Kaijomaa: "Toivotaan, että joku katsomossakin huomaisi”

MESTIS / Haastattelu
Juuso Kaijomaa tähtäilee Mehtimäen verkkoihin myös pelivermeet yllä.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Jokipojista B-juniori-ikäisena Lappeenrannan kirkkaita valoja kohti lähtenyt Juuso Kaijomaa on tehnyt paluun kotikaupunkiinsa. Paluu ärjypaitaan tapahtuu sentterin mukaan hyvillä mielin ja paluu Joensuuhun oli helppo päätös.

Joensuuhun palanneen Juuso Kaijomaan, 23, tie vei läpi SaiPan organisaation, jossa pelejä kertyi viiden vuoden aikana niin A- ja B-junioreissa kuin edustusmiehistössäkin. Väliin mahtui myös yksi kokonainen kausi Mikkelin Jukureissa. Lopullinen läpimurto ja pelipaikan vakiinnuttaminen liigassa jäi kuitenkin toteutumatta.

 - Siinä vaiheessa kun kävi ilmi, että liigassa ei ole tulevan kauden pelipaikka, niin hyvin äkkiä tapahtui niin, että Joensuu oli ykkösvaihtoehto, kertoo kakkossentteriksi povailtu joensuulainen.

Kaijomaa hakee synnyinkaupungistaan vastuuta, sillä liigassa rooli jäi pieneksi.

- Henkilökohtaisia tavoitteita ei ole juurikaan, mutta tarkoitus on pelata niin, että joku katsomossakin huomaisi.

Joukkueella mahdollisuudet saada kotietu

Joukkue on keskenään sopinut, että tulevan kauden tavoitteena on saada kotietu kevään pudotuspeleihin. Kaijomaan mielestä tähän on hyvät mahdollisuudet.

- Meillä on taitava ja laaja materiaali, ja ratkaisijoita löytyy muitakin kuin (Juuso) Rajala, joka on omassa kastissaan tällä tasolla, kehuu Kaijomaa kollegaansa.

Rajalan lisäksi Kaijomaa nostaa ratkaisijoista esiin Bluesista hankitun Roope Rannan.

- Rajala-Ranta kaksikko on ollut harjoitusotteluissakin liekeissä.

Ratkaisijoita löytyy Kaijomaan mukaan myös ykkösnyrkin jälkeenkin ja tarkoittanee tällä myös itseään, sillä mies on nakuttanut harjoituspeleissä kohtuulliset tehot kakkosketjun sentterinä. Kotiutuminen joukkueeseen on tapahtunut hyvin ja sopeutuminen pelitapaankin on jo hyvässä vauhdissa.

- Pikkuhiljaa, vielä siinä on tekemistä. Enää ei tosin tarvitse niin paljoa miettiä.  Jos joutuu miettimään liikaa, niin reagointi on vähän hidasta, mutta selkeä suunta alkaa pikku hiljaa tulla. Peliä on tarkoitus kehittää loppuun asti, veistelee Kaijomaa.

Myös valmennus on tuntunut synnyinkaupungissa hyvältä.


Kaijomaalle Mestis on tuttu sarja Jukureiden riveistä.
Petri Lyytikäinen

- Ensimmäisen kerran kun (Mikko) Haapakosken kanssa juttelin, niin samantyylistä ajattelutapaa on kuin itsellänikin jääkiekkoon. Jouni Varis (apuvalmentaja) on puolestaan omalaatuinen persoona, vähän semmonen hullu, sopivasti, naurahtaa Kaijomaa.

Kehitettävää löytyy yhä

Sentterin paikalla viihtyvän joensuulaiskasvatin vahvuudet ovat omien sanojensa mukaan pelinrakentelun puolella.

- Vahvuuteni ovat pelinluku, pelinrakentelu ja yleisfiksupelaaminen, enkä höntyile turhia, tiivistää Kaijomaa.

Heikkouksia tiedustellessa Kaijomaalta tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä: fyysisyys. Tämä lienee ollutkin suurin este Kaijomaan läpimurtoon korkeammilla sarjatasoilla.

- Aina tullut noottia fysiikkapuolesta ja kamppailupelaamisesta, eli voimaa pitäisi saada lisää, kertoo Kaijomaa ja tarkentaa:

- Mestiksen ja liigan välillä on iso ero pelaajayksilöiden voimassa. Vauhti on oikeastaan sama, mutta liigassa on vahvempia ja ehkä isompiakin jätkiä. Yksilötaitoa on enemmän liigassa, on sitä tietenkin Mestiksessäkin, mutta erot korostuvat kuitenkin pelaajien voimassa.

Päätyminen Joensuuhun oli looginen myös fysiikkavalmennuksen ansiosta.

-Kuulin paljon hyvää fysiikkavalmennuksesta ennen kuin tulin Joensuuhun, fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaho on alan ammattilainen.

Tulevaisuudessa liigaan

Tulevaisuuden suunnitelmia tiedustellessa vastausta ei tarvitse kauaa odottaa.

- Lähitulevaisuudessa haluaisin toki pelata SM-liigassa, ja muutakin kuin vain pelata. Haluan ratkoa siellä pelejä ja olla isommassa roolissa. Jossain vaiheessa haluan lähteä ulkomaille, erityisesti Ruotsin kiekkoliigat kiinnostavat.

Haastattelun lopussa toimittajan antaessa Kaijomaalle mahdollisuuden ”vapaaseen sanaan” antaa haastateltava lausunnon, jota on vaikea jättää toteutumatta.

- Tyttöystävä toivoi, että hänelle pitäisi antaa kiitosta, mutta sitä ei saa laittaa juttuun, vinkkaa Kaijomaa pilke silmäkulmassa.

Jotkut toiveet toteutuvat, toiset eivät. Se, että huomataanko Kaijomaa katsomonkin puolella, sen näyttää tuleva kausi. Todennäköisesti huomataan.

» Lähetä palautetta toimitukselle