Kolme toivomusta: TUTOn terävöidyttävä molemmissa päädyissä

MESTIS / Artikkeli
TUTO saa kyllä pelin painettua vastustajan päähän ja rakenneltua paikkoja, mutta näiden paikkojen hyödyntäminen on jäänyt liian pieneksi.
Kuva © Timo Savela
Joulutauolle Mestiksen kuudennelta sijalta lähtevän TUTOn syksy on ollut ailahteleva. Ajoittain hyviäkin otteita esittänyt turkulaisnippu on turhaan puristanut mailaa molempien maalien edustoilla, ja näin koko potentiaalia ei ole saatu ulosmitattua. Kupittaalla toivotaankin alkavalle vuodelle varmuutta maalipaikkoihin sekä oman maalin edustalle. Lisäksi koko alkukauden jatkunut pelaajaruletti on saatava loppumaan.

1. Kopin ovi saatava suljettua

TUTOn kokoonpanossa on nähty tänä syksynä 32 eri kenttäpelaajaa, ja äijiä on lapannut Kupittaan jäähallin ovista molempiin suuntiin lähes samaan tahtiin kuin kauppakeskus Myllyn uuden siiven avajaisissa. Kokoonpanossa pelanneiden määrä onkin huomattavasti suurempi kuin yhdelläkään kärkinelikon joukkueista. Kuriositeettina huomautettakoon, että enemmän tai vähemmän farmijoukkueena tunnettu Kiekko-Vantaa on niin ikään peluuttanut 32 kenttäpelaajaa tämän syksyn aikana.

Lainapelaajiin turvautuminen on aina riski, ja tuo riski on realisoitunut TUTOn kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla. Ensin naapurista lainalla olleet Markus Kojo, Teemu Lämsä, Patrik Virta sekä Oskari Siiki todettiin Kupittaalla riittämättömiksi, ja sen jälkeen tilalle on haalittu pelaajia niin Bluesista kuin Jokereistakin.

Peli onkin ajoittain sekavan näköistä, sillä Ismo Lehkosen pelikirja on tuntunut olevan vaikeasti sisäistettävä tänä syksynä. Kupittaalla varmasti toivotaan sormet ja varpaat ristissä, että niin lainamiehet Jere Sneck ja Saku Salminen kuin korkeammilta sarjatasoilta pelipaikkaa hamuava Severi Sillanpää jäisivät loppukaudeksi Turkuun.

 2. Maalipaikoissa herätys!

Vaikka TUTO on jouluun mennessä tehnyt toisiksi eniten maaleja koko Mestiksessä, maalipaikoista kiekon iskeminen sisään on tuntunut turkulaisille vaikealta useasti tällä kaudella. Monesti TUTO on rakentanut maalipaikkoja moninkertaisesti vastustajaan verratuna, mutta avoimistakaan paikoista kiekko ei löydä tietään maaliin. Paremmalla viimeistelyllä TUTO voisi olla Mestiksen eniten maaleja tehnyt joukkue.

Kliseinen sananparsi "jos itse ei tee maalia, vastustaja kyllä tekee", on ollut karua todellisuutta Turussa tällä kaudella. TUTO usein pyörittää pitkiäkin aikoja vastustajan alueella rakennellen toinen toistaan parempia maalipaikkoja, ja hetkeä myöhemmin helähtääkin omassa päässä vastustajan vastahyökkäyksen päätteeksi.

TUTOssa näyttäisikin olevan monta oivallista pelinrakentajaa, mutta maaleista on koko kauden mitalla vastanneet lähinnä Topi Taavitsainen ja Aki Keinänen. Jos TUTO mielii kohota haastamaan Mestiksen kärkeä keväällä, on maalintekijärintaman oltava huomattavasti leveämpi. Materiaali kyllä riittäisi tehokkaampaankin viimeistelyyn. 

3. Maalivahtipelin vakiinnuttava

Alkukaudesta TUTOlta puuttui selkeästi voittava maalivahti. Kaapo Kähkösen saappaisiin kaavaillun Petteri Similän otteet eivät olleet sellaisia, joita vaaditaan menestystä hamuavan joukkueen maalivahdilta. Similä pelasi ajoittain hyviäkin otteluita, muttei pystynyt pitämään joukkuetta pystyssä silloin, kun puolustus ei ollut terävimmillään. 

Similän aisapariksi kaavailtu Kalle Hokkanen oli vielä liian nuori ja kokematon Mestis-ympyröihin. Hokkasen aika tulee kuitenkin vielä, ja hän siirtyikin lainalle Suomi-Sarjan VG-62:een suuremman vastuun perässä.

Marraskuun puolenvälin tienoilla turkulaisten veräjänvartijaksi saapui Hämeenlinnasta Kristian Järvinen. Kotikaupunkiinsa palannut Järvinen on ollut hyvässä vedossa, mikä on tuonut selkeästi myös pelirohkeutta koko joukkueelle. Vaikka Järvinen ei aivan Kähkösen tasolle olekaan yltänyt, on hän ollut yksi TUTOn voittojen takuumiehistä viime aikoina

Järvisen lainasopimus päättyi viime otteluun, mutta TUTOlla on optio loppukaudesta. Elintärkeää olisikin pystyä pitämään Järvinen Kupittaalla, jotta kevät kestäisi Turussa pitkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle