Nuori vaan ei kokematon - Peliitat Mestis-kauteen 2015-2016 taistelumeiningillä

MESTIS / Artikkeli
Peliitat ei aio antautua taistelutta.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Heinolan Peliitat lähtee 10. Mestis-kauteensa haastajan asemasta. Rahakirstun saranat on laitettu Päijät-Hämeessä entistä kireämmälle, mutta resursseihin nähden Heinolassa on saatu kasaan taisteleva ja iskukykyinen joukkue.

Peliittojen urheilutoimenjohtaja Pekka Saittakarin mukaan joukkue taistelee tulevalla kaudella nuoruuden voimalla ja innolla.

− Siitä on lähdetty, että vastustajalle maalinteon pitää olla entistä vaikeampaa meitä vastaan. Toisaalta esimerkiksi Häkkisen Jesse tuo meille kovuutta, vaikkemme olen sen erityisemmin roolipelaajia hakeneet. Myös päävalmentaja Lauri Merikiven aisapari Marko Tuomainen tuo kokemusta ja tiettyä äijämäisyyttä mukaan toimintaan.

Yhteistyötä molempien ehdoilla

Pelicans -yhteistyö on kesän aikana saanut jälleen uusia muotoja.

− Pasi Nurmisen mukaantulo on vaikuttanut paljon. Kuuluuhan mies sekä Pelicansin että Peliittojen hallitukseen. Nurmisella on sama näkemys asioista meidän kanssa. Tällaista yhteistyötä Päijät-Hämeen kiekkoilu tarvitsee. Tuntuu, että moottoritien pätkä Lahdesta Heinolaan on tänä vuonna lyhyempi, kommentoi Saittakari.

Päijät-Hämeen kiekkoyhteistyötä tehdään monella tasolla. Esimerkiksi alueen A-nuoret muodostavat Peliittojen alaisuudessa toimivan Vierumäki United- joukkueen, joka pelaa Nuorten Mestiksessä. Joukkueeseen on koottu lahjakkaita pelaajia koko Päijät-Hämeen alueelta. Myös nuoremmat ikäluokat pelaavat sarjoissaan erilaisin yhteistyöjoukkuein.

Peliitat seuraa myös muiden lähellä olevien liigaseurojen pelaajatilannetta.

− KooKoosta voi olla muutama pelaaja tulossa ja varmasti tuleekin. Kysymys on pääsääntöisesti pidempiaikaisista lainoista, sanailee urheilutoimenjohtaja Saittakari.

Tiukkaa talouden pitoa

Peliitat on perinteisesti kuulunut budjetiltaan Mestiksen häntäpään joukkueisiin. Tuleva kausi ei tee tästä poikkeusta.

− Hieman yli 300 000:n euron budjetilla lähdemme kauteen. Budjetti rajoittaa tiettyjä juttuja, mutta meillä on etuna hyvä sijainti, halli ja muut olosuhteet. Toivottavasti yleisö löytäisi tiensä hallille ja samastuisi joukkueeseen. Toiveissa on saada katsojakeskiarvo yli 500 ja siihen on kyllä mahdollisuudet. Kasaan on saatu iskukykyinen joukkue, joka pelaa viihdyttävää kiekkoa, lupailee urheilutoimenjohtaja.

Organisaatio on pyrkinyt karsimaan turhia ja ylimääräisiä kuluja. Tavoitteena on kääntää toiminta voitolliseksi ja olla tulevaisuudessa Mestiksen parhaiten hoidettu organisaatio. Lama-aika asettaa tähän lisähaastetta, mutta joukkueen johto on luottavainen strategiaansa.

Saittakari taustajoukkoineen on onnistunut kokoamaan pienellä rahalla yllättävän kovan joukkueen. Heinolassa on osattu viime vuosina käyttää vaatimattomat resurssit maksimaalisella hyödyllä.

Runko tuttu, tarakalla uutta verta

Keväällä Heinolan torilla pyöri huolestuneita huhuja maalivahtitilanteesta, kunnes tulevan kauden ykköskassari Antti Rautiola rytkäisi nimensä sopimuspahviin. Rautiolan kirittäjänä toimii Lauri Rämö, Pelicansin maalivahtikolmikon antaessa taustatukea.

Rautiolan asema ykkösmaalivahtina on sementoitu jo hyvissä ajoin hakemalla pelituntumaa harjoituspeleissä. Rämö joutuu taistelemaan tuurauspaikasta Pelicansin veskareista vastaan.
Peliittojen tuorein sopimuspelaaja Jesse Häkkinen on heinolalaisyleisölle tuttu mies toissakaudelta. Viime kauden Häkkinen vietti Kazakstanin pääsarjassa Beibarus Atyraun riveissä. Häkkisen odotetaan tuovan Peliittoihin äijämäisyyttä ja kovuutta.

Seurajohdon odotukset kohdistuvat puolestaan Tuukka Rajamäkeen ja Niklas Westerlundiin.

− Odotan näiltä pelaajilta läpimurtoa tämän kauden aikana. Rajamäki on onnistunut mukavasti jo harjoituspeleissä, joten ainakin siltä osin tilanne näyttää lupaavalta.

Peliittojen ehdoton ykkösnimi tämän kauden joukkueessa on Christian Silfver. Pienehköstä koostaan huolimatta tämä hyvin liikkuva kiekollisesti taitava puolustaja kantaa tulevalla kaudella vastuuta myös hyökkäyspään tehoista. Pelicans-yhteistyö saattaa tässä kohtaa toimia myös toiseen suuntaan. Silfver vieraili Liigan puolella jo viime kaudella muutaman ottelun verran.

Peliitat on myös pyrkinyt kohottamaan omavaraisuusastettaan viime vuosina. Omista kasvateista ainakin Jesse Peltonen saanee Jukka Sompin, Niklas Westerlundin, Lauri Rämön ja heinolalaissyntyisen Kimi Koiviston tapaan sopimuksen joukkueeseen.

Tiivistyneen Pelicans-yhteistyön myötä joukkuetta miehittää tukku lahtelaispelureita. Mm. SaPKossa aiemmin kylmäävää jälkeä tehnyt Pelicansin Miika Roine aloittanee kautensa Heinolassa. Peliittojen mukana harjoituskaudella ollut Roine on pelaamissaan otteluissa näyttänyt olevansa selkeä hyökkäyspään liideri. Roine pelannee itsensä ennemmin tai myöhemmin takaisin Lahteen, jonka jälkeen vastuunkantajia on löydyttävä omasta takaa.

Uusien ratkaisijoiden on noustava väkisinkin pintaan, sillä Roineen takana vain Roope Elimäki ja Koivisto tiedetään kohtuuvarmoiksi viimeistelijöiksi. Taistelijoita ja raatajia löytyy hyökkäyspäästä sitäkin enemmän. Kokeneella Ville-Matti Koposella on jälleen tärkeä rooli pelinrakentelijana ja aloitusten nappaajana.

Ranskaan matkanneen Ville-Veikko Väkeväisen lähdöstä huolimatta Peliitoilla on kasassa vahva pakkikalusto. Puolustuksen avainpelaajista jatkoi Silfverin lisäksi Roni Rukajärvi ja Ilari Metsola.
Aiemmin lainalla Hämeenlinnasta käväisseen Ville-Veikko Eerolan rustattua puumerkkinsä sopimukseen on Peliitoilla omasta takaa kaksi mainiota pakkiparia. Täydennystä peräpäähän on varmasti luvassa Lahdesta lainapakkien muodossa.

Playoff -paikka vaatii venymistä

Joukkue ei ole vielä asettanut omaa tavoitettaan mutta Saittakari uskoo, että Peliitat lähtee hakemaan pudotuspelipaikkaa ja sen jälkeen voittamaan ensimmäistä playoff-sarjaa.

− Ei sen vähempää voi ainakaan lähteä tavoittelemaan. Meillä on nälkäinen ja nuori ryhmä, jolla on kuitenkin ikävuosiin nähden paljon Mestis-pelejä alla, joten mistään kokemattomasta joukkueesta ei voida puhua.

− Toisaalta kapea materiaali ei kestä paljoa loukkaantumisia. Esimerkiksi marraskuu näyttää olevan jälleen vaikea, sillä otteluohjelmassa meille on merkitty vain kaksi kotipeliä ja paljon pitkiä vierasreissuja.

Mutta missä on iki-Peliitta Aki Nurminen?

Pakolaiskriisin jälkeen kuumin puheenaihe on Heinolan kuppiloissa ollut puolustaja Aki Nurmisen kohtalo. Nurminen on noussut heinolalaisfanien keskuudessa suorastaan myyttiseksi kulttihahmoksi. Puolustajakonkarin vetovoiman ovat huomanneet myös sponsorit ja seuran taustajoukot, jotka haluaisivat miehen vielä kerran Peliitta-nutussa nähdä.

Huhupuheita Nurmisesta liikkuu kylän kujilla kaikenlaisia. Joku tietää Nurmisen treenanneen itsensä huippukuntoon ja tavoittelevan paikkaa joukkueesta. Joku toinen puolestaan tietää kertoa, ettei jalka enää Mestis-peleihin riittäisi. Nurmisen tilanne on arvoitus seurajohdollekin.

− Viimeksi kun Akille soittelin kysyäkseni häntä jäälle, niin mies oli jossain Pohjois-Norjassa telttailemassa eikä vastannut. Liekö mies vieläkin siellä, epäilee Saittakari.

Arvio

Heinolassa on saatu kasaan nälkäinen nuori nippu, josta löytyy kuitenkin sopiva määrä kokemusta. Yhteistyö Pelicansin kanssa voi toimia nyt kenties paremmin kuin koskaan Pasi Nurmisen toimiessa välikätenä. Apuja löytynee kauden mittaan myös naapuriseura KooKoosta. Valmennusremmiä täydentänyt Marko Tuomainen tuo joukkueeseen kauan kaivattua suoraviivaisuutta, joka on jo harjoituspeleissä tuottanut tulosta.

Peliitat pääsee tällä kertaa iskemään selkeästä altavastaajan asemasta. Myöskään tunnetusti vaativa heinolalaisyleisö ei aseta joukkueelle tällä kertaa ylimitoitettuja menestyspaineita. Vaatimattomat resurssit pitävät kuitenkin materiaalin kapeana, joten avainpelaajien loukkaantumiset ovat jälleen pelkona. Ylivoimapelin on myös otettava viimein tällä kaudella toimiakseen.

Pisteiden keruu on pystyttävä aloittamaan heti syksystä, jotta lähtökohdat kevätkaudelle olisivat viime kautta paremmat. Pudotuspelipaikka olisi nappisuorituksella otettavissa, mutta se vaatisi loukkaantumisilta välttymisen lisäksi venymistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle