IA-divisioonan ensimmäinen kisapäivä: Jättiyllätys heti kättelyssä, tuomareilla huono päivä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Iso-Britannia sekoitti pakkaa kaatamalla turnauksen voittajasuosikki Slovenian.
Kuva © Olli Tiihonen
Unkarin Budapestin ensimmäinen turnauspäivä käynnistyi heti yllätyksellä Iso-Britannian lyödessä kisojen ennakkosuosikki Slovenian. Isäntäjoukkue Unkari koki kovia omassa ottelussaan hävittyään hyvän pelin päätteeksi. Kovia joutuivat kokemaan myös tuomarit.

Iso-Britannia-Slovenia 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)

Kuten jo aiemmin päivällä uutisoitiin, turnaus alkoi heti jättiyllätyksellä. Iso-Britannia näytti tulleensa turnaukseen voittamaan eikä vain taistelemaan sarjapaikkansa puolesta. Britit pelasivat hyvin jo alkuminuuteista lähtien.

Iso-Britannia pystyi luomaan pitkiä hyviä painejaksoja Slovenian päädyssä. Ben O´Connor räjäytti pankin täräyttämällä kiekon siniviivalta maaliin, kun ottelua oli pelattu vajaat seitsemän minuuttia. Sarjanousijalla oli hyviä paikkoja tarjolla enemmänkin.

Brendan Brooks ei saanut osumaa ylhäällä vapaana olevaan 44-numeron kenkälaatikon kokoiseen nurkkaukseen. Heti seuraavasta aloituksesta Slovenia iski. Blaz Gregorc pääsi ampumaan parhaalta sektorilta sijoittaen kiekon Brooksin tavoittelemaan ylänurkkaan.

Toisessa erässä palattiin ottelun ennakko-odotusten mukaisiin asemiin Slovenian painaessa peliä ensimmäiset kymmenen minuuttia Brittien päätyyn saamatta kuitenkaan luotua kovinkaan vaarallisia tekopaikkoja. Iso-Britannian onnekas 2–1-maali toisessa erässä oli kova kolaus peliä hallinneelle Slovenialle.

Brittien maalilla Ben Browns lämpeni sitä mukaa kun ottelu eteni. Brownsin komeat hanskan heilautukset toivat mieleen 90-luvun NHL:n viikkokatsauksien torjuntakoosteet, joissa hanskaa heilautettiin aina ylimääräiset puoli metriä.

Slovenian odotettiin nousevan kolmannessa erässä tasolleen ja vievään ottelun, mutta Iso-Britannia ei horjunut, vaan iski Brett Perlinin ylivoimamaalilla loppulukemat 3–1 heti kolmannen erän alkuminuuteilla.

Slovenia ei päässyt koko ottelussa Robert Sabolicin sivutolppalaukausta lähemmäksi maalia. Iso-Britannia pelasi läpi ottelun taktisesti hyvää ja uhrautuvaa jääkiekkoa omilla vahvuuksillaan.

Raitapaidoilla ei ollut paras päivänsä. Toinen ottelun erotuomareista loukkaantui verisesti slovenialaispelaajan lauottua rännikiekon suoraan kasvoihin. Loukkaantunut oikeudenjakaja joutui parsittavaksi pukukopin puolelle. Verta jouduttiin luuttuamaan tovin aikaa jäältä ennen kun ottelua päästiin jatkamaan.

Myös voittajajoukkue koki kovia, kun erittäin vakuuttavasti pelannut O´Connor loukkaantui niin ikään kovaa osuneesta kiekosta palaamatta enää kaukaloon.

Unkari-Kazakstan 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)

Tunnelma oli odotetusti katossa turnausisännän aloittaessa turnauksen nousijasuosikkeihin lukeutuvaa Kazakstania vastaan. Korvia huumaavaa metakkaa pitänyt kotiyleisö lietsoi Unkarin esittämään parastaan. Unkari pystyikin pelaamaan kaksi erää hyvää kiekkoa halliten jäähyjen sävyttämää ottelua.

Jäähyt jakautuivat Unkarin kannalta varsin epäsuotuisalla tavalla vieden parhaan terän otteista ottelun edetessä.

Oikeutta koeteltiin tässäkin ottelussa kovalla kädellä Kazakstanin maalilla pelanneen Henrik Karlssonin ohjattua kiekon kilvellään suoraan toista erotuomaria päähän. Tällä kertaa verenvuodatukselta säästyttiin kovaa ohjautuneen kiekon kolahtaessa suoraan kypärään.

Karlssonin torjunnat pitivät Kazakstania pystyssä läpi ottelun. Toisessa erässä Karlsson pelasti joukkueen kertaalleen liki varmalta näyttäneeltä takaiskulta.
Puolustuskannalle vetäytynyt Kazakstan pääsi aika ajoin iskemään vaarallisesti vastaan nopeista vastahyökkäyksistä.

Jos kiekko olisi mennyt huutamalla maaliin se olisi mennyt toisen erän viime minuuteilla yleisön pauhatessa. Tuomari kuitenkin levitti kätensä sen merkiksi, että kiekko oli jälleen kerran maalivahti Karlssonin hallussa, vaikka Unkarin pelaajatkin nostivat jo käsiään kattoa kohden.

Kolmannessa erässä tapahtui se, miten tällaisissa peleissä on tapana käydä. Kun Unkari ei pystynyt hyödyntämään lukuisia paikkojaan onnistui Kazakstanin Valeri Orekhov laukomaan kiekon siniviivalta ylänurkkaan.

Unkari mylläsi seuraavassa vaihdossa kovaa päälle kotiyleisön piiskatessa tahtia, mutta pelin kaava toistui Yevgeni Rymarevin iskiessä läpiajon päätteeksi lukemiksi 0–2. Rymarev oli jälleen asialla, kun Kazakstan iski kolmannen maalinsa ylivoimalla.

Kotikisojen paine alkoi näkyä enemmän ja enemmän takaiskujen jälkeen Unkarin otteissa pelin mennessä yliyrittämisen puolelle.

Kazakstanille tarjoutui saumoja vielä lisämaalienkin tekemiseen, mutta Adam Vay Unkarin maalilla kesti. Unkari sen sijaan sortui omissa maalipaikoissaan hätäilyyn, eikä Kazakstanilla ollut enää suurempia vaikeuksia oman maalin turvaamisessa.

Tappiosta huolimatta tunnelma hallissa pysyi erittäin hyvänä loppuun saakka.

Puola-Italia 1–3 (1–0, 0–2, 0–1)

Puola on pelannut jo vuosia nousujohteisesti, vaikka ei viime kevään turnauksessa onnistunutkaan. Italian Puola on pystynyt haastamaan viime vuosina hyvin. Puola aloitti pelin hyökkäämällä pirteästi. Yritteliäisyys palkittiin viidennellä minuutilla Krzysztof Zapalan heittäessä päivän komeimmat veivit ja vippaamalla kiekon Italian maalia vartioineen Marco De Filippon hartioiden yli.

Italia alkoi saada hiljalleen juonen päästä kiinni ja kiekko alkoi pörrätä uhkaavasti moneen otteeseen Puolan maaliviivan tuntumassa Italian loihtiessa toinen toistaan vaarallisempia maalipaikkoja. John Murrayn vartioimalla tontilla riitti välillä vilskettä enemmän ja vähemmän.

Giulio Scandella sai viimein avauttua Italian maalitilin, kun toista erää oli jäljellä reilut viisi minuuttia. Maalin eteen saapasmaa sai paiskia roppakaupalla töitä.

Helteisessä Budapestissa on mietitty mediaväen keskuudessa jään kuntoa. Jää petti lopulta päivän viimeisen ottelun toisen erän loppuminuuteilla sillä seurauksella, että joukkueet komennettiin pukukoppeihin viettämään ennenaikaista erätaukoa, kun toista erää oli pelaamatta vajaat neljä minuuttia.

Jäljellä olevat minuutit pelattiin pois erätauon jälkeen. Italia tuli tauolta terävämpänä siirtyen ylivoimalla ottelussa ensi kertaa johtoon Armin Helferin lauottua kiekon puolalaispelaajan pohkeen kautta maaliin.

Kolmannessa erässä Puola haki vimmatusti tasoitusosumaa. Italia varjeli johtoaan vetäytymällä omalle alueelleen. Hyökkäyspäässä kiekko liikkui puolalaispelaajien mailan varressa taitavasti jääden kuitenkin lopulta liialliseksi näpertelyksi.

Italia kesti Puolan painostuksen viimeistellen ottelun loppulukemat 3–1 tyhjään maaliin Ivan Delucan toimesta.

Illan viimeinen ottelu houkutteli paikalle väkeä selvästi kahta aiempaa ottelua vähemmän.