Pelaajakartta: KalPa

LIIGA / Artikkeli
KalPan pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Kuopiolaisten hyökkäyskalusto on liigan kovimpia. Valmennuksella on varaa jättää useita kelvollisia pelimiehiä kokoonpanon ulkopuolelle. Puolustukseenkin on saatu pykälän verran lisää näköä ja kokoa. Maalivahtipeli on KalPan suurin kysymysmerkki.

Mikko Koskisen kevätvire on taatusti kuopiolaisten muistissa. Syitä ja seurauksia on jauhettu ennen ja jälkeen tappiollisen Blues-puolivälieräsarjan jälkeen varmasti riittämiin. Espoolaiskasvatin valmistautuminen kauteen ei ole myöskään mennyt ihan nappiin, sillä loukkaantumisten takia Koskinen sai ensimmäisen harjoitusottelun tililleen vasta elokuun viimeisenä päivänä JYPiä vastaan.

Kaikesta huolimatta Koskinen aloittaa kauden KalPan ykkösvahtina. Kaksimetrisellä hujopilla on potentiaalia nousta liigan johtavien veskarien joukkoon, mutta rutiinitasossa on vielä parannettavaa, jotta onnistumisia napsuisi vielä nuorelle vahdille riittävän tasaisesti.

Parhaimmillaan Koskinen torjuu muutaman nollapelin putkeen eleettömän rauhallisesti, oli vastassa sitten HIFK tai Venäjä. Kun vastustaja pääsee vaikuttamaan veskarin pään sisään, kiekko ei tartu millään räpylään ja suoritustaso ailahtelee huomattavasti. Koskisella on kaikki eväät pelata kuten teki heti Kuopioon saavuttuaan.

Aivan toivoton ei KalPan tilanne ole, vaikka Koskista ei tolppien välissä nähtäisikään. Juha Toivosesta kehittyi viime kauden aikana kelvollinen kakkosvahti liigakaukaloihin. Alkukaudesta vielä pahasti riivanneet ylipelaaminen ja hätäileminen laantuivat kuitenkin kauden mittaan.

Helppoja osumia livahtaa vielä silloin tällöin hattulalaisvahdin selän taakse, mutta mailapelin erinomaisesti taitava Toivonen on paikkansa täyttävä maalivahti Koskisen huilatessa. Henri Kiviahon liigaminuutit ovat vielä tiukassa. A-nuorten luottovahdille on luvassa ainakin luukun aukomista, mikäli toinen vakiovahdeista on sivussa.

Puolustuksessa leveyttä ja kokoa aiempia vuosia enemmän

Kaksimetrisiä, satakiloisia ja vastustajan hyökkääjien elämän epämukavaksi tekeviä hirviöitä ei ole KalPan puolustuksessa nähty moneen vuoteen. Nyt tässäkin kategoriassa on edustus, sillä KalPa hankki takalinjoille Pauli Levokarin (199cm/109kg) SaiPasta.

Levokari saapui paikkaamaan erityisesti jenkkipakki Ryan Lannonin jättämää aukkoa. Luvialaislähtöinen Levokari pystynee olemaan paremmin avuksi joukkueelleen myös ylivoimalla painavan laukauksensa ansiosta. Fyysisyyttä joukkueelleen tuo myös kajaanilaissyntyinen Antti Halonen. Vantteratekoinen parrunpätkä pelasi viime kaudella Timråssa ja on tärkeä mies varsinkin alivoimalla.

KalPan puolustuksen tärkein yksittäinen mies on kuitenkin Adam Masuhr. Jo neljännen kautensa Kuopiossa aloittava ruotsalainen ei enää tee pisteitä debyyttikautensa malliin, mutta on monipuolisuudellaan tärkeä palanen.

Gävleläinen on ollut otsikoissa viime vuosina sekä hyvässä että pahassa. Luja laukaus kylvää tuhojaan varsinkin ylivoimalla ja kovat taklaukset ovat välillä poikineet pelikieltoja. Jokainen liigajoukkue pyrkii alivoiman aikana peittämään syöttölinjat Masuhrin suuntaan, joten maaleja ei ropise enää entiseen tahtiin. Kenties tästä syystä ruotsalainen ei ole saanut ihan niin paljoa yv-aikaa kuin ansaitsisi. Oman pään sijoittumisen kanssa Masuhrilla on välillä vaikeuksia. Mies on kentällä ollessaan kuitenkin aina pelote sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Marko Kauppinen paransi peliään kevään edetessä viime kaudella. Mikkeliläisen kiekolliset ratkaisut ja tuki hyökkäyssuuntaan ovat iso apu joukkueen pelaamiselle. Kauppinen on joukkueen hyökkäävin puolustaja Masuhrin ohella.

Jussi Timonen ja Mikko Kukkonen ovat arvokkaita peruspuolustajia. Kumpikaan ei mässäile pisteillä, mutta hoitavat oman tonttinsa tyylikkäästi. Kukkosella voi olla välillä vaikeuksia mahtua kokoonpanoon.

Hyvät otteet nuorten SM-liigassa ja arvokisoissa antoivat odottaa, että Simo-Pekka Riikola olisi tehnyt viime kaudella läpimurron myös miesten sarjassa. Kehitys vaikuttaa kuitenkin hieman pysähtyneen. Vanhempi Riikola saa kuitenkin valmennuksen harjoittaman rotaation ansiosta säännöllisesti peliaikaa.

Nuorempi veli Juuso Riikola on kehittymässä hyvää vauhtia ja onkin harjoituspeleissä kyennyt näyttämään osaamistaan. Vaasasta hankittu Miika Koivisto on osoittanut harjoituskaudella kykenevänsä hyvään peruspelaamiseen. Lähtökohtaisesti Koivisto jää vakiokokoonpanon ulkopuolelle, mutta nuori mies saattaa vielä yllättää tällä kaudella.


KalPan menestys on riippuvainen Koskisen vireestä

Hyökkäyksessä positiivinen ongelma

KalPan uusitulla valmennuksella on käytössään hyökkääjiä yli viiteen ketjuun. Pelaavasta kokoonpanosta on ilman loukkaantumisia väkisinkin sivussa monta liigatason peluria.

Kärkiketjut rakentuvat tuttujen tutkaparien ympärille. Sakari Salminen ja Matti Kuparinen ovat ykkösketjun selkäranka. Toinen selvä tutkapari edelliskaudesta on Jukka Hentunen-Tommi Miettinen. Konkarikaksikko on alustavasti kolmosketjun kantava voima.

Jokereista hankittua Antti Kerälää on alustavasti kaavailtu Sami Kapasen ketjun keskelle. Paluun kasvattajaseuraansa tehnyt Jukka Voutilainen on vahvasti tyrkyllä samaan ketjuun.

Turusta kaapattu, vasta 17-vuotias Artturi Lehkonen on osoittanut harjoituskaudella varsin väkeviä ja miehekkäitä otteita. Nuorukaisen ei kannata yllättyä, vaikka pelipaikka irtoaisi alkukaudesta jopa ykkösketjusta. Lehkosen aika ei kuitenkaan ole vielä, joten pelipaikka elänee kauden mittaan ykkösketjusta jopa A-nuoriin asti.

Joonas Riekkinen pystyy tuttuun tapaan pelaamaan lähes paikkaa kuin paikkaa. Riekkinen nähdäänkin suurimmaksi osaksi kolmos- tai neloskentän sentterinä. Jasse Ikonen on toipumassa nivusvaivoistaan, ja tulee taatusti taistelemaan peliajasta ja sentterin paikasta.

Kalle Kerman on aina vaarallinen maalintekijä. Konkarihyökkääjä on saanut valmistautua kauteen terveenä, joten Kermanilla on vielä varmasti käyttöä varsinkin ylivoimalla. Hämeenlinnasta hankittu Janne Kolehmainen tuo miehistöön fyysisyyttä ja kovuutta. Ossi Saarinen ja Jyri Junnila taistelevat nelosketjun pelipaikoista. Peliaikaa irtoaa jossain vaiheessa myös Toni Kallelalle, jonka luistelunopeus ja mailankäsittelytaito ovat jo kirkkaasti liigatasolla.

Kokoonpano varmasti vaihtelee paljon kauden mittaan. Muutamat pelaajat voivat olla varmoja pelipaikoistaan kärkiketjuissa ja yleensä vierellä luistelee edes yksi tuttu naama aiemmasta pelistä.

Sen sijaan aika monen pelurin kohdalta on odotettavissa rooleja joka lähtöön. Jossain pelissä nimi kuulutetaan ykköskentän mukana jäälle ennen ottelun alkua, seuraavassa matsissa luvassa on ainoastaan hajavaihtoja neloskentässä – eikä värjöttely pleksin takana seuran toppatakissakaan ole poissuljettu ajatus.

» Lähetä palautetta toimitukselle