HIFK:n runkosarjaan mahtui ylä- ja alamäkiä: "Nyt vasta mitataan, miten hyviä oikeasti olemme"

LIIGA / Haastattelu
Ari-Pekka Selin on ensimmäistä kauttaan HIFK:n peräsimessä.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Keskiviikkona alkavasta JYPin ja HIFK:n välisestä pudotuspelisarjasta on lupa odottaa viihdyttävää sarjaa. Joukkueet ovat etukäteen katsottuna varsin tasaväkiset, joten ratkaisut tapahtuvat pienissä yksityiskohdissa. HIFK:n päävalmentaja käy näitä läpi tässä haastattelussa ja kertoo myös joukkueessa tapahtuneesta muutoksesta.

Luvassa on aika lailla kaikkea, mitä pudotuspelisarjalta on lupa odottaa. Molemmat joukkueet ovat fyysisiä, pelinopeita ja keskenään tasaväkiset.

HIFK:n päävalmentajan Ari-Pekka Selinin fiilikset ovat luottavaiset ja levolliset.

− Erittäin kovasta sarjasta on kysymys, vastakkain ovat runkosarjan nelonen ja vitonen. Tasaisista lähtökohdista lähdemme varmasti.

− Ensimmäiseksi tulevat mieleen intensiteetit ja fyysisyydet. Tulee varmaan olemaan kova miesten sarja, hän jatkaa.

HIFK pelasi viimeksi ottelun melkein pari viikkoa sitten, kun helsinkiläiset pelasivat runkosarjan viimeisen ottelun Porissa. Viime viikolla joukkue huilasi alkuviikon ja alkoi koventaa harjoittelemista loppuviikkoa kohden.

Viikko ilman otteluita oli Selinin mukaan tärkeä pudotuspelejä silmällä pitäen.

− Meillä on ollut nyt aikaa vähän levätä, puhaltaa ja katsoa, missä menemme. Olemme saaneet riittävän laadukkaita harjoituksia ja rauhassa keskittyä sarjaan. Toki sama on vastustajalla.

− Ensin tuntui, että se on pitkä se tauko. Mutta toisaalta haluamme hyvien pelaajien pelaavan hyvää jääkiekkoa, niin onhan sillä levollakin merkitys, hän painottaa.

JYPin ja HIFK:n väliset ottelut runkosarjassa ovat olleet vauhdikkaita, fyysisiä ja kovia otteluita. Tulevan pudotuspelisarjan ratkaisut käydäänkin kulmissa, laitojen lähistöillä sekä maalin edustoilla käydyissä yksi vastaan yksi -kamppailuissa ja kaksi vastaan kaksi -kamppailuissa. Se, kumpi voittaa nämä pelin sisällä olevat pienemmät kamppailut, on vahvoilla mennä jatkoon tästä sarjasta.

"Olemme koko kauden siihen valmistautuneet."

− Kun puhuin fyysisyydestä ja intensiteetistä, niin se tarkoittaa juurikin sitä. Siellä missä on miehet, niin siellä tapahtuukin, Selin painottaa.

Selin nostaa esille myös JYPin vahvan erikoistilannepelaamisen.

− Meidän pitää myös pystyä vastaamaan JYPin erikoistilanneosaamiseen, sillä siellä on paljon sitä osaamista. Meidän pitää löytää sille oma vastine, niin alivoimalla kuin ylivoimalla ja aloituksilla.

JYP on tunnettu identiteetistään, johon kuuluu muun muassa aggressiivinen karvauspelaaminen. Varsinkin kotiotteluissaan Jyväskylässä JYP riistää kiekkoja hyvällä prosentilla hyökkäysalueellaan. Näistä se kääntää salamannopeasti tilanteen laadukkaaksi maalipaikaksi.

Ja tässä tullaankin sarjan yhteen elintärkeään ratkaisukohtaan helsinkiläisten kannalta: miten HIFK pääsee paineen alta laadukkaasti kiekon kanssa?

− Olemme varmaan koko kauden siihen valmistautuneet. Olemme aika paljon kehittäneet paineen alta lähtemistä, Selin miettii.

− Ymmärretään ja tunnistetaan ne tilanteet, milloin ei ehdi aina mitään hienoja kuvioita tekemään: eli kaksivaiheisuutta myös siinä, miten paineen alta päästään alta pois. Sitten tullaan taas siihen kysymykseen, miten niistä irtokiekoista kamppaillaan, hän jatkaa.

Tämänkaltaisessa pudotuspelisarjassa myös tietynlainen nöyryys peliä kohtaan nousee arvoon arvaamattomaan. Silloin, kun paineen alta ei pääse organisoidusti pois, pitää tyytyä minimoimaan vaarat ja heittämään siirtokiekko keskialueelle.

− Pitää olla rohkea, mutta riskien minimointihan korostuu nimenomaan pudotuspeleissä. Se on yksi aihe, mitä olemme käyneet läpi, Selin painottaa.

Keskiviikkona alkava sarja tulee viemään voimavaroja. Vaikka pelataan joka toinen päivä, mustelmia ja kolhuja tulee väistämättä. Varsinkin, kun kyseessä on todennäköisesti erittäin fyysinen sarja.

HIFK:lla on ollut läpi kauden paljon loukkaantumisia, eikä kilpailutilannetta pelipaikoista ole syntynyt. Nyt tilanne on toisin.

− Joukkue on terve. Meillä on ihan uusi tilanne tässä. Meillä A-nuoret pelaavat A-nuorten pudotuspelejä, niin meillä on siellä kavereita, jotka ovat pelanneet Liigaa tällä kaudella, Selin kertoo.

− Se puoli on kunnossa ja nyt alamme mittamaan päivä kerrallaan, että miten pystymme vastaamaan JYPin iskukykyyn.

Tämän sarjan suurimmat kaksinkamppailut käydään maalinedustoilla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Runkosarja ja joukkueen kehitys

HIFK:n runkosarja oli nousujohteinen. Alkukausi oli hankala, ja syyskuussa helsinkiläisjoukkue mateli runkosarjan pohjamudissa. Lokakuun lopulla joukkueen peli alkoi asettua hiljalleen uomiinsa ja marras-joulukussa nähtiin HIFK:lta laadukasta jääkiekkoa.

Tammikuun alussa iski uusi suvantovaihe pelillisesti, mikä kuitenkin kääntyi lievään nousuun runkosarjan loppua kohden.

Vaikka syksy meni vaikeasti HIFK:lla, ei Selinin mukaan valmennuksella käynyt mielessäkään lähteä vaihtamaan tai veivaamaan alkuperäistä suunnitelmaa.

− Kiekollisessa pelaamisessa otimme kunnianhimoisen tavoitteen, vaikka syksylläkin oli paljon vaikeuksia siinä. Siihen uskoimme, sitä vaadimme ja siitä on löytynyt tapa toimia. Nythän on seuraava kasvunpaikka, että miten se toimii pudotuspeleissä.

Kehittynyt kiekollinen pelaaminen on heijastunut heti myös puolustussuuntaan. Kun hyökkäykset ja niiden lähdöt ovat olleet hyvärakenteisia ja viisikko on ollut tiiviinä, on se siten auttanut myös puolustussuuntaan. 

− Meidän puolustaminenhan on ollut parhaimmillaan todella hyvää ja siihen liittyy se, että olemme pystyneet puolustamaan kiekolla − pysymään kiekossa ja hyökkäämään laadukkaasti, Selin toteaa.

Yksi asia, joka on auttanut puolustuspelaamista, on ollut maalivahtipelaaminen.

"Kaikki turha uhoaminen on jäänyt pois"

− Meidän maalivahtipelaaminen on vaikeina hetkinä antanut meille mahdollisuuden voittoon. Jos puhutaan yksittäisistä pelaajista, niin maalivahtipelaaminen on ollut meille tuki ja turva, Selin kehaisee.

Selin myös painottaa, että valmennusjohto piti vaatimustasoa läpi kauden korkealla. Siitä ei tingitty missään vaiheessa. Joukkueessa on myös tapahtunut kauden mittaan tietynlainen kulttuurinmuutos − varsinkin henkisellä puolella.

− Kun syksyllä jouduimme aika paljon pumppaamaan niin kuin ulkopuolelta joukkuetta valmennusjohtoisesti, niin nyt tämä joukkue sykkii sisältäpäin. Ja me olemme tavallaan mukana siinä. Se on sellainen muutos, Selin kertoo.

− Olemme olleet rehellisiä, silloin kun meillä on ollut vaikeita asioita. Olemme olleet rehellisiä, avoimia ja nostaneet asioita pöydälle. Olemme oppineet toimimaan näiden asioiden kanssa, käymään niitä läpi ja menemään eteenpäin. Kaikki turha uhoaminen on jäänyt pois. Enemmänkin olemme olleet iloisia siitä, kun olemme saaneet jotain aikaan tässä yhdessä ja nauttia niistä hetkistä, hän jatkaa.

Vaikka runkosarjan alku oli vaikea, ei se kuitenkaan valmennuksellisesti ollut Selinin mukaan liian raskas. Matkaa muihin suuriin organisaatioihin oli alkuun paljon.

− Kyllä tässä tiukoissa paikoissa on ennenkin oltu. Lähdimme niin takamatkalta, jonka me olemme pystyneet kuroamaan umpeen kauden aikana.

− Olimme sillä lailla rehellisiä, että ei tämä helpolla tule menemään lähtökohtaisesti. Olimme valmiita siihen, niin valmennus kuin joukkuekin. Nyt olemme tässä vaiheessa − pitää muistaa, että runkosarja on vasta pelattu. Nyt vasta mitataan, miten hyviä me oikeasti olemme, Selin päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle