JYP-SaiPa: Saako tehoduo jälleen JYPin vatsan kuralle?

LIIGA / Artikkeli
SaiPan David McIntyre tullaan ottamaan erityistarkkailuun.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYP ja SaiPa mittelivät kaksi vuotta sitten niin mielenkiintoisen puolivälieräsarjan, että yhden välivuoden jälkeen keskinäistä paremmuutta päätettiin selvittää uudelleen. Jatkoaika tarjoilee väitteitä molemmista leireistä vaakakupin kallistumisesta.

Kun JYPin ja SaiPan kohtaaminen puolivälierissä varmistui, monille tuli mieleen joukkueiden keskinäinen puolivälieräsarja kahden vuoden takaa. Tuolloin SaiPa karkasi sarjassa jo 3−0-johtoon, mutta JYP kampesi sarjan aina seitsemänteen peliin, jonka lappeenrantalaiset voittivat dramaattisten vaiheiden jälkeen.

SaiPa-leiristä joukkueiden puolivälieriä pohtii Jani Vehviläinen. JYPin puolelta ajatuksia viljelee Jere Korkalainen.

SaiPa elää tai kuolee ykkösketjunsa mukana

Jani Vehviläinen: SaiPan ykkösketju on ollut läpi kauden ketju, johon lappeenrantalaiset ovat voineet luottaa. David McIntyren johtama kentällinen teki runkosarjassa pelistä toiseen tuhojaan vastustajan päässä.

On täysin selvää, että JYP ottaa McIntyerin kenttää erityistarkkailuunsa. Jos JYP pystyy pimentämään kyseisen ketjun, SaiPa tulee olemaan vaikeuksissa.

Ratkaisuvoimaa olisi muissakin kentissä, mutta sitä ei saatu ulosmitattua ainakaan runkosarjassa. Suurinta tasonnostoa voidaan odottaa erityisesti kakkossentterinä pelaavalta Matti Järviseltä, jonka laidalla viilettää maaliahne Vojtech Polak.

JYP vastaa leveällä rintamalla

Jere Korkalainen: Olisi silkkaa hulluutta väittää, että JYPillä olisi heittää yksi yhtä laadukas ketju kuin SaiPan McIntyren ketju. Jyväskyläläisten onneksi leveyttä löytää huomattavasti SaiPaa enemmän.

JYPiltä löytyy kolme tehopisteisiin kykenevää ketjua, joiden senttereinä toimivat Anssi Löfman, Joonas Nättinen ja Valtteri Hotakainen. Miika Lahden johtama ketju todennäköisesti valjastetaan nollaamaan McIntyren ketjua.

Erityisesti Jyväskylässä pelattavissa otteluissa on mielenkiintoista nähdä, kuinka SaiPa pystyy vastaamaan JYPin leveään rintamaan. Maalintekopotentiaali eri ketjuissa rakentuu toki samaan pelitapaan, mutta niiden rajojen sisältä löytyy suuria eroja.

Erityisesti Löfmanin ketju pyrkii varmasti luistelemaan SaiPalta jalat alta, kun sarjan parhaaksi nelosketjuksi tituleerattu Hotakaisen ketju nojaa vahvaan päätypeliin.

Nättisen johtaman ketjun yllä on suurin kysymysmerkki, joka ratkeaa pelaajavalinnoilla. Toinen laiturivalinta käytänee nöyrän Petr Hubacekin ja äärimmäisen taitavan Topi Nättisen välillä, joka toisi roimasti taitoa melko kädettömään hurrikaaninippuun.

Pysyykö Chad Rau kurissa ja nuhteessa?
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

SaiPan erikoistilannepelaaminen ei ole vaadittavalla tasolla

Vehviläinen: Lappeenrantalaisten alivoimapelaaminen oli alkukaudella erittäin huonoa. Samaan aikaan kuitenkin ylivoima toimi hyvin, välillä jopa erinomaisesti. Runkosarjan lopussa tilanne oli kuitenkin päinvastainen.

Alivoimapelin taso kyllä riittää, mutta ylivoimapelaamiseen olisi saatava juonikkuutta ja rauhallisuutta. Runkosarjan lopussa erilaisia variaatioita ei juuri nähty. Pääasiallisesti kummassakin ylivoimakentällisessä pelinrakentaja pyöritteli kiekkoa yksin toisella b-pisteellä hakien laukaisu- tai syöttöpaikkoja.

Jos SaiPa haluaa tehdä JYPiä vastaan ylivoimalla maaleja, sen on saatava kiekko paremmin liikkeelle. Runkosarjan lopun kaltaista ylivoimaa vastaan on liian helppo pelata, sillä vastustajan kova paine pelinrakentajaa kohtaan syöksi usein lappeenrantalaisten ylivoiman täysin pois raiteiltaan. 

JYPin vaatimaton puolustajakalusto

Korkalainen: JYP sai runkosarjan loppumetreillä ikäviä uutisia, kun Valtteri Kemiläinen ja Sami Niku loukkaantuivat. Todennäköisin skenaario onkin, ettei kumpaakaan nähdä enää tällä kaudella kaukalossa. Näiden puolustajien poissaolo on tehnyt ison loven ylivoimapeliin.

Pohjois-Amerikan vahvistuksilta Nolan Yonkmanilta ja etenkin Ryan Glenniltä odotetaan tasonnostoa. Liigakasteensa kuluvalla kaudella saanut Jaakko Jokinen on vielä täysin kirjoittamaton kortti.

JYPin pakkipuolella huikean kauden pelannut Mikko Kalteva onkin äärimmäisen suuressa roolissa etenkin kiekollisessa pelissä.

Juuso Pulli saattaakin olla jyväskyläläisten ässä näissä karkeloissa. Pulli tuo hyvää variaatioita pelinavaamiseen, eikä miehen laukaustakaan voi vähätellä. Sen sai kokea Kärpät viime kevään neljännen välierän jatkoajalla.

Vehviläinen luistelee uransa ensimmäisiin liigan pudotuspeleihin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

SaiPa kaatuu maalivahteihinsa

Vehviläinen: Jussi Markkanen on kantanut kuluvalla kaudella pääasiallisen torjuntavastuun SaiPan maalilla. Jatkoajan saamien tietojen mukaan Markkanen kuitenkin kärsii yläraajavammasta, joka estää tällä hetkellä täysipainoisen harjoittelun sekä pelaamisen.

Ykkösvahdin loukkaantuminen tässä vaiheessa kautta on toki kova kolaus SaiPalle. Epävarman alkukauden pelannut kakkosvahti Jani Nieminen on kuitenkin saanut viime aikoina varmuutta otteisiinsa. Jos Nieminen pystyy jatkamaan samalla tasolla kuin runkosarjan lopussa, SaiPa ei tule häviämään JYP-sarjaa maalivahtipelinsä vuoksi, vaikka Markkanen ei olisikaan pelikuntoinen.

Uhkaava mahdollisuus

Korkalainen: JYPillä on lähtökohtaisesti paperilla parempi tilanne maalivahtien osalta kuin vastustajan leirissä. Tämän osa-alueen merkitystä ei voida vähätellä, kun kaksi vuotta sitten Tuomas Tarkin vatsatauti oli merkittävä syy, mikä käänsi sarjan SaiPalle seitsemännessä ottelussa.

Runkosarjassa JYPin maalivahdeista parempaa jälkeä teki Veini Vehviläinen, jonka pudotuspelipeluutuksen päällä leijuu kuitenkin uhkakuvia. Vehviläinen ei yltänyt Nuorten MM-kisojen kovassa painetilassa parhaimpaansa.

Toisaalta Vehviläisen kylmäpäisyyttä puoltaa se, että nuorukainen ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan onnistui nousemaan takaisin tasolleen.

Takana kirittävää Tarkkiakaan ei tule unohtaa, vaikka hän on parhaat päivänsä nähnytkin. Jos tilannetta vertaa SaiPan leiriin, Tarkkia voi pitää huomattavasti Niemistä luotettavana paikkaajana, jos ykkösvahti epäonnistuu.

Pidänkin todennäköisenä, että JYP tulee peluuttamaan molempia maalivahteja tässä sarjassa. Tarkin kaltainen "suunnitelma B" antaa JYPille edun maalivahtiosastolla.

Arvio: Sarjasta tulee erittäin pitkä ja tunteikas, josta kovaa kamppailua ja suuria tunteita ei tule puuttumaan. JYP voitti kauden keskinäiset kohtaamiset 3−1-otteluvoitoin, ja muutenkin Jyväskylä on ollut jo tuskallisen pitkään vaikea paikka SaiPalle

JYPin kotietu ja laajempi materiaali hyökkäys- ja maalivahtiosastolla vievät JYPin jatkoon lukemin 4−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle