Simon Suoranta toivoo Liigassa pelaamisen olevan jatkossa kaikille realismia

MESTIS / Haastattelu
Suoranta palasi Mestikseen lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Timo Savela
Simon Suoranta palasi kahden kauden mittaiselta ulkomaankierrokselta takaisin Suomeen. Suoranta on vaikuttunut ammattimaisesta otteesta sarjassa.

TUTO kävi lauantaina ryöstöretkellä Espoossa, kun se nappasi 2–1-vierasvoiton. Voiton takuumiehenä toimi Oskari Siiki, joka iski turkulaisten molemmat maalit.

TUTOn ykköskentässä viiletti liigakonkari Simon Suoranta. Suoranta oli tyytyväinen joukkueensa taisteluilmeeseen ottelussa.

– Taisteluvoitto kuvastaa peliä parhaiten. Edellisestä pelistä tuli katkera 1–0-tappio, mutta onneksi tänään saimme käännettyä sen 2–1-voitoksi. Maaleilla ei mässäilty, mutta pitää olla tyytyväinen kolmeen pisteeseen.

Suoranta liittyi TUTOn riveihin marraskuussa, oltuaan alkukauden ilman sopimusta. Lauantainen ottelu oli Suorannalle kauden yhdestoista. Sport-kasvatti on ollut iloinen siitä, miten pelit ovat lähteneet sujumaan.

– Pelaaminen on maistunut hyvin. Kyllä sitä kauan odottikin, että pääsee pelaamaan. Alan vähitellen päästä vauhtiin mukaan, ja kun tulee pelejä alle niin alkaa tuntumaan koko ajan paremmalta.

Joukkue saa myös kehuja Suorannalta.

– Meillä on hyvä nippu. Asioiden järjestäydyttyä niin, että päädyin Turkuun, on täällä ollut todella mahtavaa.

Mestiksen taso noussut

Pitkän liigauran jälkeen Suoranta pelasi kaksi edellistä kautta ulkomailla. Ensin tie vei Iso-Britannian pääsarjaan, josta matka jatkui jo saman kauden aikana Ranskaan. Viime kauden Suoranta vietti Ruotsin 2. korkeimmalla sarjatasolla.

– Liigoja on vaikea verrata keskenään, koska itse jääkiekko on suhteellisen samaa. Erot tulevat kulttuurissa. Siellä kohtaavat Pohjois-Amerikka ja sen maan pelityylit, totesi Suoranta.

Suoranta kehuu Mestistä siitä, että sarjan taso on noussut verrattuna pienempien kiekkomaiden pääsarjoihin.

– Isosta-Britanniasta ja Ranskasta kyllä näkee, että Mestis on nostanut koko ajan tasoaan. En lähtisi sanomaan, että ne olisivat yhtään parempia liigoja. Tietenkin Mestiksessä on paljon nuoria, minkä vuoksi peli heittelehtii välillä.

Harva Mestis-pelaaja tienaa elantonsa jääkiekolla. Suoranta on tyytyväinen siihen, miten TUTOssa ollaan toimittu ammattimaisuuden suhteen.

– Täällä yritetään koko ajan rakentaa kestävämpää arkea ja ammattimaisempaa touhua. Se ammattilaisuus olisi ideaalitilanne. Jätkät haluavat mennä eteenpäin, niin onhan siinä hienoa olla mukana.

Esimerkkinä muille

Mestiksessä pelaa paljon nuoria, verrattuna moniin muihin sarjoihin. Suoranta on pelannut Liigaa yli kymmenellä eri kaudella, eli vaasalaislähtöistä hyökkääjää voidaan pitää joukkueessa konkarina. Suoranta kokee, että oppi kulkee molempiin suuntiin nuorien pelaajien kanssa.

– Pyrin aina olemaan esimerkkinä. Olen päässyt hyvin joukkueeseen mukaan ja joukkueessa on kova vaatimustaso. Joudun välillä itsekin oppimaan nuorilta, he tietävät nämä nykypäivän kikat.

Eniten annettavaa Suorannalla on itsensä mielestään mentaalisella puolella.

– Yritän olla mukana siinä, kun valmistaudutaan peliin ja miten pelin sisällä pystytään noudattamaan meidän systeemiämme. Tässä alussa olen joutunut keskittymään paljon siihen, että itse pääsee pelaamiseen kiinni, mutta hiljalleen parempaan päin.

Marraskuun loppupuolella allekirjoitettu sopimus kattaa kuluvan kauden. Ensi kaudeksi Suorannalla ei ole vielä sopimusta, mutta toiveita sarjan suhteen olisi.

– Totta kai haluan mahdollisimman korkealla tasolla pelata. Tavoitteet ovat itsellä aina korkealla ja koetan koko ajan kehittyä.

Suorantaa kertoo edelleen nauttivansa pelaamisesta.

– Olen huomannut sen, että jääkiekko on niin hauskaa, että haluan tehdä sitä mahdollisimman tosissaan. Sen jälkeen katson, että kauanko ja mihin asti se riittää. Menen tämä hetki edellä.

Liigaunelma ja Virtanen valmentajana

TUTO jätti monien yllätykseksi hakemuksen Liigaan ensi kaudeksi. Valitustenkin jälkeen vastaus oli kuitenkin kieltävä. Suoranta toivoo, että systeemi saataisiin sellaiseksi, että kuka vaan voisi pelata Liigaa.

– Toivottavasti se olisi realismia tulevaisuudessa. Unelmahan olisi se, että täällä olisi siihen mahdollisuus. Sen näki Ruotsissa, että millaista se voi parhaimmillaan olla kun kilpailu on kovempaa.

Suoranta pelasi viime kaudella HockeyAllsvenskanissa Västerviks IK:ssa. Joukkue sijoittui runkosarjan viimeiseksi, minkä myötä seura joutui karsintasarjaan. Sarjan päätteeksi joukkue putosi Hockeyettaniin, eli 3. korkeimmalle sarjatasolle.

Sarjahakemukset eivät kuitenkaan ole Suorannalla päällimmäisenä mielessä. Suorannalla ja joukkueella on vain yksi tavoite keväälle.

– Tämänhetkinen tilanne on se, että pelaamme Mestistä ja taistelemme mestaruudesta. Se on meidän päämäärämme tällä hetkellä.

TUTOa valmentaa Suorannan entinen joukkuekaveri Jonne Virtanen. Virtasesta kysyttäessä Suoranta naurahtaa:

– En tiedä mitä uskaltaa julkisesti sanoa.

Tämän jälkeen Suoranta vakavoituu ja Virtanen saa myös kehuja.

– Kaikki pelaajat yrittävät kehittyä koko ajan, niin myös Jonne. Hän tuo paljon hyvää tuohon joukkueeseen. Pelaajat pelaa ja valmentajat valmentaa. Jonne varmasti yrittää keskittyä siihen valmentamiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle