Lahden turnauksessa kaksi sveitsiläisvierasta

LIIGA / Artikkeli
Lahdessa pelattavassa elokuun viikonlopputurnauksessa on totutusti ollut vieraita ulkomailta. Tänä vuonna neljän joukkueen turnauksessa on ulkomaalaisjoukkueita peräti kaksin kappalein. Isäntäjoukkue Pelicansin lisäksi areenalla kamppailevat Tampereen Ilves sekä sveitsiläiset HC Davos ja SC Langnau Tigers.

Pelicans on järjestänyt elokuussa neljän joukkueen harjoitusturnausta vuodesta 1999 lähtien eli joka vuosi liiganousunsa jälkeen. Tapahtuman nimi on vaihtunut useampaan kertaan, mutta nyt turnaus kantaa Pelicansin varustesponsorin nimeä jo kolmatta vuotta peräkkäin. Ulkomaalaisvieraita on ollut joka vuosi lukuun ottamatta vuotta 2000, jolloin ruotsalainen Färjestad perui osallistumisensa viime hetkellä.

Isäntäjoukkue on totutusti ollut motivoitunut kotiturnauksessaan, sillä voitto on karannut Lahden ulkopuolelle viimeksi vuonna 2002. Silloin voiton nappasi Tappara.

Tämän vuoden turnauksessa ei erikoishöysteitä ole. Ottelut pelataan normaaleilla Kansainvälisen jääkiekkoliiton säännöillä, ja jos peli on 60 minuutin jälkeen tasan, voittaja ratkaistaan rangaistuslaukauskilpailulla.

Otteluohjelma:

Perjantai 24.8.

16.30 Ilves−Davos

19.30 Pelicans−Langnau

Lauantai 25.8.

15.00 pronssiottelu

18.00 finaali

Pelicans esittelee Schwaben kotiyleisölle

Pelicansin esitykset harjoitusotteluissa ovat olleet vähintäänkin ailahtelevia. Loppulukemat ovat vaihdelleet niukoista voitoista aina murskatappioihin, eikä ehjästä 60-minuuttisesta ole tähän asti ollut tietoakaan.

Varsinkin erikoistilannepelaaminen on ollut lahtelaisten ongelmavyyhtinä. Pussinokat ovat päässeet runsaasti harjoittelemaan niin yli- kuin alivoimaakin, mutta varsin laihoin tuloksin. Alivoimalla kiekon siivoaminen selville vesille tuntuu olevan nykyisellään ylitsepääsemättömän vaikeaa, ja ylivoimakuviotkin ovat menneet lähinnä tehottomaksi hieromiseksi.

Nyt valmentaja Hannu Aravirralla on kotiturnauksessaan oiva tilaisuus päästä hiomaan kunnollisia kenttäkoostumuksia, villinä korttinaan tuore kanadalaisvahvistus Evan Schwabe. Pienikokoiselle sähikäiselle lienee luvassa runsaasti ylivoimavastuuta, sillä tiedot pelikaanileiristä kertovat kanukilla olevan melkoiset pelintekijän kädet. Tämän vahvistaa myös Aravirta.

- Evanista näkee heti, että kyseessä on pelimies. Todella taitava kaveri, joka lukee hyvin peliä ja kykenee myös itse ratkaisuihin, Aravirta muikistelee.

Puolitoista viikkoa joukkueen mukana harjoitellut ja tiistaina HeKiä vastaan pelannut Schwabe ottaa paikkansa ykkösnyrkissä Marko Jantusen ja Olli Julkusen välissä.
Pelicans-paidan pukee ylleen myös U20-maajoukkueleirillä Lake Placidissa edukseen esiintynyt Joonas Jalvanti. Lupaava ja vasta 19-vuotias Jalvanti korvaa takalinjoilla Ville-Matti Koposen.

Jalvannin kanssa USA:ssa leireillyt Jesse Rohtla olisi hänkin mukana kokoonpanossa, mutta nuori sentteri loukkasi silmänsä ottelussa Saksaa vastaan. Näillä näkymin vamma ei ole kuitenkaan vakava.

Ilves keskittyy erikoistilannepelaamiseen

Ilves on hionut kuvioitaan Lahden turnauksen alla leireilemällä Pajulahden liikuntakeskuksessa. Päävalmentaja Sakari Pietilällä oli selkeä suunnitelma, mihin asioihin Pajulahden jääharjoittelussa pitää kiinnittää huomiota.

- Me keskitymme voimakkaasti ylivoima- ja alivoimapelaamiseen täällä. Näitä asioita sitten pyritään toteuttamaan Lahden turnauksessa, Pietilä kertoi alkuviikosta.

- Pyrimme harjoittelemaan ehyesti, ja tietysti tiivis yhdessäolo on tärkeää, hän jatkoi.

Joukkue jatkaa samassa ruodussa kuin missä pelasi Tampere Cupissakin. Mukana on viisi kentällistä pelaajia. Ainoastaan maalivahti Tero Leinosen poissaolo sotkee pakkaa. Leinonen mursi peukalonsa harjoituksissa ja joutuu huilaamaan kolmisen viikkoa.

Ilveksen harjoituskausi on sujunut tuloksellisesti vaihtelevasti. Ensijäillä tupsukorvat pelasivat tasan venäläisen Torpedon kanssa. Lappeenrannan harjoitusturnaus toi voiton Ässistä ja tappion Lukolle. Tampere Cupin joukkue aloitti 2−0-voitolla Torpedosta, mutta seuraavissa otteluissa ensin Blues ja sitten Tappara kahdesti olivat vahvempia.

Yksilöistä eniten edukseen toistaiseksi ovat esiintyneet tuore tulokas Mike Bishai, selkeää eteenpäinmenoa uhkuva Toni Niemi ja terveenä harjoitella saanut Pasi Määttänen.

Sveitsin mestari totutun vahva

HC Davos lähtee turnaukseen hienoisena ennakkosuosikkina. Hallitsevalla Sveitsin mestarilla on varmasti näyttöhaluja tiistaisen Espoon reissun jäljiltä, jolloin Blues niisti vieraitaan tylysti 5-1.

Davosin kokoonpano ei ole paljon muuttunut viime kaudesta. Teknisestä osastosta erikseen mainittakoon maajoukkuemiehet Andres Ambühl sekä vanha kettu Reto von Arx, joiden ympärille hyökkäyskuvioita on pitkälti rakennettu. Nuorelta ja liukasliikkeiseltä Petr Taticekilta on myös lupa odottaa näkemisen arvoista peliä, kävihän kolossi pari vuotta sitten kääntymässä taalajäillä Florida Panthersin paidassa.

Myös Alexander Daiglea kannattaa pitää silmällä. NHL-piireissä aikoinaan uudeksi ihmemieheksi povattu mutta myöhemmin ikuiseksi lupaukseksi naureskeltu Daigle saattaa erottua edukseen hyvällä liikkeellään. Tai sitten varjoisalla höntsäilyllään, kuka tietää. Joka tapauksessa tämä mielialapelaaja nostattanee kulmakarvoja joko hyvässä tai sitten pahassa.

Muuten melko kokeneen porukan ikärakenteesta poikkeavat molemmat maalivahdit. Tolppien väliin ovat tyrkyllä Leonardo Genoni ja Reto Berra, kumpainenkin vasta 20-vuotiaita.

Langnaulla nuori ryhmä

Sveitsiläinen SC Langnau Tigers jäi viime vuonna Lahdessa turnausjumboksi, eikä pelikaudella kotimaan sarjassa mennyt paljon paremmin. Langnau joutui karsimaan paikastaan, mutta karsinnan viimeisessä vaiheessa Biel kaatui voitoin 4–1.

Nyt Langnau hakee parannusta ison meren takaisilla avuilla. Kesän aikana Alppien juurille saapuivat kanadalaiset Josh Holden ja Curtis Murphy. HPK:stakin tuttu Holden ja AHL:n Houston Aerosista napattu Murphy tuovat aimo annoksen kokemusta joukkueeseen, jonka kokoonpano vilisee Sveitsin nuorten maajoukkueiden vakiokasvoja.

Mielenkiintoisena lisänä sveitsiläisten maalinsuulla saatetaan nähdä lahtelainen maalivahti, sillä viimeiset kaudet Venäjällä kiekkoja kopannut Mikko Rämö on Langnaun testattavana. Vaikka lahtelaisen näytöt vakuuttaisivat sveitsiläisseuran, ruplien vaihtuminen frangiin ei olisi sittenkään selviö. Rämön tiedetään näet neuvottelevan sopimuksesta myös Colorado Avalanchen farmiseuran kanssa. Yhtä kaikki, kotikaupungin pojan paluu tuttuihin ympäristöihin on varmasti mieleen monelle lahtelaiskatsojalle.

Jo edellä mainittuja vahvistuksia sekä paria muuta kokeneempaa jyrää lukuun ottamatta Langnaun kokoonpano koostuu lähes kokonaan aikavälillä 1983–88 syntyneistä lupauksista. Varsin kokeilumielinen miehistö lähtee siis haastajana Lahden turnaukseen, ja nähtäväksi jää, miten nuorten energisyys riittää muita joukkueita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle