Ilveksen Savilahti SSS-ketjusta: "Onhan siinä jotain samaa"

LIIGA / Haastattelu
Savilahden luistimet ovat olleet tällä kaudella kunnossa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Ilveksen kurssi on kääntynyt hyvän alkuspurtin jälkeen tappiokierteeksi. Seuran oma kasvatti Eero Savilahti on ollut joukkueen valopilkkuja.

Ilveksen 23-vuotias hyökkääjä Eero Savilahti on edustanut koko uransa Ilvestä, muutamaa LeKissä tehtyä lainapestiä lukuun ottamatta. Tunnollisena pelaajana tunnettu Savilahti on vakiinnuttanut paikkansa Ilveksen kolmosketjun keskushyökkääjänä.

Viime otteluiden tappiosta huolimatta Savilahden ketju, laidoilla Eemeli Suomi ja Matias Sointu, on saanut paljon hyvää aikaan. 

− Kaikki natsasi heti yhteen, kun pääsimme pelaamaan keskenämme. Heidän kanssaan on helppo pelata, tuumaa Savilahti. 

Ketjun muista hyökkääjistä Suomi saavutti viime kaudella A-junioreiden yhden kauden syöttöennätyksen. Sointu puolestaan on tunnettu vikkelistä kintuistaan.

− Sointu on nopea jätkä. Hänelle on hyvä laittaa kiekkoa vauhtiin. Ketjussani on kaksi taitavaa jätkää. Syöttämällä pystyy tekemään hyvin peliä, kehuu Savilahti laitureitaan.

Laiturista SSS-ketjun keskushyökkääjäksi

Viime kaudella Kärpissä tuhoa niittänyt Julius Junttilan, Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin muodostama JJJ-ketju poiki ajatuksen SSS-ketjusta. Savilahti hymähtää ajatukselle, mutta toteaa teoriassa olevan jotain perääkin.

− En ole kyllä vielä miettinyt tuota. Mutta onhan tuossa kaikilla jotain samaa verrattuna Kärppien kolmikkoon.

Sointu on ketjun nopea lenkki, jota voisi rinnastaa JJJ-ketjun Junttilaan. Savilahti puolestaan on raamikas ja suoraviivainen, kuten Kemppainen. Suomen kiekollinen virtuositeetti tuo puolestaan mieleen Donskoin.

Savilahti itse on pelannut aiemmin urallaan laitahyökkääjänä, mutta Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola on istuttanut nuoren miehen tällä kaudella keskushyökkääjäksi. Savilahti on muutoksesta mielissään. 

− Hyvältä on uusi rooli maistunut. Saa vetää vähän laajemmalla kaarella. Tietenkin myös oman pään pelaamisen vastuu kasvaa.

Tilanteet pelataan loppuun asti

Savilahti on varsin kokonaisvaltainen pelaaja. Hän tekee töitä molemmissa päissä kenttää, eikä kaihda fyysistäkään peliä. Ilveksen edellisessä ottelussa SaiPaa vastaan Hakametsässä Savilahti ajautui nokkapokkaan lappeenrantalaisten isokokoisen amerikkalaispuolustajan Sam Lofquistin kanssa. 

Lofquist sai tilanteesta kaksiminuuttisen. Savilahti puolestaan tuplakakkosen. Huitomisjäähynsä Savilahti myöntää aiheelliseksi, mutta väkivaltaisuusjäähystä hän ei ollut samaa mieltä.

− Lofquist ei varmaankaan tykännyt, kun menin Jussi Markkasen pudottamalle irtokiekolle. Lofquist otti päästä kiinni, enkä pystynyt siinä sitten oikein mitään tekemään, naurahtaa Savilahti.

− Joo, kiekko oli näkyvissä ja löin maalivahtia patjoihin. Varsinkin Liigassa noista tulee helposti jäähyjä.

Halu isompaan rooliin

SSS-ketju ei ole saanut valmennusjohdolta toistaiseksi juurikaan ylivoimavastuuta, mutta Savilahti tietää, miten paikka siellä voisi aueta. 

− Sen takia joka päivä harjoituksissa vedetään täysillä ja peleissä tapetaan alivoimaa, että ylivoimaa pääsisi kokeilemaan. Haluan saada näyttöpaikan. 

Ketju onnistui SaiPa-ottelussa myös maalinteossa, kun kiekko otti kimmokkeen maalin edustalla päivystäneestä Savilahdesta.

− Heh, ehdottomasti oli harjoiteltu kuvio. Niinhän sitä sanotaan, että kun laittaa kiekkoa maalille, niin hyviä asioita tapahtuu, päättää Savilahti haastattelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle