Lukon joukkueen runko on pysynyt kasassa jo vuosia. Kausittain on tapahtunut pieniä muutoksia, mutta ydinjoukossa on paljon samoja nimiä monen vuoden takaa. Päävalmentaja Risto Dufva on onnistunut pitämään luottomiehensä Raumalla jo useamman kauden, ja heidän varaansa mies rakentaa polkua kohti SM-liigan loppuotteluita.
Ensimmäisellä kaudella tarvittiin vielä uskomattomia suorituksia Jokerien ja Kärppien pudottamiseksi. Kaksi seuraavaa kautta joukkueen taival runkosarjassa oli huomattavasti parempaa tekemistä, eikä vähiten onnistuneiden pelaajahankintojen takia.
Päävalmentajan päätöskausi Raumalla on varsin erilainen verrattuna kolmeen aiempaan. Lukko teki yhteistyösopimuksen Mestiksessä pelaavan KeuPan kanssa, ja näin Lukolla on pelaajia käytettävissään kahden joukkueen verran. Lisäksi KeuPan päävalmentajaksi nimettiin Lukossa viime kaudella pelaajauransa lopettanut Ville Nieminen, jonka mentorina Dufva toimii.
Ei siis ole vaikea arvata, että KeuPa pyrkii pelaamaan kuten Lukkokin pelaa. Näin pelaajasiirrot Mestiksestä Liigaan ovat Lukon kannalta mahdollisimman vähän sekaannuksia aiheuttavia.
Taloudellisessa mielessä Lukko avusti muutamaa KeuPan pelaajahankintaa, mutta käytännössä koko keuruulaisjoukkue on Lukon käytössä, jos raumalaiset niin haluavat.
Yhteistyösopimuksen takia Lukko jätti omat hankintansa vain pakollisiin, eikä ole halunnut rakentaa leveää reserviä Raumalle. Ilmiö on kotimaisessa liigakiekkoilussa uusi, eikä sen toimivuudesta ole vielä paljon tietoa.
Pelaajakartta
VLH
Ville Vahalahti
Janne Lahti
Olavi Vauhkonen
Olli Sipiläinen
KH
Aaron Gagnon
Turo Asplund
Kelly Zajac
Filip Riska
Eetu Koski
OLH
Toni Koivisto
Sami Lähteenmäki
Teemu Nurmi
Jesper Piitulainen
Toni Suuronen
P
Janne Niskala
Jesse Virtanen
Ilkka Mikkola
Rony Ahonen
Juho Tommila
Miika Koivisto
Miko Malkamäki
Antti Jaatinen
MV
Ryan Zapolski
Rasmus Rinne
Antti Karjalainen
Valmentaja
Risto Dufva
Tuttu ja turvallinen
Maalivahtien osalta Lukko nojaa edelleen jenkkiveskari Ryan Zapolskin torjuntoihin. Kokenut perhostelija aloittaa jo kolmannen kautensa kanaalikaupungissa, joten maalivahtivalmentaja Mikael Vuoriolla on käsissään tuttu ykkösveskari.
Pitkänhuiskea Rasmus Rinne siirsi pelivehkeensä 50 kilometriä etelään, ja saapui korvaamaan Turkuun siirtynyttä Oskari Setästä.
Zapolski on pystynyt omaksumaan suomalaista liigakiekkoa joka kuukausi entistä enemmän, joten Lukolla on käsissään mainio torjuja. Joukkueen tavoite on Liigan loppuotteluissa, eikä se jää maalivahdeista kiinni.
Puolustuksessa miesvajetta
Lukon puolustuksessa ei ole liikaa miehiä. Sopimuspelaajia on tällä hetkellä seitsemän ja heistä kaksi kärsii loukkaantumisista. Tuuraajaksi on jo hankittu tuttu Antti Jaatinen, mutta hänen sopimuksensa ei jatku pitkään. Määrä on edelleen varsin pieni, ja kuormaa runkopuolustajille kertyy paljon.
Kokenut Ilkka Mikkola jatkaa kapteenina ja yhtenä apulaisena häärii puolustuksen rannikkotykki Janne Niskala.
Omista kasvateista esiin nousee Jesse Virtanen, jonka urakehitys on mennyt pitkin harppauksin eteenpäin viime vuosina. Mikään yllätys ei olisi, vaikka 24-vuotias vasemmalta laukova puolustaja voittaisi joukkueen sisäisen pistepörssin puolustajien osalta.
Lappeenrannasta Raumalle saapui Rony Ahonen, joka ottaa Turkuun lähteneen Harri Tikkasen paikan puolustajakuusikossa.
Puolustajien fyysisiä mittoja tarkastellessa voidaan todeta, että kasassa on varsin tasapaksu ryhmä puolustajia. Pitkiä miehiä ei ole ensimmäistäkään, ja lyhyetkin puuttuvat.
Kätisyyksien yksipuolisuus ei ole etukäteen arvioitaessa mikään hyve. Puolustajista kuusi pelaa vasen käsi alempana ja vain yhdellä oikea käsi on alempana.
Hyökkäysosaamista useampaan ketjuun
Hyökkääjien lukumäärän osalta Lukko on häviäjän roolissa, kun verrataan tilannetta viime kauteen. Viisi miestä keräsi varusteensa pois raumalaisten pukukopista ja suunnisti kohti uusia haasteita. Tilalle tuli alkuun vain kaksi pelaajaa, joten määrällinen tappio oli varsin merkittävä.
Keskushyökkääjä Eetu Kosken ikävä loukkaantuminen pakotti Lukon tekemään lisähankintoja jo elokuun puolella. Korvaajaksi Lukko löysi Kelly Zajacin, jolle alkava kausi on ensimmäinen Euroopassa.
Päävalmentajan filosofian mukaisesti pelaajia ei kuulu pitää vain harjoitusvahvuudessa, vaan kaikille pitää löytyä myös peliaikaa. Tämän ajattelun turvin myös hyökkäyskalusto Lukolla on varsin tarkasti mitoitettu.
Zajacin tulon myötä hyökkääjiä on 14, mutta kun loukkaantumiset otetaan huomioon, pelipaidan voi pukea päälleen sarja-avauksessa vain yksitoista hyökkääjää. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pelaajaliikenne KeuPasta Lukkoon alkaa välittömästi, kun sarja pyörähtää käyntiin.
Nimiä mietittäessä Lukon hyökkäyksestä löytyy paljon kokemusta ja osaamista. Toni Koivisto, Janne Lahti ja Ville Vahalahti ovat kaikille kotimaista liigakiekkoa seuraaville varsin tuttuja nimiä. Viimeksi mainittu toipuu keväisestä jalkavammastaan vielä muutaman viikon, mutta on taas tositoimissa lokakuun puolella.
Porista saapunut Sami Lähteenmäki hankittiin kärkiketjuihin maalintekijäksi. CHL-otteluissa kiekko ei ole vielä löytänyt tietään toivotulla tavalla vastustajan verkon perukoille, mutta tekopaikkojen perusteella voidaan puhua mainiosta hankinnasta.
Ikävämpiin töihin, kuten jäähyjen tappamiseen ja vastustajan tehoketjun eliminoimiseen, Lukolla on oiva kaksikko. Kokeneet Filip Riska ja Olli Sipiläinen ovat päävalmentajalle varsinaisia luottomiehiä.
Etukäteen jos miettii seurattavia pelaajia, niin suurin mielenkiinto kohdistuu ehdottomasti Zajaciin. Roolia ja tonttia on tarjolla, mutta miten kausi pimeässä ja kylmässä Pohjolassa lähtee käyntiin? Vastauksia saamme varsin pian, koska pelaajasopimus sisältää kahden kuukauden koeajan. Miehen kohtalo Raumalla on siis puntarissa jo marraskuun alun maaottelutauolla.
Lappeenrannasta viime kaudeksi saapunut Jesper Piitulainen epäonnistui ensimmäisellä Lukko-kaudellaan pahasti. Jo uran kannaltakin alkava kausi on tärkeä, jos mies mielii saada kunnon sopimuksen tämän kauden jälkeen.