Tämä jäi kuitenkin laajalti tekemättä ja vaikka yhteinen kemia Joni Jurmon kanssa kehittyi loppukaudesta, pääosan kaudesta Kukkonen pelasi pareissa, jotka eivät missään kohtaa hitsautuneet yhteen. Sortui usein ylipelaamiseen, ja haki usein näyttäviä taklauksia. Pelasi usein itsensä täysin tilanteesta ulos jättäen pakkiparinsa ongelmiin.

Epäkunniamaininnat: Linus Andersson, Axel Ottosson ja Emil Molin
Edeltävällä kaudella joukkueen kantaviin voimiin kuului ruotsalaisketju Linus Andersson–Axel Ottosson–Emil Molin, jotka muodostivat ajoittain joukkueen tulosyksikön kolmestaan. Jokainen heistä on kuitenkin KooKoo-aikanaan ollut hankaluuksissa jouduttuaan toisistaan eroon ja tämä kausi ei ollut poikkeus. Anderssonin ja Ottossonin kausiin mahtui tulikuumia ajanjaksoja, mutta myös hämmästyttävän pitkiä pätkiä täysin varjojen mailla. Molin puolestaan unohtui kokonaan kesän golf-kentille.

Muista tämä nimi

Veeti Väisänen
Liiga 2023–24: 50 ottelua, 2+8=10, +1
Nuoresta iästään huolimatta kypsä ja kamppailuvoimakas Väisänen pelasi valtaosan kaudesta Liigassa ja näytti lupaavia otteita. Pelaajana tasaisen monipuolinen, ei selkeitä heikkouksia mutta ei myöskään silmiinpistäviä huippuominaisuuksia. Hyvä liike, laukaus ja maltti. Muistuttaa etäisesti seuran nykyään AHL-kaukaloissa luutivaa omaa kasvattia, Peetro Seppälää.

Sopimustilanne

KooKoon kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25.

Joni Jurmo puolustaja 2025
Joonas Lehtivuori puolustaja 2025
Radek Koblížek hyökkääjä 2025
Teemu Engberg hyökkääjä 2025
Ville Leskinen hyökkääjä 2025
Jesse Nurmi hyökkääjä 2025
Otto Paajanen hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle