Reunanen on iskenyt Lukossa tällä kaudella tehot 7+18.
Kuva © Timo Savela

"Jos sopimustarjous tulee, puhelimeen vastataan" – Maajoukkueeseen palannut Tarmo Reunanen tähtää edelleen NHL:ään

Haastattelu
NHL:n kirkkaissa valoissakin esiintynyt Tarmo Reunanen päätti palata Pohjois-Amerikasta vielä takaisin Suomeen ja Lukkoon, kun peli ei kulkenut. Reunasen taidot sopivat nykypäivän jääkiekkoon, eikä Leijonien GM Jere Lehtinen epäröinyt hetkeäkään valitessaan häntä Leijonien tämän viikon EHT-nippuun.

Turusta Raumalle aikoinaan siirtynyt Tarmo Reunanen teki läpimurtonsa kaudella 2018–19. Tuolloin parikymppisen puolustajan piti pelata Lukon U20-joukkueessa, mutta poissaolojen myötä paikka aukesi Liiga-miehistöstä.

Loppu on historiaa, kun hän iski 58 ottelussa tehot 6+19. Pudotuspelien jälkeen kasassa oli 30 tehopistettä, ja korkeintaan 21-vuotiaista puolustajista samaan olivat aiemmin yltäneet vain Miro Heiskanen, Esa Lindell ja Sami Niku.

Reunanen nousi johtamaan joukkoja edestäpäin toisen nuoren puolustajan, Ville Heinolan kanssa. Heitä kumpaakin yhdisti se, että he päätyivät Raumalle, kun pelipaikkaa ei enää syystä tai toisesta kotikaupungista auennut. Tuon kauden jälkeen Reunanen solmi tulokassopimuksen New York Rangersin kanssa ja Heinola varattiin NHL:ään varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella.

Reunanen pelasi lainasopimuksella Lukossa kaudella 2019–20, ja matkasi lopulta koronapandemian jälkeen NHL:ään kaudella 2020–21. Kirkkaissa valoissa hän ehti lopulta esiintyä vain neljä kertaa. Muuten aika kului AHL:ssä Hartford Wolf Packin ja viimeisenä Chicago Wolvesin riveissä.

Vaikka paluu Suomeen tapahtui vain pari vuotta myöhemmin, ei puolustaja itse ole haudannut NHL-haaveitaan. Kulunut kausi sekä valinta EHT-turnaukseen ovat merkkejä siitä, että Pohjois-Amerikkaan paluu ei ole tuulesta temmattu ajatus.

– Totta kai sitä miettii aina isoja tavoitteita, vaikka keskittyminen onkin tässä kaudessa ja tässä hetkessä. En ole kuitenkaan missään nimessä haudannut unelmiani Pohjois-Amerikan tai muiden maiden suuntaan, Reunanen paljastaa.

Erittäin tavoitteelliseksi ja kilpailulliseksi persoonaksi itseään kutsuva puolustaja pystyy parhaimmillaan esimerkiksi Liigassa olemaan selvästi yksi sarjan parhaista puolustajista.

– Haluan päästä urallani eteenpäin. Jos sopimustarjous tulee, puhelimeen vastataan. 

Ennen Lukkoon saapumista Reunanen pelasi Turussa sekä TPS:n että TUTOn riveissä.
Kuva © Timo Savela

CHL otti paljon, mutta antoi vielä enemmän

Menneet ovat menneitä, eikä puolustaja itsekään niitä jää sen kummemmin miettimään. Sen sijaan ajatukset ovat Liigassa ja Lukon pelaamisessa. Kun kautta on jäljellä alle neljännes, raumalaisnippu on sarjataulukossa kahdeksannella sijalla. Vaikka eroa taakse onkin, ei pudotuspelipaikkaa ole vielä kirkossa kuulutettu.

– Tavoitteet ovat tietysti kovat, että pääsisimme pudotuspeleihin. En tykkää niistä sen vuoksi vielä paljoa puhua, kun emme siellä varmuudella ole, mutta kaikkeni ainakin itse teen sen eteen, että Raumalla pelataan jääkiekkoa vielä keväälläkin. Sekä joukkueena että yksilönä on kaivettava esiin keinot, joiden avulla voimme voittaa joka ilta. Se pätee nyt, mutta etenkin pudotuspeleissä, Reunanen kertoo.

Joukkueen tavoitteena oli urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin mukaan sijoittua runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. Mahdotonta sekään ei ole, sillä eroa kuudentena olevaan HIFK:hon on neljä pistettä. 

– Totta kai jokainen piste on arvokas, mutta kun tilannetta katsoo, nyt niillä vasta merkitystä onkin.

– Olemme kuitenkin hyvässä aikataulussa. Alkukaudella pelasimme ja matkustelimme paljon. Kaikki tämä tietysti painaa vähän, mutta toisaalta saimme hyviä kokemuksia ja uskon, että kaikki tämä antaa energiaa loppukauteen.

Matkustamisella ja pelirasituksella Reunanen tarkoittaa tietysti CHL:ää, jossa Lukko eteni ainoana suomalaisjoukkueena ensin puolivälieriin, ja lopulta finaalipaikkakin jäi vain maalin päähän. Näiden pelien myötä Lukolla on allaan 12 ottelua enemmän kuin niillä, jotka eivät sarjaan osallistuneet.

Jos saisin päättää pelaisinko CHL:ää uudelleen vai en, vastaus olisi, että kyllä pelaisin.

– Pelaamme Suomessa niin paljon toisiamme vastaan, että tiedämme, mitä vastustajat hakevat ja tekevät. Euroopassa tulee välillä yllätyksiä vastaan, kun on eroja pelitavoissa. Oli virkistävää kohdata muita joukkueita ja katsoa, missä taso Euroopassa menee.

– Jos saisin päättää pelaisinko CHL:ää uudelleen vai en, vastaus olisi, että kyllä pelaisin. Ne ovat hienoja pelejä.

Reunanen myöntää, että CHL:n välierätappio otti koville. Se näkyi myös joukkueen otteissa, kun ennen ratkaisevaa välierää hurjassa liidossa ollut Lukko hävisi tappion jälkeen Liigassa kaksi ottelua putkeen maalierolla 1–9.

– CHL-matka jäi piippuun, ja tappio oli kova pettymys. Muutenkin Liigassa meno on ollut vuoristoratamaista, kun välillä on ollut hyvä viikko ja välillä huono. Olemme pystyneet kehittymään kauden aikana, mutta vielä on parannettavaa.

Reunasen terävän laukauksen päätteeksi verkko on tälläkin kaudella heilunut useampaan otteeseen.
Kuva © Jenna Westerlund

Tomi Lämsä on tehnyt vaikutuksen

Lukon kausi alkoi heikosti, kun viidestä ensimmäisestä ottelusta joukkue voitti ainoastaan yhden. Ensimmäinen kolmen pisteen voitto tuli vasta kuudennessa ottelussa. Reunasen mukaan hitaaseen starttiin oli useita syitä.

– Startti oli hankala, kun piti tottua uuteen pelitapaan. Joukkueeseen tuli myös paljon uusia pelaajia, joten oli monta asiaa, jotka vaikuttivat pelaamiseen. Pääsimme kuitenkin samalle sivulle suhteellisen nopeasti, ja nyt tiedämme, mitä valmennus meiltä haluaa kaukalossa nähdä.

Uudeksi päävalmentajaksi Marko Virtasen tilalle saapui Liigassa viimeksi kymmenen vuotta sitten valmentanut Tomi Lämsä. Päätös herätti paljon keskustelua, mutta Reunanen on ollut tyytyväinen valmentajanvaihdokseen.

– Olen tykännyt hänestä todella paljon. Hänestä huomaa, että hän välittää tästä touhusta ja hänellä on kova nälkä menestyä. Hän on tuonut pelaamiseen sellaisia hyviä juttuja, joita ei viime kaudella pelissä ollut.

– Hän myös kannustaa ja rohkaisee pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja haastamaan itseään. Mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän hänen kädenjälkensä toivottavasti näkyy.

Reunasen rooli muuttui uuden valmentajan myötä. Aiemmin puolustaja saatettiin laittaa kentälle milloin tahansa, mutta nyt peluutuksessa on selvä strategia.

– En pelaa tällä kaudella niin paljoa alivoimaa kuin aiemmin. Tämä on tuonut muutoksia pelaamiseen, mutta yritän vain suorittaa sen roolin, jonka valmennus minulle antaa.

Tunteella pelaaminen näkyy ja kuuluu kauas

Reunanen itse kokee tietävänsä vahvuutensa. Hänen päätavoitteenaan on auttaa joukkuetta voittamaan, mikä tarkoittaa joskus blokkia oikeassa paikassa ja joskus maalia ratkaisevilla hetkillä.

Kyseessä on kiekollinen pakki, jonka kikkapankki ei hetkessä tyhjene, ei edes silloin, kun niskassa on kova paine.

– Ihan tyytyväinen olen ollut otteisiini tähän mennessä. Pitäisi kuitenkin saada lisää tasaisuutta, kun nyt otteeni ovat ailahdelleet joukkueen otteiden mukaisesti. Pystyn kuitenkin tuottamaan enemmän ja paljon pystyn vielä parantamaan.

Sekä hänen itsensä että joukkuekaveri Samuli Piipposen mielestä hän syttyy liekkiin silloin, kun paineet ovat kovimmillaan.

Tare pelaa ja reagoi asioihin tunteella. Hän näkee kentän hyvin ja pelaa erittäin suurella itseluottamuksella. Kyseessä on kiekollinen pakki, jonka kikkapankki ei hetkessä tyhjene, ei edes silloin, kun niskassa on kova paine, Piipponen kehuu.

Lähes koko viime kauden Reunasen pakkiparina pelannut Piipponen näkee, että kehitystä on tapahtunut kausien aikana. Kaksikon vahvuudet eroavat toisistaan, joten etenkin viime kaudella asioita ratkottiin yhdessä, mikä ajoi molempia pelaajia eteenpäin.

– Kävimme luonnollisesti etenkin viime kaudella pakkiparina pelatessamme paljon pelillisiä asioita läpi. Annoin Tarelle vinkkejä alivoimalle ja minä sain puolestani kuulla, miten voisin parantaa hyökkäyspeliäni. Lähtökohtaisesti aina pohdimme asioita kimpassa.

Tunteella eläminen ja toisten auttaminen näkyy myös kaukalon ulkopuolella.

– Hän on äänekäs ja humoristinen kaveri. Hän sanoo reilusti mielipiteensä, mutta tulee kaikkien kanssa myös toimeen, Piipponen kiittää.

Lukon pääkäskijäksi noussut Tomi Lämsä on tehnyt vaikutuksen Reunaseen.
Kuva © Timo Savela

Leijonissa on seurattu tarkasti kehitystä

Samat pelilliset sekä pelin ulkopuoliset piirteet on huomattu myös Leijonissa, kun Reunanen sai kutsun EHT-turnaukseen muutaman vuoden tauon jälkeen. Leijonien GM Jere Lehtisen mukaan oli selvää, että puolustajalle tarjottaisiin näytönpaikka.

– Reunanen on nykyaikainen liikkuva puolustaja, jolla on todella hyvä liike. Hän pystyy olemaan tukena hyökkäysalueella ja avaamaan hyökkäyksiä. Hän on myös taitava viivapelaaja, jolla on kova kuti, Lehtinen kuvaili pelaajavalintojen tultua ilmi.

Reunanen on ollut mukana ikäkausimaajoukkueissa sekä aiemmin EHT-turnauksessa, joten hän on entuudestaan tuttu Lehtiselle. 

– Tiedämme hänet pidemmältä ajalta ja olen innolla seurannut hänen kehitystään vuosien saatossa. Hän on vielä nuori pelaaja ja oli entistä nuorempi silloin, kun oli viimeksi mukana, joten on mielenkiintoista nähdä, millä tasolla hän pystyy pelaamaan.

Puolustajan valintaa maajoukkueeseen helpotti se, että Reunanen on esiintynyt edukseen Liigan lisäksi myös CHL:ssä, jossa hän on ehdolla sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. 

Tiedämme hänet pidemmältä ajalta ja olen innolla seurannut hänen kehitystään vuosien saatossa.

– Olemme seuranneet Reunasta kauden mittaan, ja CHL-pelit antavat aivan erilaista osviittaa siitä, missä kunnossa pelaaja on, kun vastassa on Euroopan kärkijoukkueita. Mitä enemmän on nähnyt pelaajan pelaavan eri tilanteissa, sen parempi.

Reunaselle tarjottavasta roolista Lehtinen ei vielä osannut kertoa, mutta monipuolinen osaaminen sekä nykypäivän jääkiekkoon sopivat vahvuudet tarjoavat mahdollisuuden monenlaisiin rooleihin.

– Hänen vahvuutensa ovat ylöspäin pelaamisessa ja hyökkäyspelin tukemisessa, mutta hän on urallaan pelannut kaikkia rooleja, joten hänellä on monenlaisia mahdollisuuksia myös maajoukkueessa.

Pelaaja itse oli luonnollisesti tyytyväinen maajoukkuekutsuun, vaikka maajoukkuetta ei sen enempää kauden aikana mietikään. 

– Maajoukkue on totta kai aina tavoite, mutta ei sitä tule rehellisesti mietittyä kauden aikana. Olen kuitenkin sen verran monta kautta Liigassa pelannut, että sen aina suurin piirtein tietää, milloin kutsu tulee. Arjessa keskittyminen on kuitenkin tekemisessä ja kehittymisessä.

Sekä Euroopassa että Suomessa pelaa Reunasen mukaan paljon taitavia pelaajia, joten kilpailu pelipaikoista on kovaa. Hän uskoo, että arkitason kovatasoinen tekeminen kuitenkin palkitaan.

– Kutsu tulee jos on tullakseen. Mitä vähemmän sitä miettii, sen parempi, sillä kaikki toivottavasti saavat ansaitsemansa mukaan.

Muutaman vuoden tauon jälkeen maajoukkueeseen palaavalle Reunaselle EHT-turnaus voi olla seuraava askel kohti niitä tavoitteita, joita varten hän tekee joka päivä töitä. Hän lähtee innolla mittaamaan tasoaan yhdessä joukkuekaverinsa Sebastian Revon kanssa.

– Nämä ovat hyviä näytönpaikkoja yksilöille. Hyvillä mielin lähden pelaamaan ja kyllä se mieltä lämmitti, kun kutsu kävi, Reunanen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle