Tyttöleijonat kohtaa puolivälierässä kärjestä terävän Slovakian − kärsivällisyys ja kiekkokontrolli korostuvat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kerttu Kuja-Halkola on Suomen maalilla paljon vartijana.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Vain toinen jatkaa välieriin. Suomi ja Slovakia kohtaavat tyttöjen MM-kisojen puolivälierässä, jossa virheitä ei tule pelätä, mutta niihin ei ole myöskään paljoa varaa. Kummallakin joukkueella on heittää askiin tulikuumia yksilöitä.

Keskiviikkoiltana tullut Slovakian jatkoaikavoitto Sveitsistä tarkoitti sitä, että slovakit kohtaavat torstaina puolivälieräottelussa Suomen kello 14.30 alkaen. Tyttöleijonat lähtee kamppailuun A-lohkon kakkospaikalta ja Slovakia B-lohkon kolmannesta ruudusta.

Yhden ottelun pudotuspelissä voi tapahtua periaatteessa mitä tahansa lähtöasetelmista huolimatta. Slovakia on ehdottoman yllätysvalmis, jollei Suomi ole kokonaisvaltaisen tarkkana läpi mittelön. Listasimme kolme kohtaa, joihin Tyttöleijonien ja Slovakian välinen puolivälieräottelu ratkeaa.

1. Kerttu Kuja-Halkola vastaan Lívia Debnárová ja Emma Ekoluoma vastaan Nela Lopušanová

Vaikka kyseessä on joukkuepeli, tiukassa paikassa huippuyksilöt nousevat esiin. Kummallakin joukkueella on heittää tolppien väliin luotettavat ykkösveskarit. Kerttu Kuja-Halkola ja Lívia Debnárová voivat henkilökohtaisilla suorituksillaan kääntää vaakakupin kumpaan tahansa suuntaan. Hyvää maalivahtipeliä tukemaan molempien joukkueiden on pystyttävä pitämään maalinedustansa puhtaana kiekoista ja vastustajista.

Emma Ekoluoma hätyyttelee jo suomalaista tyttöjen MM-kisahistoriaakin, sillä hän on pisteen päässä kaikkien aikojen parhaasta pistesaldosta yksissä kisoissa. Slovakian 15-vuotias hyökkääjäihme Nela Lopušanová sen sijaan teki urotekonsa jo edelliskisoissa voittamalla koko turnauksen pistepörssin. Vaikka hän ei ole vielä näissä kisoissa esittänyt hurjuuksia, on hänet syytä merkata hyvin tarkasti torstain ottelussa.

Nela Lopušanová tulee varmasti aiheuttamaan Suomen puolustukselle sydämentykytyksiä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

2. Hyökkäyksiinlähdöt

Tyttöjen MM-kisoissa on tähänkin asti pärjännyt terävällä luistelulla ja aktiivisuudella. Myös puolivälierissä on tärkeää pystyä nostamaan kiekkoja organisoidusti omalta alueelta kohti vastustajan maalia.

Se joukkue, kumpi ylittää torstaian keskialueen paremmin ja saa näin luotua pyörityksiä ja liikennettä hyökkäyspäätyyn, on todennäköisesti vahvoilla. Jälleen kerran, pitkissä hyökkäyspeliralleissa oman maalinedustan peli korostuu.

3. Tunnetilojen säätely ja käsittely

Kanadaa vastaan Suomi onnistui muutamaa sekuntia vaille 60 minuuttia pitämään maalinsa puhtaana vaahteralehtipaitojen pelatessa ylivoimaa. Slovakiaa vastaan samassa olisi onnistuttava jälleen. Jäähyjä ei sopisi ottaa ensinkään, sillä vastustajalla on kummaltakin puolelta tarkasteltuna riittävästi yksilötaitoa rokottaa virheistä ja erikoistilanteista.

Tyttöleijonien ja Slovakian puolivälierässä paineensietokyky nousee isoon rooliin.
Kuva © Silja Schemeikka, Suomen Jääkiekkoliitto

Kun on kyse nuorista pelaajista, paineidensietokyky ja tunteiden, kuten jännitys, pelko ja voitontahto, säätely nousee arvoon arvaamattomaan. Lienee selvää, että molempien joukkueiden vimma edetä välieriin on tulikivenkatkuinen, mutta todennäköisesti se, joka pysyy hieman coolimpana ratkaisevissa tilanteissa, saa tuloksen puolelleen.

Muokattu: 11.1.2024, kello 11.07: Numerointi korjattu.

» Lähetä palautetta toimitukselle