Ruotsin luottopuolustaja Tom Willander odottaa huippukohtaamista Kanadaa ja seurakaveri Macklin Celebriniä vastaan

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Willander on valmiina Kanadan haastoon.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ruotsi on antanut uuden myrskyvaroituksen nuorten MM-kisoissa iskemällä Saksan verkkoon jopa viisi maalia. Ruotsin tähtipuolustaja Tom Willanderilla on katseensa jo perjantai-illan huippukohtaamisessa Kanadaa ja superlupaus Macklin Celebriniä vastaan.

Ruotsi otti nuorten MM-kotikisoissaan toisen peräkkäisen voiton näytöstyylillä. Isäntämaa kaatoi torstaina Saksan loppuunmyydyn kotiyleisön edessä lukemin 5–0. Ruotsalaiset eivät ole päästäneet turnauksessa vielä yhtään maalia.

Juniorkronornan puolustaja Tom Willander nautti Saksa-ottelusta ilmeisen paljon.

– Se oli huikeaa. Mielestäni tuo oli hyvä voitto meiltä, ja se tuntuu todella hyvältä.

Ruotsin peleissä vähintäänkin lähelle loppuunmyyntiä pakkautunut kotiyleisö on pitänyt yllä karnevaalitunnelmaa. Yleisö eläytyy pelin tiimellyksen mukana, ja se antaa Willanderille ja muulle joukkueelle paljon energiaa.

– Yleisön kannatus on fantastista. Ajoittain tuntuu siltä, että kotiyleisö olisi kuin kuudes pelaaja. Heidän huikean äänekäs kannatus kaikuu jokaisen taklauksen, laukauksen ja muun tilanteen jälkeen. Se on hienoa.

Äänekkään ja sähköisen kotiyleisön lisäksi joukkueen yhteispelaaminen ja ryhmähenki pelaavat Willanderin mielestä ruotsalaisten pussiin todella vahvasti juuri nyt.

– Olemme mielestäni tulleet hyvin yhteen jo nyt. Olemme hioneet systeemiämme harjoituksissa, ja se auttaa meitä pitämään jalat maassa. Palasemme loksahtavat pikkuhiljaa kohdilleen.

Kanadaa vastaan kaikki tai ei mitään

Ruotsi pelaa perjantaina ehkä koko turnauksen odotetuimmassa ottelussa, kun se isännöi Skandinaviumissa niin ikään puhtaalla pelillä lohkon kärkisijaa hallussaan pitävää Kanadaa. Latviaa tylysti 10–0 ryöpyttänyt vaahteranlehtiryhmä saa Ruotsista ensimmäisen todellisen testinsä turnauksessa.

Willander tuskin malttaa odottaa illan kohtaamista.

– Se tulee olemaan todella hauskaa. Kanadahan iski jo kaksinumeroisetkin taululle Latviaa vastaan. Mielestäni heillä on täällä hyvä joukkue ja vaikka heillä on muutama pelaaja sivussa, tulee meillä olemaan todella hauskaa välejämme selvitellessä huomenna.

Ottelussa nähdään myös odotettu kohtaaminen, kun Bostonin yliopistossa seuratasolla pelaava Willander kohtaa koko turnauksen pistepörssiä johtavan superlupauksen ja seurakaverinsa, Macklin Celebrinin.

Kaksikko ei ole vielä ehtinyt vaihtaa sanoja Göteborgissa, mutta Willlander takaa sen, että jäällä ystävällismielinen kuulumisten vaihtaminen tulee jäämään toissijaiseksi.

– Emme ole oikeastaan vielä kerenneet puhua. Voin kyllä vain kuvitella, että saatamme vaihtaa sanoja muutamaankin otteeseen jäällä huomenna, Willander virnistää.

Willanderilla ei ole vastassa olevasta tutusta kikkapankista huolimatta erikoista merkkaussuunnitelmaa Celebrinin kaltaista tähtipelaajaa vastaan.

– Mielestäni hänen kanssaan tulee toimia niin kuin kenen tahansa eliittipelaajan kanssa. Hänelle ei saa antaa liikaa tilaa, sillä hän tulee hyödyntämään sen joka kerta.

– Emme saa myöskään joukkueena antaa Kanadalle liikaa tilaa, meidän täytyy pysyä lähellä heitä.

Mehukkaita vaihtoehtoja pudotuspeleihin

Vain muodollisuutena pidetty tapahtuma sai varmistuksen Saksa-ottelun jälkeen, sillä Ruotsi varasi paikkansa A-lohkon neljään puolivälierään etenevän joukkueen joukosta. Turnausisäntä saa perinteisesti puolivälieräparien viimeisen ottelun Skandinaviumin illasta.

Willander ei kuitenkaan osaa vielä esittää vastustajatoivetta puolivälieriin. Hänen puheistaan käy kuitenkin ilmi, että Willanderin nälkä pelata naapurimaata vastaan puolivälierässä on kova. Suomen ollessa Ruotsin kanssa samassa alkulohkossa kääntää Willander katseensa toiseen suuntaan Ruotsista.

– En oikeastaan tiedä yhtään vielä, kenet haluaisin vastaan. Mutta se minun täytyy sanoa, että Norja näyttää todella hyvältä tänä vuonna. Yllätyin heidän tekemisestään todella.

Myös nykyinen kotimaa monien tuttujen vastustajien kanssa houkuttaa 18-vuotiasta.

– En ole kerennyt katsoa toisen lohkon pelejä hirveän tarkasti, mutta myös Yhdysvallat olisi erinomainen ja houkuttava vaihtoehto.

– Uskon kuitenkin kaikkien palasten osuvan kohdalleen, niin kuin niiden on tarkoitus meille osua.

Suosikin julistus

Median edessä rauhallinen, asiallinen ja analyyttinen Willander kuitenkin puhkuu itseluottamusta puheen kääntyessä siihen, onko Ruotsi pelannut itse itsensä turnauksen suurimmaksi mestarisuosikiksi.

Willanderilla on selkeä kanta kysymykseen.

– Todellakin olemme ennakkosuosikkeja, hän julistaa.

– Teemme täällä yhteistyötä kotiyleisön kanssa, meillä on kaksi nollapelivoittoa alla ja muutenkin hyvä meno päällä. Aiomme jatkaa samaa rataa.

Kasvava huomio ja parantuvat suoritukset joukkueen tekemisessä ja sen ympärillä eivät kuitenkaan hetkauta puolustajaa.

– No emme me oikeastaan tunne painetta. Meillä on täällä huikea joukkue, ja en näe tilannetta missä emme voisi voittaa kultaa, jos toteutamme meidän pelitapaamme, Willander päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle