Mestaruusjoukkueessa käy yleensä kesän aikana kova tuuletus. Oulussa vaihtuvuus jäi kuitenkin maltilliseksi. Joukkueesta lähti kärkipään osaamista kaikilta pelipaikoilta, mutta korvaajat ovat lähtökohtaisesti saman tason pelimiehiä.
Viime kaudella joukkueen pelaajabudjetti paisui ennätyslukemiin, kun kesken kaudenkin porukkaan liittyi kovan tason vahvistuksia. Tänäkin talvena budjetti on iso, eikä uusien pelaajien hankintaa ole suljettu pois.
Laituriosastolle Kärpät marssittaa KHL-tason nelikon: Ivan Huml, Juha-Pekka Haataja, Mika Pyörälä ja Patrick Davis. Näistä jälkimmäinen hankittiin alun perin keskushyökkääjäksi, mutta hän on löytänyt paikkansa laidasta, kun yhteispeli ykkössentteri Nicolas Deschampsin kanssa on asettumassa uomiinsa.
Valmennukselle muodostuu ongelma, kun heidän takanaan pelipaikkaa kärkkyvät superjunnut, etunenässä Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho. Taitavat nuorukaiset tarvitsisivat roolin kahdesta kärkikentästä, jotta he pystyisivät pelaamaan vahvuuksillaan. Kärkinelikon ohittaminen on lähtökohtaisesti mahdotonta ilman loukkaantumisia, ja roolituksen takia muihin kenttiin heitä on vaikeaa istuttaa. Lahjakkuuden ja puhtaan taidon perusteella he toki ajavat itsensä kokoonpanoon, mutta riittävän fysiikan ja sopivan rooli puute jättävät heidät ulkopuolelle.
Kolmosen laidoilla Joonas Donskoin ja Julius Junttilan tonteille ei periaatteessa juuri uhkaajia ole. Kaksikko kantaa tulosvastuunsa kentän molemmissa päissä. Nelosessa laitureiden rooli on puhtaasti puolustava, joten Mikko Alikoski ja Simon Suoranta ottanevat paikat haltuunsa, sillä takaa hengittävien nuorten vahvuudet ovat enemmän hyökkäyspäässä. Kauden aikana Kärpät todennäköisesti hakee nuorille hyökkääjilleen peliaikaa muista liigaseuroista tai Mestiksestä. Jotain laajasta rintamasta kertoo se tosiseikka, että viime vuoden nuorten MM-kisojen maalipörssin voittanut Saku Mäenalanen tuskin mahtuu kärppälaumaan ilman suurempaa loukkaantumissumaa.
Kuka lunastaa kakkossentterin tontin?
Keskellä Kärppien tilanne on varsin erilainen kuin laidoilla. Deschamps on ylivoimainen ykkössentteri, mutta kakkosen keskellä on aukko. Joonas Komulainen saa tilaisuutensa, mutta saappaat ovat ehkä liian isot. Yksi mahdollisuus onkin, että Davis tai Huml siirtyy keskelle, mikä avaisi tilaa junioritähdille laidalla. Myöskään lisävahvistuksen hankkimista tälle tontille ei ole suljettu pois.
Kolmosen ja nelosen roolit ovat selvät, kun alivoimavastuutakin kantavat Joonas Kemppainen ja Juho Keränen ottavat paikkansa. Takana Antti Kalapudas ja Sakari Manninen kärkkyvät pelipaikkaa, jota ei kuitenkaan ilman loukkaantumisia ole tarjolla. Myös kärkikenttien sentteritilanne vaikuttaa neloseen. Jos muutoksia tarvitaan, Kerästä pystytään helposti peluuttamaan nelosen laidassa.
Kärppien puolustuksen ykkösmiestä ei tarvitse arvuutella. Kapteeni Lasse Kukkonen johdattaa laumaa tilanteessa kuin tilanteessa. Pakisto menetti rutkasti taitoa Ville Pokan ja Atte Ohtamaan lähtöjen vuoksi, mutta tilalle tullut SaiPa-kaksikko Ryan Glenn ja Dan Spang auttaa paljon. Kesken viime kauden KalPasta Kärppiin saapuneelle Adam Masuhrille on myös luvassa paljon vastuuta etenkin kiekollisella puolella.
Kolmosparissa Ari Vallín saa kavereikseen Vladimír Emingerin ja Mikko Niemelän. Kaikkien ollessa terveenä kolmikko vuorottelee, mutta pitkä kausi vaatinee veronsa kärppäpakistossakin. Oululaisten alakerta ei ainakaan kauden alussa ole läheskään yhtä leveä kuin hyökkäyspää.
Kärppien maalilla tilanne on mielenkiintoinen. Viime keväänä ykkösvahdiksi noussut Tomi Karhunen lähtee kauteen paalulta, mutta kesällä Jussi Rynnäksen korvaajaksi tullut Iiro Tarkki haastaa vahvasti. Valmennuksella onkin haastetta pitää molemmat maalivahdit tyytyväisinä. Pelejä on luvassa paljon, mutta kumpikin eittämättä vaatii ykkösvahdin tonttia.
Tarkin viime kausi oli repaleinen, joten alkukaudesta Karhunen lähtee etumatkalta. Hän ei kuitenkaan ole vielä koskaan pelannut koko pitkää runkosarjaa ykkösvahtina, joten kokeneen aisaparin tuki voi tulla tarpeen. Talven aikana Kärppien ykkösvahdin tontista käydäänkin kova taisto.