Leijonadebytantti Henrik Borgström totuttelee uudenlaiseen jääkiekkoarkeen Ruotsissa

MAAJOUKKUE, SHL / Haastattelu
Henrik Borgström pelaa Tampereella uransa ensimmäisiä A-maajoukkueotteluja.
Kuva © Juha Alamäki
Henrik Borgström jätti Pohjois-Amerikan taakseen ja siirtyi täksi kaudeksi HV71:n riveihin. Paluu Eurooppaan poiki hyökkääjälle ensimmäiset A-maaottelut Leijonat-paidassa. Uusi sarja erilaisine rutiineineen vaatii pelaajalta vielä hieman totuttelua.

Tampereen EHT-turnauksessa Leijonat-debytanttien joukkoon lukeutuu hyökkääjä Henrik Borgström.

Lauantain selvä 7–3-tappio Tšekille latisti 26-vuotiaan Borgströmin muuten hyviä A-maajoukkuetunnelmia.

– Ärsyttää, ettemme pystyneet voittamaan ottelua. Pelasimme lepsusti ja annoimme liian helppoja maaleja. Mutta ylipäänsä tuntuu hyvältä pelata maajoukkueessa.

Tieto maajoukkuevalinnasta tavoitti helsinkiläissyntyisen hyökkääjän seurajoukkueen treenien jälkeen. Heti tämän jälkeen Borgström soitti isälleen ja jakoi ilouutisen.

– Olin Jönköpingissä juuri lähtemässä hallilta kotiin ja huomasin Jukan (päävalmentaja Jalonen) soittaneen. Soitin hänelle saman tien takaisin ja sain kuulla asiasta.

– Sitten soitin ensimmäisenä omalle isälleni ja kerroin valinnasta hänelle. Se oli hieno hetki. Isäni ainakin esitti iloista, Borgström naureskeli pilke silmäkulmassa kysyttäessä tämän isän reaktiota uutiseen.

Pelaaja itse oli myös todella otettu kutsusta A-maajoukkueeseen.

– Olin tietenkin innoissani. Olihan se siistiä, kun en ole aiemmin päässyt A-maajoukkueessa pelaamaan. Oli todella mahtava fiilis, Borgström kertasi tuntemuksiaan.

Suomen joukkueessa on Borgströmille ennestään tuttuja kasvoja, kun myös HIFK:n juniorivuosien aikaiset pelikaverit Juha Jääskä, Christian Heljanko ja Kristian Vesalainen valittiin Leijoniin. Vuodet eivät ole paljoa muuttaneet sittemmin eri joukkueissa ja sarjoissa kiertäneitä kaveruksia.

– Olimme kaikki samaan aikaan IFK:ssa A- ja B-junioreissa. Kukaan ei ole oikeastaan muuttunut. Tietenkin olemme kaikki vähän aikuistuneet tahoillamme, mutta perusluonne ei ole muuttunut, ja jutut ovat aika samantyylisiä. Kiva olla heidän kanssaan täällä, Borgström jutteli.

Uusien haasteiden pariin tuttuun kaupunkiin

Borgström itse suuntasi HIFK:n A-junioreista Pohjois-Amerikkaan pelaten ensin yliopistokiekkoa Denverissä. Yliopistovuodet jäivät kahteen hyökkääjän liityttyä hänet varanneeseen Florida Panthersiin.

Kuuden Pohjois-Amerikassa vietetyn ja yhden HIFK:ssa vierähtäneen kauden jälkeen Borgström päätti siirtyä SHL:ään. Hyökkääjä solmi kaksivuotisen sopimuksen HV71:n kanssa. Vaikka sarja oli pelaajalle tuntematon, uusi kotikaupunki, Jönköping, ei sitä ollut.

– Nuorempana tuli vietettyä kesäisin paljon aikaa siellä. En muista siitä kuitenkaan liikaa, Borgström totesi.

Siirto uuteen sarjaan ei ole käynyt sormia napsauttamalla. Niin peli kuin arki Ruotsissa on toisenlaista ja poikkeaa melkoisesti siitä, mihin Borgström ehti Pohjois-Amerikassa tottua. Pelaaja on silti tyytyväinen päätökseensä siirtyä täksi kaudeksi Ruotsiin.

– On ollut hieman totuttelemista. Peli on erilaista ja arki on sinänsä rennompaa, kun otteluja ei ole niin paljon. On enemmän aikaa olla kotona, treenata ja ottaa iisimmin. Mutta otteluissa on kova tempo. Olen tykännyt tähän asti ja ollut tyytyväinen valintaani, Borgström kuvaili sopeutumistaan SHL:ään.

Vaikka NHL-ura sai viiden kauden ja 111 ottelun jälkeen jäädä toistaiseksi, mielii hyökkääjä yhä sinne takaisin. Uutta yritystä varten petrattavaa on Borgströmin oman arvion mukaan puolustuspelaamisessa sekä tasaisuudessa.

– Jos katsoo tämänpäiväistä peliä, niin ainakin puolustuspeli on sellainen. Meni innostuneisuuden vuoksi aika paljon höntyilyksi. Ehkä ylipäänsä olen aina kokenut, että voisin olla tasaisempi.

A-maajoukkueuran avausmaali tähtäimessä

Turnauksen päätöspäivänä Suomi saa vastaansa rakkaan länsinaapurin, Ruotsin. Isänpäivänä käytävä naapurimaiden kohtaaminen on aina erityislaatuinen ottelu.
Borgström odottaa päätösottelusta Ruotsia vastaan vauhdikasta.

– Varmasti vauhdikas ottelu kuten tänäänkin. Ruotsi on aina taitava joukkue juniorimaajoukkueista lähtien.

Haastattelun lopuksi maajoukkuedebytantilta on pakko kysyä, minkä haaveen hän haluaa seuraavaksi urallaan toteuttaa.

– Voitto! Ja maalin voisin joskus tehdä. Se olisi siistiä, Borgström linjasi hymy huulillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle