Kultainen 1996-ikäluokka siirtyy aikuisten peleihin - mitä on luvassa ensi vuonna?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sebastian Aho on nuorten maajoukkueen käytettävissä myös ensi vuodenvaihteessa.
Vuonna 1996 syntyneiden ikäluokka voitti nuorten maailmanmestaruuden lisäksi myös vuoden 2012 Nuorten olympiafestivaalien kultamitalin, joten ei liene lainkaan väärin puhua kultaisesta ikäluokasta. Jatkoaika luo katseet jo ensi kauteen, ja luo katsauksen ensi vuoden nuorten kisajoukkueen potentiaaliisiin nimiin.

Ensi vuonna Montrealissa ja Torontossa pelattavissa nuorten kisoissa vuorossa ovat 1997 syntyneet ja nuoremmat pelaajat. Yhdeksän tämän vuoden kultajoukkueen pelaajaa on käytettävissä niissäkin kisoissa.

Maalivahdit

Kisat Suomen ykkösvahtina tänä vuonna aloittanut Veini Vehviläinen on syntynyt vuonna 1997, joten hän on Nuorten leijonien käytettävissä myös ensi vuonna. Jos loukkaantumisia tai muuta yllättävää ei satu, on JYP-vahti käytännössä varma kisavahti jo nyt.

Vehviläisen takana pakka onkin sitten enemmän auki. 1997-ikäluokasta pelikokemusta Liigassa ei vielä muilla ole. Nuoremmissa ikäluokissa maajoukkuepaidan ovat pukeneet ylleen HIFK-vahti Christian Heljanko ja Ilveksen Nico Vikstén, jotka ovat molemmat pelanneet tällä kaudella Mestiksessä. Myös Dallas Starsin viime kesänä NHL:ään varaama Markus Ruusu on spekulaatioissa mukana.

Nuoremmista ikäluokista alle 18-vuotiaiden maajoukkueen maalilla torjuneet Leevi Laakso (Sport) ja Severi Isokangas (Kärpät) voivat kaiken mennessä nappiin nousta myös Kanadan kisakoneeseen mukaan.

Puolustajat

Kultajoukkueen kiistatta kaksi parasta puolustajaa, Olli Juolevi ja Vili Saarijärvi, ovat edelleen ikänsä puolesta maajoukkueen käytettävissä ensi vuoden kisoissa.

Kisajoukkueesta viimeisissä vaiheissa pudonneet Ilveksen Jesper Mattila (1997), Bluesin Urho Vaakanainen (1999) ja Sportin Robin Salo (1998) ovat varmasti keskusteluissa mukana ensi vuoden kisapakistoa kasattaessa. Myös Bluesin Veeti Vainio (1997) on varteenotettava kisaehdokas.

Kanadan kisajoukkueen puolustus saattaa ensi vuoden osalta olla sikälikin erityislaatuinen, että siitä voi jopa ylipuolet tulla Kanadan juniorisarjoista. Juolevin ja Saarijärven lisäksi Pohjois-Amerikassa pelaavat 1998 syntyneet Markus Niemeläinen ja Juuso Välimäki, joista molemmista on ennustettu jopa ykköskierroksen varauksia NHL:ään.

Hyökkääjät

Hyökkäyksen osalta tilanne on jopa erittäinkin hyvä. Koko ykkösketju Patrik Laine - Sebastian Aho - Jesse Puljujärvi on ikiensä puolesta käytettävissä myös ensi vuoden kisoissa. Heidän kohdallaan tietysti on "vaarana" myös NHL. Voi olla, että koko kolmikko pelaa ensi vuodenvaihteen tienoilla jo taalaliigaa, eikä välttämättä ole maajoukkueen käytettävissä.

Kultajoukkueen muista hyökkääjistä myös Ässien Aleksi Saarela, Kanadassa junioriliigaa pelaava Julius Nättinen sekä ensi kaudeksi Yhdysvaltojen yliopistosarjaan tähtäävä Bluesin Kasper Björkqvist ovat 1997 syntyneinä ensi vuonna kisakelpoisia.

Kisajoukkueesta viime metreillä pudonnut KalPan Jonne Tammela on niin ikään 1997 syntyneenä ja Liigassa vakiominuutteja pelaavana pelaajana vahvoilla ensi vuoden joukkueeseen. Samoin Ässien Arttu Ruotsalainen (1997) on murtautunut joukkueensa vakiokokoonpanoon Liigassa jo tällä kaudella.

Ulkomailla pelaavista hyökkääjistä Quebecin pääjuniorisarja QMJHL:ssä kovia tehoja takoja 1998 syntynyt Otto Somppi on varteenotettava vaihtoehto. Myöskään 1999-ikäluokan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvia Frölundan SHL-joukkueessakin pelaamaan päässyttä Kristian Vesalaista eikä Yhdysvalloissa USHL:ssä tulokkaiden pistepörssiä johtavaa Eeli Tolvasta voi sivuuttaa kisajoukkuekeskusteluista.

Kotimaassa toistaiseksi pääosin Nuorten SM-liigaa pelanneista pelaajista spekulaatioihin nousevat Tapparan erinomainen kahden suunnan hyökkääjä Otto Mäkinen (1998), kultajoukkueessa pelanneen puolustaja Joni Tuulolan pikkuveli, HPK:n voimahyökkääjä Eetu Tuulola (1998), alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa kovia pisteitä tehnyt Kärppien Janne Kuokkanen (1998), HIFK:n isokokoinen Henrik Borgström (1997) sekä Bluesin taitava Joonas Niemelä (1997).

Alempien ketjujen rikkovampiin rooleihin on tyrkyllä myös KalPassa jo tällä kaudella liigakokemusta kerännyt Topi Piipponen (1997).

Kun kyse on nuorista pelaajista, ovat kehitysharppaukset vielä suuria. Tämänkin mainitun listan ulkopuolelta nousee kisajoukkueeseen varmasti myös tulevan kevään ja syksyn aikana tutkakeilaan nousevia yllätysnimiä.

Näillä näkymin kisajoukkueen taso ei paperilla tämänvuotisesta ainakaan heikkene.

» Lähetä palautetta toimitukselle