Hyökkääjä Viljami Marjala haki oppia Kanadasta ja palaa nyt Suomeen – ”TPS ei ollut loppujen lopuksi vaikea valinta”

LIIGA / Haastattelu
Viljami Marjala kolusi Kärppien junioriputken alusta loppuun.
Oululainen Viljami Marjala lähti nuorena pelaajana Kanadan juniorisarjoihin ja palaa nyt kahden vuoden jälkeen Suomeen. Hyökkääjä vahvistaa ensi kaudella TPS:n nuorta joukkuetta.

Ensi kaudeksi TPS vahvistuu mielenkiintoisella nuorella hyökkääjällä, kun viimeiset kaksi kautta Kanadan juniorisarja QMJHL:ssä viettänyt kärppäkasvatti Viljami Marjala saapuu Turkuun.

Oman ikäluokkansa lupaavimpiin hyökkääjiin kuuluvasta Marjalasta on odotettavissa monipuolinen pelaaja TPS:n tarpeisiin, sekä hyökkäys-  että puolustuspäässä.

− Kyllä minä sanon, että monipuolinen hyökkääjä. Pystyn pelaamaan eri rooleissa ja eri pelipaikoilla. Vahvuudet löytyy kiekon kanssa pelaamisessa ja pelin näkemisessä. Syöttely on myös aina ollut vahvuuteni. Kamppailu- ja puolustuspeliä olen myös hyvin pystynyt pelaamaan, kommentoi Marjala omia vahvuuksiaan.

Muun muassa ylivoimapelissä oululaisen vahvuudet tulevat hyvin esiin ja Kanadassa hyökkääjää käytettiinkin pelintekijänä vasemmalla laidalla. Taitavalla pelaajalla ei kuitenkaan ole vielä kokemusta miesten peleistä ja tässä hän näkeekin suurimpana heikkoutena omassa pelissään tässä vaiheessa

− Kun mennään miesten peleihin, niin kamppailupelaamisen pitää olla parempaa, ja luistelussa räjähtävyys pitää olla kovempaa.

Oulusta kiekkohulluun Quebeciin

Kun halu pelata jääkiekkoa syntyi, oululaisen nuoren pojan tie vei vähemmän yllättäen Kärppien junioriputkeen, jota pitkin kuljettiin aina U20-joukkueeseen asti.

− Olin aika pieni, 3–4-vuotias, kun olin kolme vuotta vanhemman isoveljen peliä katsomassa ja sanoin sitten isälle, että minäkin haluan kokeilla. Siitä sitten luistelukouluun ja sitä kautta se sitten lähti.

− Jalkapalloa pelasin pienempänä aika tosissaan, mutta se jäi sitten jossakin vaiheessa pois.

U17-ikäisenä Marjala nousi jo Kärppien U20-joukkueeseen kaudella 2019−2020. Kausi jakautui puoliksi U18-joukkueen ja vanhempien välillä. U18:sta otteluita kertyi 20 ja pisteitä 16+19=35 ja U20-peleissä 3+5=8 samassa määrässä otteluita.

Samassa joukkueessa pelasivat myös veljekset Aatu ja Aku Räty, sekä Samu Tuomaala, joiden tiet ovat vieneet Liigaan jo aiemmin. Marjala kuitenkin valitsi toisen reitin uralleen ja suuntasi Pohjois-Amerikkaan Kanadan juniorisarjaan.

− Kauden aikana käytiin palavereja siitä, että Pohjois-Amerikassa oltiin kovasti kiinnostuneita ja joukkueella oli haluja saada minut sinne. Kun tuli mahdollisuus lähteä, oli sellaiselle mahdollisuudelle aika vaikea sanoa ei. 

Mikäli Marjala olisi jäänyt Suomeen pelaamaan olisi häneen varmasti kohdistunut enemmän huomiota median ja kannattajien taholta kuin Kanadan juniorisarjassa. 

− Olin siellä vähän piilossa ja sain kehittää omaa hommaa rauhassa. Mutta sen näkee sitten muutaman vuoden päästä oliko se kehityksen kannalta oikea paikka, kommentoi Marjala Kanadaan lähtöään.

Marjalan uusi koti löytyi QMJHL:ssä pelaavasta Quebec Rempartsin joukkueesta. QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League) on yksi kolmesta tärkeimmästä Kanadan juniorisarjasta WHL:n ja OHL:n kanssa.

QMJHL:n joukkueet sijaitsevat Kanadan itäosissa Quebecin, New Brunswickin, Nova Scotian ja Prinssi Edwardin saaren provinsseissa.

Sarja on tunnettu perinteisesti nopeasta ja hyökkäävästä pelitavasta. Liigasta on noussut useita Hall of Fameen päätyneitä pelaajia, muun muassa Mario Lemieux, Ray Bourque ja Patrick Roy.

− Kyllä se oli kovatasoinen sarja, kovaa kamppailua ja pienempi kaukalo, niin ei ollut tilaa ja aikaa, johon olin Raksilan isossa kaukalossa tottunut. Siellä piti nopeammin miettiä ratkaisuja. Liiga on myös fyysinen, taklauksia ja kamppailuja on paljon, kertoo Marjala liigasta.

− Olihan se aika hienoa, meillä oli siellä todella iso halli ja paljon faneja. Se on hieno jääkiekkokulttuuri, kun hallissa on paljon yleisöä ja meteliä. Se kyllä antoi voimaa vaikeillekin hetkille.

Remparts pelaa kotiottelunsa Vidéotron Centerissä, jonka kapasiteetti on 18259 katsojaa. Rempartsin kotiotteluissa yleisökeskiarvo lähentelee 10000 katsojaa. Kiekkohullussa maassa kun ollaan, niin myös juniorijoukkueet saavat paljon mediahuomiota osakseen.

− Quebec oli ranskankielinen alue ja kaikki media oli ranskaksi. Oli ihan hyvä, etten aina ymmärtänyt kaikkea mitä mediassa sanottiin.  Media oli ammattilaistasoa ja he olivat aina peleissä ja harjoituksissa katsomassa mitä tapahtuu ja pelin jälkeen oli aina mediatilaisuudet.

Kanadassa juniorisarjoihin osallistuvat pelaajat joutuvat hyvinkin nuorella iällä muuttamaan kauaskin kotoaan, kuten myös ulkomailta saapuvat pelaajat. Tämän vuoksi pelaajat sijoitetaan sijaisperheisiin ja koulunkäynnistäkin huolehditaan.

− Siellä asutaan sijaisperheissä. Joukkue päättää, mihin perheeseen menet ja joka perheessä on yhdestä kolmeen pelaajaa. Siellä on sitten niin sanottu täysihoito, perhe laittaa ruokaa ja pesee pyykit. 

− Siellä oli myös mahdollisuus käydä koulua ja minäkin valmistuin opinnoista etänä siellä ollessani. Tarvittaessa oli mahdollisuus opettajaan, joka auttoi koulutehtävissä ja opiskeluun oli myös varattu aikaa.

Rempartsissa Marjala pääsi erittäin tunnetun ja paljon NHL-kokemusta keränneen maalivahdin Patrick Royn valmennukseen. 19 NHL-kauden ja yli tuhannen ottelun legenda on joukkueen omistaja, GM ja valmentaja.

− Roy on kyllä tosi kunnianhimoinen ja intohimoinen ja hänestä paistaa voitonhalu joka pelissä. Vaatii tosi paljon. Tykkäsin hänestä kovasti valmentajana ja hän sai aina joukkueesta parhaan irti kovassakin paikassa.

Marjala pääsi Rempartsissa legendan valmennukseen.
Kuva © Getty Images

− Tuntuu, että kehityin hyvin eteenpäin siellä ja ainakin tällä hetkellä olen tyytyväinen, että lähdin sinne. Se elämä siellä ja pelaaminen opetti paljon uutta ja jätti paljon käteen, ja monta kokemusta rikkaampana, kommentoi Marjala aikaansa Kanadassa.

NHL-varaus Buffaloon – "Oli se kyllä hieno fiilis"

Kesällä 2021 Marjala varattiin NHL:ään Buffalo Sabresin huutaessa kärppäkasvatin nimen viidennellä kierroksella numerolla 159.

− Minä olin täällä kotona Oulussa ja perheen kanssa katsottiin tilaisuutta. Oli se kyllä aika hieno tunne, kun tuli oma nimi sieltä vihdoin. Olo oli hyvä ja helpottunut sen jälkeen.

− Kyllä minä sen tiesin, että Buffalo oli kiinnostunut, mutta oli siellä muitakin kiinnostuneita joukkueita. Mutta en olisi ennen varaustilausuutta osannut varmasti sanoa, että joku joukkue tulee ottamaan.

Marjala palasi juuri tuoreeltaan Sabresin kehitysleiriltä, jossa hän oli mukana toista kertaa. Kehitysleirit pidetään yleensä varaustilaisuuden jälkeen, ja sinne kutsutaan joukkueen varaamia pelaajia tai koesopimuksella joukkueeseen pyrkiviä pelaajia.

− Kehitysleirit ovat olleet kyllä tosi hyviä kokemuksia. Sieltä on saanut paljon oppia. Olen päässyt maailman parhaiden kanssa samaan kaukaloon katsomaan mitä ne tekee ja saamaan niiltä oppia. Siellä on paljon valmentajia, jotka auttaa ja katsoo kaikkea mitä teet. Niiltä tulee paljon oppeja ja vinkkejä mitä pystyy parantamaan.

− Buffalossa on tällä hetkellä menossa asiat oikeaan suuntaan ja siellä huomaa, että on hyvä meininki ja halu mennä eteenpäin. Siellä on aina kiva olla, kertoo Marjala kokemuksistaan Sabresin leireillä.

Paluu Suomeen ja maajoukkueeseen

Ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä Marjala oli vakiokasvo nuorisomaajoukkueissa, mutta tämän jälkeen hyökkääjä on pelannut ainoastaan kerran viime kesänä neljän maan turnauksessa Tšekissä Suomen U20-maajoukkueessa.

− Voi olla, että on vaikuttanut, kun on ollut vähän piilossa Kanadassa, eivätkä he (maajoukkueen johto) ole päässeet kaikkia pelejä näkemään. Kun pääsee Suomeen ja jos menee hyvin pelit, niin saa myös mahdollisuuksia ehkä vähän enemmän. Kanadasta on ehkä vähän hankala myös lennättää pieniin turnauksiin, kommentoi Marjala kysyttäessä maajoukkuetilanteesta.

− Pääsin nyt varapaikalta tuonne U20 haastajajoukkueeseen ja nyt ihan kohta lähden leirille sinne (Vierumäelle).

Kahden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen Marjala päätyi palaamaan Suomeen ja kotipaikkakunta Oulun sijaan matka jatkuikin etelään Turkuun ja TPS:ään.

Rauli Urama oli sen ensimmäisen kauden jälkeen puheissa, että he olivat kiinnostuneita ja käytiin neuvotteluita. Hän esitteli Tepsiä ja oli kovasti kiinnostunut. Tämä on hyvä paikka kehittyä hyvässä organisaatiossa. Hyvällä mielellä lähden kyllä Turkuun.

− Kaksi viikkoa ehdin Turussa käydä ennen omatoimijaksoa treenaamassa ja tutustumassa, sekä ottamassa asuntoa haltuun. TPS on hyvä joukkue ensi kaudeksi ja sillä on hyvät mahdollisuudet mennä päätyyn asti tänäkin vuonna. Joukkueella on varmasti itsellä nälkää voittaa mestaruus kahden hopean jälkeen.

Marjalan agentti kävi neuvotteluja joidenkin muiden liigajoukkueiden kanssa, mutta hyökkääjä toteaa, että valinta ei loppujen lopuksi ollut vaikea.

− TPS ei ollut loppujen lopuksi vaikea valinta.

Kesä on oululaiselle ollut kiireinen ja omatoimijakson treenauksille ei hirveästi aikaa ole jäänyt.

− Minä en ole paljoa ehtinyt omatoimijaksolla olemaan. Turussa käynnin jälkeen ehdin pari viikkoa olla kotona Oulussa harjoittelemassa, ennen Buffaloon lähtöä ja nyt lähden maajoukkueen mukaan. Eli aika kiireinen kesä on ollut.

Vapaa aikaansa Marjala viettää mielellään kavereidensa kanssa, varsinkin Ouluun päästessään. Kauden aikana vapaa-aikaa pyritään käyttämään rennosti olemiseen.

Hyökkääjän tulevaisuuden tavoitteena on monen muun jääkiekkoilijan tavoin NHL-kaukaloihin pääseminen ja Marjala näkeekin itsensä tulevaisuudessa valtameren toisella puolen NHL:n kirkkaissa valoissa.

− Kyllä ne tavoitteet ja unelmat on Pohjois-Amerikassa ja siellä toivoisin olevani silloin, toteaa Marjala haastattelun lopuksi, kysyttäessä missä olet kolmen vuoden päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle