Viitaluoma ja Vihko tähdittävät Kerhon joukkuetta

LIIGA / Artikkeli
HPK:n pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Ville Viitaluoma ja Joonas Vihko, siinä Kerhon ehdottomat ykköstähdet ja syömähampaat. Millainen on muuten Pallokerhon pelaajapaletti? Lue tästä.

Hämeenlinnalaisten maalivahtikalusto on arvoituksellinen. Kalustosta voi pahimmassa tapauksessa muodostua Kerholle akilleen kantapää.

Maalivahtiosaston ongelmana saattaa olla kokemattomuus, sillä yksikään Pallokerhon kolmesta torjujasta ei ole urallaan toiminut vielä päätoimisena liigajoukkueen ykkösvahtina.

HPK:n torjujakolmikon muodostavat Frans Tuohimaa, Timo Niemi ja Juuse Saros. Jokainen Pallokerhon nuoresta torjujasta omaa kyllä kykyjä nousta isompiinkin parrasvaloihin, mutta tapahtuuko läpimurto vielä tällä kaudella?

Suurimmat toiveet Hämeenlinnassa suunnataan Frans Tuohimaan niskoille. 21-vuotias keväällä Jokereista Pallokerhoon siirtynyt maalivahti on lähtökohtaisesti Kerhon ykköstorjuja. Jokereissa Tuohimaa toimi Eero Kilpeläisen tuuraajana. Hämeenlinnassa Tuohimaan odotetaan nousevan jo päteväksi ykkösvahdiksi liigakaukaloihin.

Tuohimaalle sparrausapua antavat Timo Niemi ja Juuse Saros. Niemi on 20-vuotias maalivahti, joka edelliskaudella torjui kiekkoja Mestis-joukkue Jokipojissa. Saros on puolestaan 18-vuotias ja HPK:n juniorituotannon timantteja.

Etukäteen ajateltuna Niemi ja Saros toimivat HPK:ssa varavahteina, mutta vahdit ovat sen verran lahjakkaita, että jompi kumpi voi nousta Kerhon ykköstorjujaksikin. Aivan niin kuin Tuohimaakin. Harjoitusotteluissa maalivahteja peluutettiin melko tasaisesti.

Onko Frans Tuohimaasta HPK:n ykkösveskariksi?
Onko Frans Tuohimaasta HPK:n ykkösveskariksi?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Puolustuksessa piilee riski floppiin

Kerhon puolustusosasto sisältää runsaasti kysymysmerkkejä. Kaikkien palasten loksahdellessa paikoilleen puolustuksella on eväät onnistua, mutta vastavuoroisesti hämeenlinnalaisten puolustuksessa piilee iso riski epäonnistumiseenkin.

Kerhon puolustajien nimilista ei montaa hurraa-huutoa herätä. Pakkiosastosta löytyy monta perusvarmaa puolustajaa, mutta puolustuksen ongelmana voi olla terävimmän kärjen uupuminen.

Kerhon puolustuksesta, kun ei löydy ainuttakaan luotettavaa ykkösparin pakkia tai kiekollisesti taitavaa puolustajaa. Ja tämä voi olla hämeenlinnalaisten ongelma. Onko HPK:n pakisto liian tasainen massa, vailla minkäänlaista erityisosaamista?

Isoimmat odotukset kohdistetaan täksi kaudeksi Kerhoon värvättyyn kanadalaisluutijaan Craig Schiraan ja jo parilla edelliskaudella seuraa edustaneeseen Aleksi Laaksoon. Näiden herrojen odotetaan tuovan HPK-pakistoon kiekollista osaamista.

Schira on 25-vuotias puolustaja, joka on hankittu Kerhoon ykköspakin rooliin. Viime kaudella Schira kiekkoili Norjan jääkiekkoliigassa Frisk Tigers-nimisessä joukkueessa ja paukutteli 45 pelaamassaan ottelussaan pistesaldon 17+18=35.

Teholuvuillaan Schira oli joukkueensa paras maalintekijä, toiseksi paras pistemies ja voitti myös Norjan liigan puolustajien maalipörssin. Myös HPK:ssa kanadalaisluutijalta odotetaan tehoja, mutta kovin varmoja puolustajan onnistumisesta Kerhossa ei voida olla. Norjan kiekkoliigan huipulta, kun voi olla yllättävänkin pitkä matka kotoisen liigan huipulle.

Toinen puolustaja, jolta hämeenlinnalaisseura kaipaa kiekollista osaamista on 23-vuotias Aleksi Laakso. Laaksolle tarjottaneen Kerhon puolustuksesta paljon vastuuta ja runsaasti peliaikaa myös ylivoimalla.

Edelliskaudella Laakso kiekkoili myös jo HPK:ssa ja kirjautti tuolloin tililleen yhden kauden henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Laakson pistesaldo näytti runkosarjan jälkeen lukemia 7+15=22.

Laaksolla on hyvä mahdollisuus kehittyä vieläkin luotettavammaksi kiekolliseksi puolustajaksi, mutta ainakin vielä viime kaudella nuoren puolustajan ongelmana oli otteiden epätasaisuus.

Aleksi Laaksolle on tarjolla iso tontti HPK:n puolustuksesta.
Aleksi Laaksolle on tarjolla iso tontti HPK:n puolustuksesta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Grönholm ja Mielonen tuovat HPK-pakistoon varmuuutta ja fyysisyyttä

Kolmas puolustaja, joka voi myös jonkun verran tarjota apuja Pallokerhon kiekolliseenkin pelaamiseen on Amerikasta Hämeenlinnaan kesän korvilla matkannut Jyri Niemi. Niemi voi olla HPK-pakiston jokerikortti.

Niemi on 22-vuotias puolustaja, joka on kuudella edellisellä kaudellaan tallannut Pohjois-Amerikan kiekkosarjoja. Niemi on pelannut urallaan muun muassa 65 AHL-ottelua ja näiden pelien lisäksi kiekkoillut ECHL-liigassa ja junioriliiga WHL:ssä.

Kerhoon Niemi on hankittu tuomaan eritoten fyysisyyttä oranssipaitaisten takalinjoille. Niemi, kun on isokokoinen ja fyysinen puolustaja. Nuorella pakilla on kokoa 187 senttiä.

Niemi voi tuoda jonkin verran myös kiekollisia avuja HPK:n puolustukseen, sillä pakilla on vahva laukaus, joka voi olla täsmäase esimerkiksi ylivoimilla.

Pallokerhon puolustukseen varmuutta, fyysisyyttä ja kokemusta tuovat peruspuolustajat Ossi-Petteri Grönholm, Juho Mielonen ja Antti Bruun. Kolmikko valtaa paikat Kerhon kakkos-kolmospakkipareista.

Hämeenlinnalaispakistoa täydentää myös lahjakas 18-vuotias puolustaja Juuso Vainio, joka esitti jo viime kaudella HPK-nutussa erittäin lupaavia otteita.

Pystyykö Vainio alkavalla kaudella harppaamaan lisää askelia kehityksessään? Nuorukaisen vahvuudet ovat luistelussa, kiekollisessa pelaamisessa ja hyvässä pelisilmässä.

Edellä esiteltyjen nimien lisäksi Kerhon takalinjoilta löytyvät myös nuoret ja lupaavat Ville-Veikko Eerola ja Petteri Nikkilä, jo muutaman kauden kehityksensä kanssa paikoillaan polkenut 22-vuotias Lauri Kärmeniemi sekä Joni Tuominen.

Viitaluoma on HPK:n ykköstähti

Kerhon hyökkäyksen ja koko joukkueen kiistattomana johtotähtenä tuikkii tälläkin kaudella keskushyökkääjä Ville Viitaluoma. Viitaluoma pelaa hämeenlinnalaisjoukkueessa erittäin isossa roolissa. Sen lisäksi, että mies on suuressa vastuussa HPK:n hyökkäyspelaamisesta niin Viitaluoma on myös joukkueelleen esimerkillinen johtaja. Viitaluoma toimii Pallokerhon kapteenina.

Viitaluomaan kohdistuu Hämeenlinnassa valtavat odotukset. Vaikka vain jo sen vuoksi, että edelliskausi sujui Viitaluomalta erinomaisesti. Viitaluoma oli viime kaudella SM-liigan parhaimpia pelaajia ja yksi tärkeimpiä yksilöitä omalle joukkueelleen.

Erinomaisen pelisilmän omaava Viitaluoma johtaa HPK:n ykkösketjua ja saa runsaasti peliaikaa ainakin myös ylivoimilla.

Hämeenlinnalaisten sentteriosaston ongelma voi olla toisen selkeän kärkihyökkääjän uupuminen. Kerhossa kun ei ole Viitaluoman lisäksi toista sentteriä, joka takuuvarmasti kykenisi johtamaan hyökkäävään peliin pyrkivää ketjua.

Verkot ovat kyllä yhä aktiivisesti markkinoilla, mutta toistaiseksi pelaajakoordinaattori Janne Laukkanen ei ole vielä onnistunut nappaamaan hakemaansa ykkös-kakkosketjun sentteriä. 

Harjoitusotteluissa oranssipaitaisten kakkosketjun peliä on pyöritellyt 20-vuotias Robert Leino.  Mikäli sentterihankinta viivästyy, nuorelle hyökkääjälle voi tarjoutua alkavalla kaudella mahdollisuus vallata kakkossentterin paikka HPK:n joukkueesta ja ottaa samalla iso harppaus urallaan eteenpäin.

Kovin isoja odotuksia Leinolle ei voida kuitenkaan kohdistaa, sillä nuorukainen on vielä melko kokematon miesten peleissä.

HPK:n puolustavampia ketjuja eli kolmos-nelosvitjoja johtavat Juha Kiilholma ja Otto Paajanen. Kerhon kolmossentteri on työmyyrä Kiilholma, joka on yksi koko liigan parhaimpia puolustavia keskushyökkääjiä.

Kiilholma saanee viime kauden tapaan paljon vastuuta ja peliaikaa hämeenlinnalaisten hyökkäyksessä. Lisäksi Kiilholma pelannee paljon myös alivoimaa.

Pallokerhon neljäs keskushyökkääjä on 20-vuotias Otto Paajanen. Paajanen istutetaan HPK:n nelosketjun keskelle. Paajanen on hyvä kahden suunnan sentteri, joka pelaa ennakkoluulottomasti puolustusalueella ja alivoimilla.

Parikymppinen Otto Paajanen johtaa Kerhon nelosvitjaa.
Parikymppinen Otto Paajanen johtaa Kerhon nelosvitjaa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Vihko ja Sallinen ovat laitureiden kärkinimet

Hämeenlinnalaisten laitahyökkääjäpatteristoa voi kuvailla hyvin liikkuvaksi ja fyysiseksi. Sen sijaan laitureiden kiekollinen osaaminen saattaa olla rajallista alkavalla kaudella. Luotettavia tulosta aikaan saavia laitahyökkääjiä kun ei joukkueesta löydy kuin kaksi miestä.

Nämä hyökkääjät ovat Joonas Vihko ja Jere Sallinen, jotka ovat hämeenlinnalaisten laituriosaston kärkinimet. Vihko ja Sallinen nappaavat paikkansa Kerhon ykkösvitjasta keskushyökkääjä Ville Viitaluoman rinnalta.

Kolmikko Vihko, Viitaluoma ja Sallinen muodostaa ketjun, joka on isossa vastuussa oranssipaitaisten hyökkäyspelaamisesta.

Viitaluoma ja Sallinen lukeutuivat viime kaudellakin Kerhon ykkösketjuun ja tuolloin miesten yhteispeli tuotti hienosti tulosta. Sallinen oli edelliskaudella yksi koko liigan kovimpia yllättäjiä ja energinen hyökkääjä paukutteli Viitaluoman rinnalla komeat tehopisteet 15+27=42.

HPK:n ykkösketjun täydentää Vihko, joka palasi Hämeenlinnaan kolmen Ruotsin Elitserienissä vietetyn kauden jälkeen. Viimeksi, kun Vihko kantoi oranssinuttua mies sijoittui koko liigan maalipörssissä viidenneksi. Ja näitä häkkejä nopealta Vihkolta alkavallakin kaudella Hämeenlinnassa odotetaan.

Muita laitahyökkääjiä, joilta oranssipaitaiset myös kaipaavat tehopisteitä ovat Tuomas Santavuori, Jesse Saarinen, Borna Rendulic ja Teemu Rautiainen. Näitä miehiä voidaan istutella tulosvastuullisiin rooleihin HPK:n kakkos-kolmosketjuihin.

Kyseiset hyökkääjät eivät kuitenkaan ole kovin luotettavia pisteiden tehtailijoita. Santavuoren ja Saarisen HPK värväsi rivistöönsä jo viime kaudeksi. Silloin hyökkääjien odotettiin olevan Kerhon kärkimiehiä, mutta toisin kävi. Santavuori ja Saarinen olivat melkoisia pettymyksiä, tulokset jäivät paljon laihemmiksi kuin mitä odotettiin. Kuinka käy nyt?

21-vuorias kroatialaishyökkääjä Borna Rendulic ja niin ikään 21-vuotias HPK:n oma kasvatti Teemu Rautiainen ovat myös laitureita, joilla on kykyjä saada hyvin tulosta aikaan myös hyökkäyspäässä.

Nuorilla pelureilla kun riittää kyllä lahjoja, mutta avainkysymys on se kuinka paljon hyökkääjät ovat menneet kesän aikana ja menevät kauden aikana kehityksessään eteenpäin?

HPK:n laituriosaston täydentävät Tuomas Vänttinen, Antti Aarnio, Juha Koivisto ja Jaakko Turtiainen sekä Ville Järveläinen.

Soturi Vänttinen tärkeä lenkki

Vänttinen on Kerhon hyökkäyksen yksi tärkeimmistä lenkeistä. Vänttinen on periksiantamaton taistelija, hyvä taklaaja ja työmyyrä, joka saa Kerhon hyökkäyksessä runsaasti peliaikaa.

Vänttinen löytää paikkansa kolmosvitjasta, sentteri Kiilholman rinnalta. Jo edelliskaudella tämä hyökkäyskaksikko muodosti erinomaisesti puolustavaan suuntaan pelaavan hyökkäysparin ja sama meno jatkunee nytkin. Vänttinen ja Kiilholma pelaavat paljon myös alivoimaa.

Duunarilaitureita ovat myös Antti Aarnio ja Jaakko Turtiainen. Kaksikko löytänee paikkansa HPK:n nelosketjusta keskushyökkääjä Otto Paajasen laidoilta. Kyseinen kolmikko muodostaa hyvän, varsinkin puolustavampaan suuntaan pelaavan nelosvitjan.

Kolmos-nelosketjun kamaa Kerhon laitahyökkääjistä ovat lisäksi Juha Koivisto ja Ville Järveläinen. Koiviston Kerho hankki täksi kaudeksi miehistöönsä SaiPasta. Koivisto on hyvällä asenteella ja liikkeellä varusteltu hyökkääjä. Järveläinen puolestaan on 20-vuotias HPK:n juniorijalostamon lahjakkuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle