Viaplayn uutuussarja Börje Salmingista jää kauas peliuran tasosta

NHL / Artikkeli
Visuaalinen ilme on sarjassa kohdillaan.
Kuva © Viaplay Group
Kuusiosainen “Börje – The Journey of a Legend” kertoo Börje Salmingin elämän ja peliuran vuoteen 1986 ja vakavaan kasvovammaan asti. Sarjan rakenne tuntuu lainatulta, ja eniten draamaa tuo ruotsalaistähden saavutusluettelo sarjan lopuksi.

Börje Salming on yksi NHL:n historian parhaista puolustajista, ensimmäinen eurooppalainen supertähti ja ensimmäinen Hockey Hall of Fameen nimetty eurooppalaispelaaja.

Nämä faktat tuodaan ansaitusti esiin myös Salmingista kertovan Viaplay-sarjan "Börje – The Journey of a Legend" lopuksi. Sarjan kannalta harmillista on se, että ruotsalaisen saavutusluettelo ja sitä edeltävä Salmingin piipahdus ruudussa omana itsenään ovat toimivinta draamaa.

Kuusiosainen sarja onnistuu sekä viipyilemään että kiirehtimään, ja molempia vieläpä väärissä asioissa.

Draaman kaari täydentyy, mutta jää ontoksi

Tapahtumat alkavat dramaattisesti marraskuusta 1986, kun Detroit Red Wingsin hyökkääjä Gerard Gallantin luistin viilsi 300 tikkiä vaatineen haavan Salmingin kasvoihin – Adam Johnsonin tuore kuolema luistimen viillosta tekee kohtauksesta hyytävän ajankohtaisen. Kaulasuojien sijaan vaivaannuttavan vähättelevää keskustelua käydään visiiristä.

Draaman kaari myös umpeutuu samaan tilanteeseen. Kuuden jakson aikana käydään läpi Salmingin kiekkouraa synnyinkaupungistaan Kiirunasta SHL:n tuplamestariksi Brynäsissä ja lopulta Toronto Maple Leafsin ikoniksi.

Salmingin ajatukset ja tunteet jäävät sarjassa onton oloisiksi, vaikka kiekkotähti oli avustamassa sarjan teossa.

Valter Skarsgård näyttelee Salmingia intensiivisesti, ja varsinkin hahmon temperamenttisuus välittyy mainiosti. Erityisen ilahduttavaa Hollywood-näyttelijöitä sisältävässä tuotannossa on se, että ruotsalaishahmot myös puhuvat ruotsia. Salmingin kielitaidon puute NHL-uran alussa toimii myös draaman lähteenä.

"Ilman konflikteja ei ole draamaa ja ilman draamaa ei ole sarjaa" on käsikirjoittamisen ohjenuora. "Börje – The Journey of a Legend" noudattaa tätä ohjetta vain osittain.

Jääkiekkoon liittyviä konflikteja, kuten Maple Leafs -johdon impulsiivista toimintaa 70-luvulla ja Salmingin saamia tarjouksia pelata WHA:ssa tai 80-luvulla Edmonton Oilersin dynastiajoukkueessa, pikakelataan – Salmingin oma kokemus isättömyydestä ja poissaolevuus perheenisänä taas käsitellään laarin pohjia myöden.

Totta kai näkökulman laajentaminen jääkiekkoilijasta kokonaiseen ihmiseen on perusteltu, mutta niin olisi myös kiekkonäkökulmien terävämpi hyödyntäminen jääkiekkoilijasta kertovasssa draamassa.

Erityisesti Salmingin ajatukset ja tunteet jäävät sarjassa onton oloisiksi, vaikka kiekkotähti oli avustamassa sarjan teossa. Huoltaja Smokey toimii sarjan kertojana, joka vaikuttaa monessa tilanteessa toimivan myös Salmingin todellisena äänenä.

Salming keskustelee Maple Leafs -johdon kanssa.
Kuva © Viaplay Group

Ei pelkkää negaa

Visuaalisesti sarja on upea!

Maple Leaf Gardens on lavastettu hyvin uskottavaksi, ja pelaajien varusteet vaikuttavat autenttisen 70-lukulaisilta. Myös maisemakuvat ovat henkeä salpaavia, oltiin sarjan tapahtumissa sitten Pohjois-Amerikassa tai Pohjois-Ruotsissa.

Autenttiset videopätkät otteluista ja elävästi näytellyt selostamokohtaukset lisäävät realismin tuntua.

Jos diggaa vuosikymmeniä vanhasta musiikista, kuten kriitikkonne, on sarja ilo myös korville. Kuuntelukokemuksen täydentävät erinomaisesti toteutetut halliäänet, kuten joustamattoman kaukalon pauke ja jään lohkeaminen luistimen alla.

Käsikirjoitetusta sisällöstä positiivisimmaksi koin rohkeuden nostaa esiin myös lajin negatiivisia ilmiöitä, kuten vallan väärinkäyttöä ja pelaajien epäinhimillistä kohtelua sekä Salmingin kokaiinikohun vuodelta 1986.

Viimeksi mainittuun myös käytettiin kunnolla aikaa ja sitä käsiteltiin eri näkökulmista. Pakko kuitenkin sanoa, että laajemminkin olisi voinut huomioida: Esimerkiksi NHL-johdon kanssa käydyn pelikieltokeskustelun pois jättäminen oli silkkaa laiskuutta, arkuutta tai pahimmassa tapauksessa molempia.

Salmingin tarina jäi lähtökohtiinsa nähden vaisuksi.
Kuva © Viaplay Group

Uniikin pelaajan tarina puserrettiin massamuottiin

Kuulin Salmingista tekeillä olevasta sarjasta ensimmäisen kerran jo vuosia sitten ja odotukseni olivat korkealla, sillä jääkiekosta tehdään mielestäni liian vähän fiktiivistä draamaa. Suhtauduin Börje-sarjaan ensisijaisesti fiktiona enkä tietoisesti faktatarkistanut kuin pari sarjan väitettä.

Salmingin kuoltua noin vuosi sitten mietin, huomioidaanko tämän kuolinsyy ALS jotenkin tulevassa sarjassa. Vaikka torontolaistuneen ruotsalaisen yksityiselämää huomioidaan sarjassa tiiviisti, aikajana kattaa pelivuosistakin vain osan.

Ruotsalaispuolustaja 70-luvun NHL-tähtenä on itsessään upea tarina altavastaajan noususta huipulle.

Altavastaajuutta ja erilaisuutta on sarjassa haluttu korostaa myös toistuvilla maininnoilla Salmingin saamelaisista juurista, mikä oli monen muun teeman lailla enemmän pyrähtelevää vihjailua kuin huolellista ja harkittua käsittelyä.

Lisäksi saamelaismaininnat tuntuivat erityisen päälleliimatuilta, ja kovuuden kuvaaminen ylsi kliseetasolle.

Tarinan jättäminen kesken on ollut viime vuosina käytössä muuallakin draaman kentällä, ja Börje-sarjan rakenne muistuttaa ehkä jopa häiritsevän paljon The Queenista ja laulaja Freddie Mercurystä kertovaa "Bohemian rhapsody" -elokuvaa.

Salming oli tehokkaana ja kovaotteisena eurooppalaisena poikkeuksellinen 70-luvun NHL:ssä. Valitettavasti hänen tarinansa kertova sarja on ainutlaatuisuuden sijaan Hollywoodin draamamuotista puserrettu tusinatuote.

Börje oli pelaajana monin verroin parempi kuin "Börje – The Journey of a Legend" sarjana. Harmi.

Kuusiosaisen sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ovat katsottavissa yksinoikeudella Viaplayssa 19.11. alkaen. Loput neljä jaksoa julkistetaan aina sunnuntaisin yksi jakso viikossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle