Ilves-Tappara-ottelun ratkaisun paikat: Liian aikaisia paineita ja innokkuuden kanavointia

LIIGA / Artikkeli
Ilves on ottamassa Tapparasta niskalenkkiä.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti
Ilves johtaa Tapparaa puolivälieräsarjassa otteluvoitoin 2−1, ja pääsee maanantaina kotiyleisönsä edessä yrittämään jo kolmatta voittoa. Edellisessä ottelussa ainoastaan Otto Koivula onnistui maalinteossa. Nyt Tapparan on keksittävä keinot Antti Lehtosen ohittamiseen.

Ilves on virittelemässä kiekkokevään − ja suomalaisen jääkiekon lähihistorian suurinta yllätystä. Se johtaa Tapparaa puolivälieräsarjassa voitoin 2−1. Maanantaina tupsukorvilla on mahdollisuus ottaa jo toiseksi viimeinen kiinnitys matkalla kohti välieriä.

Kirvesrinnat ovat parantaneet peliään vähitellen, ja edellisessä ottelussa Ilves-puolustus ja maalivahti Antti Lehtonen joutuivat huhkimaan jo toden teolla voiton eteen. Lienee sopivaa olettaa, ettei Tapparan eväitä ole vielä syöty.

Seuraavat asiat ovat pääosassa, kun Tampereen paikallissarjan neljäs näytös pyörähtää käyntiin maanantai-iltana.

Koivula esiintyi jo, tuleeko D'Amigo seuraavaksi? − Tapparan suunnannäyttäjien tultava varjoista

Ilves on saanut muun muassa hyökkääjistään Otto Koivulasta ja Teemu Rautiaisesta itselleen sellaisia pelaajia, jotka vievät joukkueen peliä esimerkillään kohti ratkaisuja. Karri Kivi pitää huolen taktisen puolen onnistumisesta, mutta pelaajistosta on löytynyt Tapparaa enemmän tulivoimaa.

Rautiainen on ollut hyvällä pelipäällä Tapparaa vastaan.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Jerry D'Amigo kantaa joukkueen kultaista kypärää merkkinä siitä, että on tehoillut kauden aikana mallikkaasti. Nyt yhdysvaltalaista tarvittaisiin lisäsylinteriksi kiitoradallaan möyryävälle Ilves-vaunulle.

Vielä D'Amigon uinumista huolestuttavampi tilanne on Tapparalla, sillä joukkue on onnistunut tekemään ottelusarjassa yhteensä yhden maalin vähemmän kolmessa ottelussa kuin Ilves koko sarjan avausottelussa.

Sini-oranssin joukkueen kohdalla voitaneen puhua jo orastavasta maalinteko-ongelmasta − asiasta, jota 30 maalin Veli-Matti Savinaisen joukkueelta ei olisi odottanut.

Ihmemies MacGyv... Antti Lehtonen

Ilves-maalivahdista on kehittymässä koko ottelusarjan tarinan päähenkilöistä. Ensimmäistä Liiga-kauttaan tahkoava Lehtonen on ylittänyt jo kaikki mahdolliset odotukset ja jaksaa hämmästyttää kiekkoyleisöä illasta toiseen.

Tappara laukoi edellisessä kamppailussa suuren määrän laukauksia kohti Ilves-maalia, saamatta yhtään maalia. Lehtosella ei näyttäisi olevan yhtään heikkouksia. Eikä hänellä suurempia ongelmakohtia olekaan, mikäli hänelle laukoo vain suorista hyökkäyksistä. 

Lehtosen maalille on tultu mitä erikoisemmilla tavoilla, mutta se ei ole toistaiseksi Tapparaa auttanut.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Lehtonen on taipuvainen ylipelaamiseen. Hänen mailapelaamisensa on myös puutteellista, mutta sen hän on likipitäen lopettanut runkosarjan jälkeen. Tapparan Sebastian Repo ratkaisi sarjan toisen ottelun Tapparalle juuri Lehtosen ylipelaamisen myötä.

Jos Lehtonen ei olisi ylipelannut tuota tilannetta, voisi Ilves johtaa sarjaa jopa 3−0.

Tapparan paineet vastaan Ilveksen itsehillintä

Tappara on hallitseva Suomen mestari, ja runkosarjan ylivoimainen voittaja. Joukkue ei voisi juuri selvempi ennakkosuosikki pudotuspelejä ajatellen olla − paperilla siis. Vihellyksen jälkeen -podcast ennusti, että Ilves voisi olla Tapparalle tukala vastustaja tässä vaiheessa kevättä.

Kukaan ei varmasti uskonut, että Tappara tuntisi jo tässä vaiheessa kevättä valtavia paineita menestymisestä, tai ylipäänsä jatkoon pääsystä. Ilves on jo nyt lyönyt kiilan Tapparan tielle, eikä Jussi Tapolan miehistö enää selviydy tilanteesta ilman todellista ponnistelua. 

Tappara ei voi enää ajatella, että se etenee tästä sarjasta jatkoon jättämällä ylimääräistä bensaa tankkiin. Neljän voiton jälkeen eteen tulee uusi huoltoasema, jolla saa lisää löpöä pönttöön. Sinne täytyisi vaan ensin hinautua.

Ottelusarjan tilanne pistää Tapolan varmasti miettimään.
Kuva © Jarno Hietanen

Ilves-leirissä on varmasti helpompi tilanne paineiden suhteen. Kukaan tuskin vieläkään odottaa, että tupsukorvat todella ottaisivat sarjasta vaadittavat neljä voittoa. Joukkueen sisällä tähän uskotaan kivenkovaa.

Innostus, ja mahdollisuuden tuoma täpinä on pystyttävä kanavoimaan oikein, mikäli Ilves haluaa edetä mitalipeleihin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle