Menestymättömyydestä menestykseen à la Rasmus Hämäläinen

MESTIS / Haastattelu
Rasmus Hämäläinen on juhlinut tällä kaudella tekemäänsä maalia jo 15 kertaa.
Kuva © Saimi Airaksinen
25-vuotias Rasmus Hämäläinen on Mestis-veteraani. Niin oudolta kuin se tuossa iässä kuulostaakin. Sarjan ehdoton tähtipelaaja hamuaa kuitenkin ylempiin sarjoihin, mutta portit ovat pysyneet vielä kiinni.

Mestiksen maalipörssin toisella sijalla majaileva Rasmus Hämäläinen on iskenut Mestis-kauden ensimmäisellä puolikkaalla 23 otteluun 15 maalia. Kuten tapana on sanoa, huonommille hän on syötellyt vain viisi kertaa.

− Hieman nihkeä alkukausi oli, kun koneella kesti tovin käynnistyä. Viime aikoina on ruvennut kulkemaan ja on saanut hyvien jätkien kanssa pelata, viittaa Hämäläinen ketjukavereihinsa Henry Karjalaiseen ja Jaakko Lanttaan.

Maalintekijä Hämäläinen on aina ollut. Ensimmäisellä täydellä Mestis-kaudella hän onnistui iskemään 23 maalia. Tämän jälkeen 20 maalia ei olekaan nähty enää, nyt se on jälleen hyvin lähellä. 

− Olen pitänyt itseäni aina enemmän maalintekijänä. Rooli hieman muuttui SaPKossa viimeisellä kaudella. Piti ruveta tekemään itsekin peliä, eikä voinut hakea vain maalipaikkoja.

− Silloin tuli myös syöteltyä kavereille enemmän, kiva, että nyt on päässyt taas enemmän maalien makuun.

Hämäläisen laukaus on eittämättä yksi Mestiksen parhaista. Lähes poikkeuksetta laitahyökkääjältä nähdään komeita ranne- ja lyöntilaukauksia. 

− Kyllähän laukausta on harjoiteltu paljon. Ei sen erikoisempia kikkoja, mutta koitan laittaa löpön sinne, missä maalivahti ei ole.

Hämäläinen on pelannut Mestis-kiekkoilijaksi sarjaa kauan. Kuusi kautta toisiksi ylimmällä sarjatasolla on pitkä aika. 25-vuotiaan hyökkääjän mukaan tässä vaiheessa uraa tulee miettiä myös yleisesti elämään liittyviä asioita. 

− Ensimmäisenä Liiga olisi tavoitteena, jos sinne ovet aukeaisi. Useamman kauden tässä kuitenkin jo Mestistä lätkinyt, joten kova halu olisi näyttää, mihin itsestäni on. 

− Kyllä (ulkomaitakin) on mietitty. Yleensä, kun seuraavan kauden pelipaikkaa päättää, niin pohtii avautuuko paikka Liigasta, ja onko Mestis enää oikea vaihtoehto?

Aikaiset kesälomat vaihtuivat mestaruusjuhliin

Hämäläistä kiersi menestys kauan. SaiPan kasvatti joutui junioreissa tyytymään aikaisiin kesälomiin monta vuotta, kunnes kaudella 2014−2015 jysähti. Ensimmäiset pudotuspelit, ikinä, missään sarjassa.

Mikäli niin ikään Imatran Ketterässä pelaavaa Ville Paalasta pidetään mestaruuskoneena. Niin Hämäläinen on vähintään köyhänmiehenpaalanen. Mies ei ole Mestis-urallaan vielä kertaakaan välttänyt pudotuspelejä. On hyökkääjällä myös kaksi mestaruutta taskussaan. SaPKossa 2017 ja Ketterässä 2019. 

− Kieltämättä hyvältä tuntunut.

− SaiPan junioreissa en kertaakaan pudotuspelejä päässyt pelaamaan, mutta jokaisella Mestis-kaudella niistä olen päässyt nauttimaan. Hienoja kausia ja tarinoita kummankin joukkueen kanssa. 

Hämäläisen mukaan Ketterän ainoa tavoite on uusia mestaruus, mutta myöntää sarjan tasaisuuden aiheuttavan kapuloita rattaisiin tavoitteen saavuttamiseksi. 

− Tänä vuonna on todella tasainen sarja. Vaikea nostaa muutamaa kovinta (joukkuetta), vaan kyllä siinä on sellainen melkein kuuden joukkueen nippu kärjessä. Keväällä pelataan aivan eri peliä kaiken lisäksi, joten mestari voi olla kuka vaan.

Lappeenrantalaislähtöisen laitahyökkääjän mukaan Ketterän tulee parantaa, jotta mestaruus rantautuu jälleen 35 kilometriä koilliseen Hämäläisen kotikaupungista.

− Ihan sitä meidän omaa peliä täytyy parantaa. Hieman vaihtelee pelien välillä hyvät ja huonot asiat. Etenkin tasaisuutta kevättä kohdin pitäisi saada, koska silloin vastustajat rokottavat huolimattomuudesta. 

− Yritän auttaa joukkuetta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Jos tulee vastuuta alivoimalla, niin pyrin siellä tappamaan vastustajan ylivoimia, ja jatkaa tätä maalien tekemistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle