Ennen kauden alkua Ilveksen ennakoitiin olevan täynnä kysymysmerkkejä, ja joulun alla sen on helppo todeta pitäneen paikkansa. Kysymysmerkit ovat niille tyypilliseen tapaan realisoituneet kuka mihinkin suuntaan, tässä ne on kuitenkin nyt käyty läpi.
Maalivahdit
Ville Kolppanen
24 1,86 93,67%
Ennen kauden alkua Kolppasella oli tilillään 31 liigaottelua, joissa hän oli käynyt jäällä. Viime keväänä saatiin jo viitteitä huimasta potentiaalista, mutta harva varmaankaan uskoi nokialaisen nousevan näin nopeasti Liigan ehdottomaan maalivahtieliittiin. Viimeinen puolikas tähti jää saavuttamatta, kun alkukauden maaginen torjuntavire "hyytyi" syksyn myötä vain todella hyväksi torjuntavireeksi.
Juha Järvenpää
10 3,13 88,80%
Jos on Kolppanen pelannut unelmasyksyn, niin Juha Järvenpään osalta kausi on ollut täysin päinvastainen. Järvenpää tuli Ilvekseen sillä oletuksella, että hän taistelee Kolppasen kanssa tasapäin ykkösvahdin paikasta, ja ainakin alkukaudella startit piti jakaa puoliksi. Torjuntavire ei kuitenkaan ole ollut kovin kaksinen, ja kaiken kruunuksi Mestis-visiitillä LeKissä tullut polvivamma vei miehen pitkälle sairaslomallekin.
Puolustajat
Simon Gysbers
32 2+10=12, 0, 53 min
Kesällä juuri ennen Gysbersin sopimuksen julkistusta miehen nimi ei soittanut kelloja Ilveksen johtoportaassa. Nyt olisi syytä soittaa jatkosopimusneuvottelujen merkeissä. Gysbers on osoittanut syyskaudella olevansa liigatasolle huippupuolustaja. Kiekollinen peli ei häikäise, mutta toimii. Kaksi maalia on vaatimaton suoritus Ilveksen syyskauden toiseksi ahkerimmalle laukojalle.
Martti Järventie
19 0+7=7, -4, 16 min
Massiivisella sopimuksella vuosi sitten kasvattajaseuraansa palannut Järventie ei ole pystynyt pelaamaan sillä tasolla, mitä häneltä on odotettu, kuin ajoittain. Välillä miehestä huomaa, että uralla on käyty NHL:ssä asti, mutta suurimman osan ajasta sitä on vaikea uskoa. Pelivarmuus on kuitenkin viime kaudesta parantunut, eikä oma mies huku enää ihan niin usein. Kiekollisessakin pelissä on nähty jo valoa tunnelin päässä.
Tommi Kivistö
30 1+5=6, +5, 22 min
Kivistö tuli Ilvekseen kauden jo alettua, kun loukkaantumissuma ajoi Ilveksen pakkipulaan ja Kivistölle ei koeajan jälkeen nähty käyttöä Lukon kokoonpanossa. Jokerikasvatti on hoitanut ruutunsa alun pienen haparoinnin jälkeen mallikkaasti, ja ollut omassa päässä tupsukorvien parhaita puolustajia.
Mikko Kukkonen
25 4+3=7, -1, 14 min
Kuopiosta Tuomas Tuokkolan vanavedessä Ilvekseen siirtynyt Kukkonen on noussut kaikessa hiljaisuudessa Ilveksen kakkospakiksi. 25-vuotias puolustaja kellottaa Simon Gysbersin jälkeen Ilveksen toiseksi kovimpia minuutteja, ja on Jarkko Näppilän ohella Ilveksen puolustajien maalipörssin kärjessä.
Mikke Levo
10 1+2=3, +1, 4 min
Levo nousi suomalaisen kiekkoyleisön tietoisuuteen syksyn harjoituspelissä tapeltuaan Ville Niemisen kanssa. Vastuuta on alkukaudella tullut liigan puolella vielä vaatimattomasti, mutta 18-vuotias Levo on täyttänyt saappaansa mallikkaasti. Tulevaisuuden runkopelaaja.
Konsta Mäkinen
18 1+2=3, +2, 12 min
Kaikki nuorisomaajoukkueikäluokat kolunnut Mäkinen pelaa nyt toista täyttä liigakauttaan. Aiemmilta vuosilta tuttu höntyily omassa päässä on vähentynyt, ja puolustuspelaamista voi jo sanoa liigatasoiseksi. Kiekolliseen peliin lahjoja selvästi on, mutta tulos antaa edelleen odottaa itseään.
Jarkko Näppilä
30 4+8=12, -5, 22 min
Ilveksen oma kasvatti siirtyi viime kevään siirtorajalla LeKin kapteenin postilta Ilvekseen - vain saadakseen C:n rintaansa täksi kaudeksi tupsukorvissakin. Ilveksen lentokelin aikaan syys-lokakuussa Näppilälläkin kulki, ja hän keikkui puolustajien pistepörssissäkin kymmenen parhaan tienoilla. Ilveksen alamäen alettua Näppilänkin taso hieman lähti. Keskimäärin kuitenkin hyvää peruspelaamista.
Niko Peltola
17 2+3=5, 0, 10 min
Niko Peltola pelaa nyt neljättä kauttaan Ilveksen takalinjoilla. Mies siirtyi lupaavana kiekollisena puolustajana aikanaan Sportista Tampereelle, mutta kehitys on sen jälkeen tuntunut pysähtyneen, eikä askelta rivipuolustajasta hyväksi liigatason pakiksi ole nähty.
Atte Pentikäinen
12 0+0=0, -2, 35 min
Hyvänä pukukoppipelaajana tunnettu Pentikäinen on Ilveksen pakkihierarkiassa sijoilla ynnä muuta. Kovia otteita maalineduspelissä mielellään käyttävä Pentikäinen jää helposti luistelussa jälkeen, mutta on toistaiseksi täyttänyt paikkansa halpana rotaatiopuolustajana kohtalaisesti.
Hyökkääjät
Turo Asplund
33 7+5=12, 0, 22 min
Asplund hankittiin Ilvekseen kakkossentteriksi Mestiksen Jukureista. Alkukaudella peli kulki Keräsen sentterinä mallikkaasti, mutta on syksyn myötä hieman hiipunut. On kuitenkin joukkueen sisäisen maalipörssin kärjessä, joten syksy on ehdottomasti ollut plus-merkkinen. Viimeisen kahden kuukauden aikana tilille on tosin kertynyt vain kaksi syöttöpistettä.
Daniel Corso
23 6+5=11, -3, 48 min
Ykkössentteri, joka on pelannut viime ajat LeKin kolmos- ja nelosketjuissa. Pelasi ihan mukiinmenevästi kauden alkupelit, mutta sitten alkoi miehelle tyypillinen kiukuttelu. Kallis riippakivi, joka Juha Pajuojalla on täysi työ saada ulostettua seurasta muualle.
Roope Hintz
5 0+0=0, 0, 0 min
Vasta 16-vuotias lupaus tahkosi A-nuorissa tehopisteitä tahdilla, joka oikeutti liigapaikkaan. Ei ole toistaiseksi pystynyt esittelemään Liigassa kiekollista lahjakkuuttaan, mutta peli on ollut yleisesti ihan kohtuullista, eikä Hintz jää jalkoihin omallakaan alueella.
Antti Hölli
20 3+1=4, +5, 2 min
Hölli siirtyi Ilvekseen viime kevään siirtorajalla Mestiksen maalipörssin johtajana. Tehojen odotettiin siirtyvän Liigaan edes jossain määrin, mutta toistaiseksi ne ovat antaneet odottaa itseään. Liike ja sijoittuminen riittävät alempien ketjujen rooliin. Potentiaalia parempaankin on, mutta se vaatii ollipalolamaisen tasonnoston monella osa-alueella.
Roberts Jekimovs
28 5+5=10, -3, 2 min
Jekimovs siirtyi SaiPasta Ilvekseen 16 maalin miehenä ja MM-kisakävijänä. Hänestä odotettiin kärkiketjujen ratkaisijaa, mutta ruuti on toistaiseksi ollut märkää. Latvialaisen peli menee liian helposti pikkunäppäräksi neppailuksi, eikä hän pääse käyttämään sinänsä ihan laadukasta vetoaan tarpeeksi.
Antti Kangasniemi
32 3+7=10, -3, 20 min
Liehulettinen Ilveksen oma kasvatti palasi syrjähypyltään naapurileiristä Ilvekseen kaksi vuotta sitten, ja on vakiinnuttanut paikkansa joukkueen parhaana puolustavana hyökkääjänä. Yksittäisiä väläytyksiä myös hyökkäyspäässä on nähty, mutta miehen parhaat avut ovat ehdottomasti alivoimassa ja vastustajan tähtipelaajia pimentämässä.
Kai Kantola
32 6+6=12, -3, 24 min
Amerikansuomalainen voimahyökkääjä teki viime kaudella maaliennätyksekseen 11 osumaa ja nosti pistekeskiarvonsa yli puoleen per peli. Tällä kaudella tahti on kuitenkin hiipunut jälleen edellisvuosien tasolle, eikä tasonnostoa todelliseksi top-6-tason hyökkääjäksi ole nähty. Asennetta ja luistelua kyllä löytyy, mutta tehot vähän piippuun.
Michael Keränen
31 7+20=27, +7, 35 min
Keräselle povailtiin ennen kauden alkua lopullista läpimurtokautta Liigan huipulle, ja sellainenhan tästä tulikin. Liigan syöttöpörssin kakkossijalla oleva Keränen on muuntautunut samalla pehmeästä neppailijasta kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi, joka laittaa tarvittaessa myös miestä seinälle. Menossa viimeinen kausi Ilveksessä, ja mahdollisesti myös koko kotimaisessa Liigassa?
Ville Korhonen
32 3+4=7, +6, 2 min
26-vuotias Korhonen on pelannut Liigassa ja Ilveksessä jo 450 ottelua. Nuorisomaajoukkueiden vakiokävijästä ei ole koskaan tullut kärkiketjujen ratkaisijaa, jota monta vuotta odotettiin, mutta hän täyttää Kangasniemen tapaan roolinsa alivoimalla ja puolustuspelissä hyvin.
Jussi Pesonen
20 3+1=4, -4, 4 min
Pitkän loukkaantumisen jälkeen paluun kaukaloihin syksyllä tehnyt Pesonen on ollut toistaiseksi vain varjo entisestään. Puolikuntoiselta pelaajalta ei toki voi liikoja odottaakaan, mutta tehottomuudesta kärsinyt Ilves kaipaisi Pesoselta nyt tehoja.
Juuso Rajala
28 1+7=8, -1, 6 min
Joukkueen oma kasvatti palasi kuuden vuoden kiertolaisuuden jälkeen takaisin tupsukorvapaitaan. Mestiksessä piste per peli -tahtia tahkonnut sentteri ei ole kuitenkaan päässyt täysin liigavauhtiin kiinni. Hyökkäyspäässä oivalluksia tulee pelistä toiseen, mutta puolustuspäässä oma mies hukkuu turhan usein ja kaksinkamppailuvoima ei tahdo riittää.
Alexander Ruuttu
25 3+8=11, -3, 0 min
Ruuttu sai alkukaudella näytönpaikkaa kerrakseen, kun hän vietti ensimmäisen kaksi kuukautta ykkösketjussa Corson ja Sami Sandellin vierellä. Tehot jäivät kuitenkin vaatimattomiksi: Ruuttu ei vielä ole kärkiketjujen pelaaja Liigaan. Potentiaalia kuitenkin on. Takapakkia toi marraskuun lopun KalPa-pelissä sattunut loukkaantuminen, joka pitää miehen sivussa pitkälle ensi vuoteen.
Sami Sandell
32 7+12=19, -3, 34 min
Espoon, Troja-Ljungbyn ja Luulajan kautta takaisin kasvattajaseuraansa päätynyt Sandell päätyi syksyn tapahtumien myötä Ilveksen ykkössentteriksi. Kemiaa Keräsen kanssa löytyy, ja isokokoinen hyökkääjä ei monelle liigapelaajalle vääntötilanteessa häviä.
Jiri Veistola
20 2+3=5, +1, 2 min
Saapui Kiekko-Vantaasta koeajalle viime keväänä hieman puskista, ja sai syksyllä jatkoa ja lopulta loppukauden mittaisen sopimuksenkin. Veistolan peli ei jää ainakaan asenteesta tai luistelusta kiinni, mutta kiekolliset taidot ovat selvästi rajalliset. Mies on saanut pelata useasti jopa ylivoimaa, mikä tosin kertoo enemmän Ilveksen hyökkäyspään materiaalista kuin Veistolasta itsestään. Ylittänyt kuitenkin odotukset selvästi.
Tommi Välimaa
25 3+2=5, -2, 12 min
Pitkänhuiskea Välimaa iski viime keväänä runkosarjan viimeisissä otteluissa ja karsinnoissa tukun maaleja, mikä nostatti monissa toiveita kiekollisesta potentiaalista. Mies onkin saanut yli puolet otteluistaan kakkosketjussa, mikä on ehdottomasti aivan väärä paikka hänelle. Veistolan tapaan nelosketjun työmyyräksi ominaisuudet riittävät, mutta hyökkäyspäässä peli menee liian usein tehottomaksi kulmissapyörimiseksi. Jonkin verran saa tosin aiheutettua jäähyjä vastustajalle. Välimaa ei ole iskenyt tehopisteitä lokakuun lopun jälkeen lainkaan.