Tuore päävalmentaja Oona Parviainen kasaa RoKia kuin Diilissä konsanaan − sponsoreilla ja akatemiajoukkueella on iso merkitys tulevaisuudessa

Naisten Liiga / Haastattelu
Oona Parviainen päätti pitkän uransa RoKissa. Nyt hän hyppää rovaniemeläisten naisten joukkueen päävalmentajaksi.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
RoKin naisten liigajoukkueen päävalmentajana aloittava Oona Parviainen ammentaa filosofiaansa pitkästä pelaajaurastaan. Intohimoinen kiekkopersoona haluaa, että Rovaniemellä pystytään tarjoamaan varteenotettavat puitteet liigakiekkoilijoille.

Urallaan yli 300 naisten kotimaista pääsarjaottelua pelannut ja kahdesti Naisleijonia olympialaisissa edustanut Oona Parviainen, 46, astuu RoKin naisten liigajoukkueen päävalmentajaksi ensi kaudella.

− Pidemmän aikaa olen jo tiennyt haluavani valmentaa Naisten Liigassa, ja nyt oli sitten ehkä sopiva hetki. Kolme vuotta sitten lopetin pelaamisen liigatasolla, ja olen sittemmin kouluttautunut. Kävin Varalan Urheiluopistolla urheilijasta valmentajaksi -koulutuksen sekä Santasportilla valmentajan ammattitutkinnon. Olen pari vuotta sitten valmentanut RoKin tyttökiekossa ja samalla kaudella Kemijärvellä KeKin miehissä. Tämä kausi on mennyt U16 poikajoukkueessa, jossa sain koeponnistaa päävalmentajuuttani.

Oman pelaajauransa kauteen 2020−21 juuri RoKissa lopettanut Parviainen ajatteli, että nyt hetki on oikea. Seuralta tullut kutsu sai intohimoisen kiekkoihmisen innostumaan.

Parviainen kuului viimeisellä kaudellaan RoKin kapteenistoon.

Kokenut ja paljon nähnyt Parviainen on taustansa puolesta erittäin kiinnostava nimi Naisten Liigan valmentajakartalle.

− Tietenkin pelaajauran kautta on tullut esimerkiksi päämäärätietoisuus ja vaatimuksen taso sekä se, millaista arjen pitää olla. Minulla on paljon kokemusta Naisten Liigasta ja maajoukkueesta, ja valmentajanakin – vaikka urani ei vielä ole kovin pitkä, niin olin IIHF:n leirillä kaksi vuotta sitten Vierumäellä. Sitä kautta sain kontakteja, ja viime vuonna USA Hockey kutsui minut Yhdysvaltoihin U16-17 tyttöjen leirille vierailevaksi valmentajaksi. Tavallaan minulla on iso näkemys- ja kokemustausta, josta pystyn ammentamaan, milaista arjen pitää tavoitteellisella urheilijalla olla.

Perusasiat kuntoon

RoKi jäi viime kaudella sarjassa viimeiseksi. Rovaniemeläiset välttivät karsintasarjan, sillä Naisten Mestiksestä yksikään karsimaan halukas joukkue ei sijoittunut kolmen parhaan joukkoon. Lähtökohdin mietittynä Parviaisella riittää siis työsarkaa, mutta hän vaikuttaa sopivalta persoonalta auttamaan pohjoisen sankareita.

− Olen realistinen, valvon tekemisiäni ja olen määrätietoinen. Arjen pitää olla kunnossa, jotta asiat voivat mennä eteenpäin. Ajattelen, että minua on helppo lähestyä ja pystyn ottamaan yksilöitä huomioon. Esimerkiksi tämä poikajoukkue ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten halusin vähän tutustua heihin muun muassa kyselemällä, millaista heidän arkensa kotona on. Haluan tuntea pelaajat ja sitä kautta ymmärrän, miksi joku käyttäytyy jollain tavalla, taustoittaa Parviainen.

Haluan tuntea pelaajat ja sitä kautta ymmärrän, miksi joku käyttäytyy jollain tavalla

Vaikka konkari ei olekaan ollut muutamaan vuoteen aktiivisesti mukana Naisten Liigan päivittäistoiminnassa, ei palo lajin huipputasoa kohtaan ole kadonnut mihinkään.

− Jääkiekko on intohimoni, ja kun olen ollut naisten lätkän parissa ollut pitkään, niin se on vähän niin kuin veressä. Hyppään mielenkiintoiseen sarjaan, ja se lämmittää sydäntä, että mukana on ollut jo pitkään entisiä pelikavereita jo valmentajina. Täältä ilmoittautuu seuraava mukaan! Olen saanut jo lämpimän vastaanoton.

− Naisten Liigassa on itse asiassa kolme päävalmentajaa, jotka ovat valmentaneet minua. Kiekko-Espoon Sami Haapanen, ja Jari Risku HPK:sta valmensi minua myös Espoossa. Kuortanetta valmentava Juuso Nieminen valmensi täällä Rovaniemellä U16-joukkuetta viimeisenä pelikautenani. Kävin kerran viikossa heidän treeneissään.

Kiekko-Espoon menestysvalmentaja Sami Haapanen on Parviaiselle tuttu mies.
Kuva © Timo Savela

Parviaisen päävalmentajajakso alkaa virallisesti huhtikuun alussa. Hän on kuitenkin päässyt jo nyt työn makuun. Luotsin päivät ovat alkaneet täyttyä joukkueen asioista.

− Ensimmäisen tehtävä on ollut kartoittaa nykyjoukkueen tilanne ja ajatukset ensi kaudesta. Aika paljon pelaajia yritetään vetää muualle, mutta yritän vähän jarruttaa. Olen pyytänyt aikaa näyttää, mitä saan aikaan joukkueen kokoamisessa. Meidän kärki on hyvää luokkaa, mutta tarvisemme laajuutta.Kun runko pysyisi kasassa ja saisimme pari vahvistusta, niin olisimme jo keskikastissa sarjassa.

Kohennusta rovaniemeläiseen naisten jääkiekkoon

Parviainen on pitänyt RoKia silmällä jo tovin. Hänen näkemyksensä ryhmästä on kauden lopun perusteella varsin toiveikas.

− Runkosarjan viimeiset pelit Kärppiä ja Kuortanetta vastaan näyttivät ihan hyvältä. Liekö ollut myös viimeisten pelien intoa, mutta noissa peleissä oli tarpeeksi maalipaikkoja. Vaikean kauden jälkeen maalien tekeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja menee ehkä vähän väkisin vääntämiseksi. Lähden rakentamaan kilpailukykyistä ja ennakkoluulotonta joukkuetta luottavaisin mielin. Kenties pystymme vähän myös säväyttämään.

Lähden rakentamaan kilpailukykyistä ja ennakkoluulotonta joukkuetta luottavaisin mielin

Rovaniemellä on jääkiekon pelaamiselle Suomen mittapuulla erinomaiset puitteet. Parviainen tekee parhaansa, jotta vastaisi tarjolla olevia olosuhteita.

− Täällä on todella hyvät olosuhteet: jäähalli ja urheiluopisto vierekkäin. Oheisharjoittelu ja muut ovat huippuluokkaa. Viikossa on kolmet aamu- ja neljät iltajäät. Niiden yhteydessä vielä oheiset. Tänne tulevat varmasti kehittyvät kauden aikana. Ei jää ainakaan olosuhteista kiinni – eikä toivottavasti jatkossa valmentajastakaan. Olen valmis laittamaan itseni likoon, jotta homma menee eteenpäin.

Vielä ennestään erinomaisiin fasiliteetteihin on lisäksi tulossa uusi ulottuvuus Rovaniemen naisten jääkiekkoon. RoKin naisille on tulossa akatemiajoukkue.

− Se tulee todennäköisesti pelaamaan paikallista U14 tai U15 kahden A:n sarjaa – riippuen siitä, milaiset sarjat saadaan kasaan. Pelaajia tulee poikapuoleltakin, sillä tyttökiekkopolku täällä ei ole kovin pitkä. Täällä on paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet poikajoukkueissa. RoKin naisten joukkueen kannalta on myös hyvä, että saamme akatemiajoukkueen. Näin kaikille pelaajille pystytään tarjoamaan myös peliaikaa ja erilaisia vastuita. Jos on naisten joukkueessa tarvetta pelaajille, niin akatemiasta heitä saa tarvittaessa, Parviainen kertoo.

RoKin naisten joukkue on saamassa akatemia-apua.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Tuore päävalmentaja pitää tärkeänä, että hänen kanssaan joukkueen parissa toimiva taustaryhmä pelaa saumattomasti yhteen.

− Tässä on tietynlainen naisten jääkiekon Diili-ohjelma. Kun otin pestin vastaan, aloin koota henkilöstöä ympärilleni. Onneksi minulla oli kontakteja ja ne keiltä kysyin, lähtivät innoissaan mukaan. Olemme saaneet taustatiimiä hyvin kasaan ja seuraavaksi sitten pelaaja-asioita. Pyrimme siihen, että pystymmme tarjoamaan täällä samoja asioita kuin muuallakin tarjotaan.

Määrätietoista työtä

Jos kentän puolella RoKi haluaa pystyä laittamaan vastustajille kampoihin, ei Parviainen halua jäädä hänkään taustalle heilumaan.

− Olen itsekin kilpailuhenkinen ja pistän kaiken osaamiseni ja kontaktini peliin, jotta saamme tänne kilpailukykyisen joukkueen. Se tekisi myös sarjalle hyvää, että tulisi tasaisia pelejä kautta linjan kaikille joukkueille. Se vie naisten jääkiekkoa eteenpäin.

− Olen ollut kiinteistövälittäjä kymmenen vuotta ja minulla on oma yritys, joten minulla on kontakteja ja toivon, että pystyn neuvottelemaan hyviä sponsoreita.. Olen sitäkin työtä jo aloittanut, ja haluan sellaisia sponsoreita mukaan, että kun kolmen vuoden päästä jotain mitalia laitetaan kaulaan, niin pystyn sanomaan näiden olleen matkassa mukana heti alusta asti.

Kun kolmen vuoden päästä jotain mitalia laitetaan kaulaan, niin pystyn sanomaan näiden olleen matkassa mukana heti alusta asti

Vaikka Rovaniemellä ja muillakin naisten liigapaikkakunnilla tehdään varmasti hartiavoimin töitä joukkueiden kasaamiseksi, on lajissa omat lainalaisuutensa.

− Haasteita tietysti on, sillä pelaajilla on katseet esimerkiksi Ruotsiin. Ymmärrän, että pelaajia sinne lähtee, koska siellä on enemmän tarjottavaa. On hienoa, että naisillakin on mahdollisuus muuttaa toiseen maahan pelaamaan jääkiekkoa. Suomessa on tehtävä töitä, jotta parhaat pelaajamme eivät lähtisi ja saisimme kehitettyä omasta sarjastamme kiinnostavan.

Parviainen on iloinen siitä, miten Suomen Jääkiekkoliitto on viime aikoina panostanut naisten pääsarjan asioihin.

− Naisten Liigan johtaja Henni Laaksonen oli käymässä täällä Rovaniemellä, ja sain hänestä hyvän kuvan. Ilmeisesti Naisten Liigaa brändätään uudestaan ja kesän aikana tullee ainakin uusi logo. On hienoa olla itsekin mukana viemässä Suomen naisten jääkiekkoa eteenpäin, RoKi-päävalmentaja Parviainen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle