JYPin välitodistukset 2013-2014

LIIGA / Artikkeli
Max Wärn on ollut alkukauden JYP-hahmo.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Jatkoaika jakoi JYPin pelaajistolle joulutodistukset. Täysin puhtain paperein selvisivät vain harvat, mutta toisaalta suoranaisia risupuskiakaan ei hurrikaanipelureiden tarvitse paketeistaan kaivella.

Maalivahdit

Sami Rajaniemi

Nuorukaisen liigadebyytti sujui painajaismaisesti. Joukkueen valmennus antoi kuitenkin Rajaniemelle toisen mahdollisuuden, ja sen hän käytti erinomaisesti pelaten nollapelin. On osoittanut tasonsa riittäväksi antaakseen Tuomas Tarkille silloin tällöin lepovuoron.

Tuomas Tarkki

Tarkki on ollut maalillaan totutun varma. Yksittäisiä heikkoja hetkiä mahtuu mukaan, mutta syyskausi ei oikeastaan muuttanut ennakkoasetelmia mitenkään. JYP voi luottaa ykkösvahtiinsa koko kauden.

Puolustajat

Yohann Auvitu

Ranskan maajoukkuestaakin tuttu Auvitu aloitti kauden kohtalaisesti ennen loukkaantumistaan. Auvitun historia hyökkääjänä näkyy peliotteissa, ja mies soveltuukin erinomaisesti JYPin uuteen sapluunaan, jossa puolustajat saavat rohkeasti vapauksia myös hyökkäyssuuntaan. Auvitun suurimmat heikkoudet löytyvät puolustuspäästä, mutta itsensä ulospelaamisia ja merkkausvirheitä ei enää ole nähty aiempien kausien tahtiin.

Henri Auvinen

Saanut vastuuta, kun JYPin puolustusosasto on kärsinyt rajusti loukkaantumisista. Auvinen on esiintynyt JYPin nuorista puolustajista heikoiten. Nuorukaisen otteista puuttuu kiekollista varmuutta, joka näkyy useina hätäisinä purkukiekkoina. Isokokoinen puolustaja pystyy jakamaan väkeviä taklauksia omassa päädyssään.

Valtteri Hietanen

Pelannut JYPin nuorista puolustajista kokonaisvaltaisimmin. Liiallinen innokkuus kostautuu toisinaan itsensä ulospelaamisena. Pystyy antamaan ensimmäisen syötön omissa riittävän varmasti, vaikka pahoja virheitä sattuu vielä ajoittain.

Mikko Kalteva

Kaltevan alkukausi on ollut hienoinen pettymys. Viime kaudella tehotilastoonsa +22 merkkauttanut puolustaja on syyskauden jälkeen neljä paunaa miinuksella. Kalteva on ollut yllättävissä vaikeuksissa omassa päässä, eikä tehopisteitäkään ole tilille juuri napsunut.

Mikko Luoma

Konkari ei ole vielä vastannut odotuksiin. Luoman liike on heikentynyt edellisestä pelikerrasta Jyväskylässä, ja hänet ohitetaankin liian usein JYPin puolustusalueella. Tämä näkyy myös runsaina jäähyminuutteina. Hyökkäyspäässä Luoma on näyttänyt, että kiekolliset taidot ovat tallessa.

Kristian Näkyvä

Kauden ensimmäiset 15 ottelua olivat Näkyvälle heikompia, mutta mies paransi otteitaan koko ajan joulua lähestyttäessä. Kiekollisena puolustajana Näkyvä on vakiinnuttanut roolinsa Liigassa. Maali- ja piste-ennätys syntyvät kumpainenkin tällä kaudella, jos tahti jatkuu kevätkauden samanlaisena.

Aleksi Salonen

JYPin ja JYP-Akatemian väliä seilaava 20-vuotias puolustaja on saanut näyttöpaikan pitkälti JYPin puolustajien loukkaantumisten takia. Salonen on suoriutunut urakastaan kelvollisesti. Tuo rightin pakkina varsinkin avauspelaamiseen variaatioita. Mainitsemisen arvoista on, että puolustuksellisten avujen osalta toisinaan parjatun puolustajan tehotilasto on kolme pykälää plussalla.

Mikko Viitanen

Viitasen alkukausi murentui loukkaantumisen vuoksi. Kaukalossa on nähty edelleen tuttu ja turvallinen Viitanen, jonka merkitys korostuu erityisesti alivoimalla. Viitanen edustaa juuri sitä, mitä JYPistä tällä hetkellä puuttuu: varmuutta omassa päädyssä sekä kovuutta maalinedustalla. Tulee olemaan JYPille tärkeä pelaaja palattuaan sairastuvalta.

Jyrki Välivaara

Välivaara on parantanut selkeästi vuoden takaisesta. Näkee kentän erinomaisesti, ja suurin vahvuus onkin hänen syöttötaitonsa. Vaikka Välivaara ei tällä kaudella ole juuri ylivoimaa pelannutkaan, on tilille kertynyt jo kelvolliset yhdeksän tehopistettä.

Hyökkääjät

Ramzi Abid

Muistetaan syyskaudelta vain idioottimaisesta tempustaan, josta sai kahdeksan ottelun pelikiellon. Liiga on täynnä tuittupäistä kanadalaista tunnollisempia pelaajia ja, kun tehoja ei syntynyt oli Abid käytännössä JYPille vain taakka. Seura ilmoittikin 18.12. purkaneensa kiekkokiertolaisen sopimuksen.

Juuso Ikonen

Oli yksi syksyn eniten otsikoissa paistatelleista pelaajista - ilman pelillisiä syitä. Ikonen tuli Espoon Bluesista kohun saattelemana JYPiin, ja sai heti mahtavan mahdollisuuden Eric Perrinin johtaman kentän laidalla. Ei missään tapauksessa ole vielä lunastanut odotuksia joita nuoren miehen harteille oli kasattu. Maalitili on edelleen avaamatta, mutta Ikosen potentiaalin tietäen on kevät kuin pedattu pienikokoiselle hyökkääjälle.

Antti Jaatinen

Rotaatiopelaajan rooliin jumahtanut Jaatinen on hoitanut oman roolinsa kelvollisesti. Kovista pistemääristä Mestiksen puolella tunnettu Tappara-kasvatti ei ole onnistunut lunastamaan rooliaan tulosyksikössä. Hyvällä laukauksella varustettu Jaatinen on ei ole vieläkään löytänyt otteisiinsa tasaisuutta, vaan onnistumiset tulevat hänelle ryppäinä.

Miika Lahti

Lahti on löytänyt otteisiinsa ulottuvuuden, josta edes rohkeimmat eivät vielä muutama vuosi sitten osanneet edes unelmoida. Lahdesta on kasvanut erittäin kokonaisvaltainen paketti, ja hänet voi heittää kentälle missä tahansa tilanteessa. Alkukausi sujui tuloksellisesti kuin unelma, mutta viime aikoina otteet ovat olleet vaisumpia. JYPin oman kasvatin pistetili on kasvanut viimeisissä 12 ottelussa ainoastaan yhdellä syöttöpisteellä.

Ossi Louhivaara

Louhivaara pelaa ehkä jopa elämänsä parasta kautta. Hänet on tunnettu aiempina vuosina pelaajana, joka vaihtaa maalinteon kulmassa pyörimiseen useammin kuin vaihtaa omat sukkansa. Jo pitkään yhdessä Wärnin ja Lahden kanssa esiintynyt kotkalainen muodostaa keväällä mahdollisesti jopa JYPin tärkeimmän ketjun, jos jyväskyläläiset mielivät mestaruussaunaan. Louhivaaran sopimus päättyy tämän kauden jälkeen, joten nyt saattaisi olla viimeinen mahdollisuus lähteä kasvattamaan eläkerahastoa ulkomaille.

Anssi Löfman

Löfmanin kausi on mennyt enemmän tai vähemmän sairastuvalla. Vikkeläkinttuinen hyökkääjä ei vielä ole löytänyt aivan ominta rooliaan JYPissä. Potentiaalia on, mutta realisoituuko se Jyväskylässä - aika näyttää. Tähän mennessä esiintynyt vahvasti kolmossentterin paikalla, joka on ollut JYPin tuulisin paikka. Erinomainen pelaaja keventämään mm. Lahden alivoimavastuuta.

Matias Myttynen

Myttynen on ottanut takapakkia siitä tilanteesta, josta siirtyi Ilveksestä JYPiin viime kaudelle. Taitelijan vahvuudet eivät ole päässeet oikeuksiinsa missään vaiheessa, eikä Myttynen ole itsekään esittänyt mitään sellaista, jolla peliajan pitäisi ratkaisevasti lisääntyä.

Markus Nenonen

Tässä vaiheessa voisi puhua loputtomiin Nenosen tuhoistasta rannelaukauksesta, joka on kylvänyt kauhua jo kiitettävästi yhdeksän maalin verran. Kun nuorukainen saa kiekon lapaansa, maalinteko näyttää aivan uskomattoman helpolta. Vaatimaton jämsänkoskelainen ei pidä itsestään suurta melua, vaikka on kehittynyt viime kaudesta kaikilla osa-alueilla. Nenosen kemia osuu täydellisesti kohdilleen Virtasen ja Salmion kanssa.

Topi Nättinen

Mestiksessä pääosin pelannut Nättinen omaa korkean potentiaalin, ja on ehdottomasti JYPin suunnitelmissa tulevilla kausilla. Suoriutunut pienestä roolistaan Liigassa kelvollisesti.

Eric Perrin

Perrinistä odotettiin Tuppuraisen kanssa samanlaista tehoduoa kuin keväällä 2012 kaksikon johdattaessa JYPin seurahistorian toiseen Suomen mestaruuteen. Tähän mennessä kausi ei kuitenkaan ole sujunut aivan kuten odotettiin, vaikka pisteitä onkin kertynyt kelvolliseen tahtiin. Perrin on ajoittain väläytellyt kykyään dominoida edelliskausien tapaan, mutta taso on ailahdellut liikaa.

Markus Poukkula

Ennen Jere Karalahden kovaa päähän kohdistunutta taklausta näytti siltä, että Poukkulan paluu "henkiseen kotiinsa" sujuu fantastisesti. Kovalla liikkeellä ja yrityksellä varsinkin harjoituspeleissä loistanut hyökkääjä lunasti paikan JYPin pelaavassa kokoonpanossa koeajan jälkeen. Loukkaantumisesta toipumisen jälkeen meno ei ole ollut yhtä viihdyttävää, ja mies onkin löytänyt ajoittain itsensä "popcorn-osastolta".

Mikko Salmio

Viime kaudella Liigassa ja JYPissä debytoinut isokokoinen hyökkääjä on vakiinnuttanut paikkanssa valtakunnan pääsarjassa. Vielä viime sesongilla Salmio ei meinannut ehtiä verkkaisen liikeensä vuoksi kaksinkamppailuihin. Toisin on nyt. Salmio on ollut yksi JYPin syksyn ehdottomista onnistujista. Salmiolla on myös erittäin taitavat kädet, taidonnäytteet tosin ovat jääneet vähälle.

Jani Tuppurainen

KHL:sta paluun JYPiin tehneestä Tuppuraisesta odotettiin jopa maalipörssin voittajaa, mutta tähän mennessä kertyneet neljä maalia eivät vastaa kenenkään odotuksia. Tuppurainen on kuitenkin kentällä alati vaarallinen vikkelän liikkeensä ansiosta, ja muodostaakin yhden Liigan parhaista alivoimapareista yhdessä Hubacekin kanssa. Tuppuraisen hyötyä JYPille ei voida mitata pelkästään tehopisteissä, vaikka ketsuppipullon räjähtäessä voi jälki olla taas hyvin tuhoisaa.

Jonne Virtanen

Alkukauden Mestiksessä pelikuntoa loukkaantumisen jälkeen hakenut Virtanen on pelannut tyylilleen uskollisesti - kovaa ja nöyrästi. Profiloitunut Liigassa alun alkaenkin puolustavaksi voimahyökkääjäksi, ja tuota rooliaan noudattaa illasta toiseen tinkimättä. Arvokas palanen JYPiä jälleen kevättä ajatellen.

Max Wärn

Wärn on uransa huipulla - ei kahta kysymystä. Illasta toiseen kultakypärää jyväskyläläisten riveissä kantanut vähähampainen duunari, joka ratkoo maaleillaan pelejä. Uran aiempi piste-ennätys (16) on mennyt rikki jo hyvän aikaa sitten. On tällä hetkellä EHT-tason pelaaja. Notkahti hienoisesti ennen joulutaukoa, mutta ei tule varmasti hyytymään kevään lähestyessä.

Petr Hubacek

Polkukone nauttii tällä hetkellä pelaamisestaan. Hubacek on pelannut todella väkevän syksyn omilla vahvuuksillaan. Samalla hän on kunnostautunut poikkeuksellisesti myös useiden komeiden täysosumien iskijänä, vaikka väittääkin edelleen kiivaasti, ettei osu edes jalkapallomaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle