Suomi ja Venäjä eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet MM-finaalissa. Maajoukkuetasolla Suomi ja Venäjä ovat kuitenkin kohdanneet nyky-Venäjän 22-vuotisen historian aikana 112 kertaa. Näistä otteluista 55 on päättynyt Venäjän voittoon, ja 50 kertaa on Suomi kävellyt kaukalosta ulos voittajana.
MM-kisatasolla joukkueet ovat kohdanneet 13 kertaa. Voitot ovat Venäjän tämän vuoden alkulohkovoiton myötä tasan 6-6. Kerran on päädytty sopuisasti tasapeliin.
Mestaruuksissa etu on Venäjän puolella. Nyky-Venäjä on juhlinut maailmanmestaruutta kolmesti. Suomen kaksi kultamitalia ovat tulleet Tukholmasta 1995 ja Bratislavasta 2011.
Mitaleissa Suomi on kuitenkin selvästi edellä: Venäjän seitsemän mitalin saldo kalpenee Leijonien yhdentoista rinnalla.
Minsk 2014
Minskin kisoja tutkittaessa suurimpana erona nousee joukkueiden tekemien maalien määrä. Leijonat on pöllyttänyt vastustajien maaliverkkoja 24 kertaa, kun Venäjä on onnistunut samassa tempussa peräti 37 kertaa.
Venäjän laukaustehokkuus on niin ikään ollut Suomea parempaa. Itänaapurien laukaukset ovat löytäneet tiensä vastustajan maaliin 12,76 prosentin tehokkuudella. Suomalaiset ovat hitusen jäljessä: Leijonien laukausprosentti on kisoissa ollut 10,13.
Päästetyissä maaleissa Venäjä on ollut turnauksessa aivan ylivoimainen, päästäen turnauksen yhdeksässä ottelussa vain kahdeksan takaiskumaalia. Suomella vastaava luku on 17. Torjuntaprosentissa etu on niin ikään Venäjällä lukemin 96,40%-92,86%.
Erikoistilannepuolella joukkueiden vahvuudet ovat eri osa-alueilla. Suomi on iskenyt kisoissa maalin joka neljännellä ylivoimallaan, Venäjä on tarvinnut yhden ylivoiman enemmän.
Alivoimalla sen sijaan Venäjä on loistanut. Heidän alivoimaryhmityksensä on kestänyt vastustajan myllytyksen lähes 95 prosenttia kerroista. Suomen alivoimatehokkuus jää vähän yli 86:een.
Suomen kokeneempi kokoonpano
Finaalijoukkueiden kokoonpanoja vertailtaessa tullee monelle ensimmäisenä mieleen Suomen ensikertalaisten suuri määrä: 15. Venäjällä heitä on kuitenkin vain yksi vähemmän.
Suomen joukkue onkin MM-kisakokemukseltaan Venäjää hitusen edellä: joukkueelta löytyy vyöltään yhteensä 500 pelattua MM-ottelua Venäjän 452:een verrattuna.
Myös iältään suomalaiset ovat venäläisiä kokeneempia: Leijonien keski-ikä nousee 27 ikävuoden tuntumaan, kun venäläisillä on elämänkokemusta ehtynyt karttua reilun vuoden vähemmän.
NHL-kokemus puhuu kuitenkin Venäjän puolesta: neljätoista NHL:ssä pelaavaa tai pelannutta venäläistä on kasannut tilastoihin 2884 pelattua runkosarjaottelua. Suomalaisista yhdeksän pelaajaa on vähintään käväissyt kääntymässä rapakon takana, ja pelattuja otteluita on kertynyt yhteensä 1762.
Fyysisesti Suomi on hieman entistä isäntämaataan jäljessä. Keskimäärin 185-senttiset venäläiset ovat puolitoista senttiä suomalaisia virkaveljiään pidempiä. Painossa ero on noin kaksi kiloa itänaapurin hyväksi: 89,7 kg - 87,6 kg.