Westerlund ei isäänsä neuvo

MESTIS / Haastattelu
Niklas Westerlund sai kutsun JYP-Akatemian riveihin hyvin sujuneen Suomi-sarjakauden ansiosta.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
JYP-Akatemiaan tammikuun lopulla Suomi-sarjajoukkue FPS:n riveistä siirtynyt hyökkääjä Niklas Westerlund kiittelee Forssan kiekkoylpeyttä, tähtää vakiopaikkaan Mestiksessä ja ei neuvo isäänsä. Maaliskuun alussa 24 vuotta täyttävä Westerlund uskoo Akatemian pudotuspelipaikkaan.

− Ihan samalla lailla minä niitä pelejä katson kuin kuka tahansa muukin suomalainen, JYP-Akatemian laitahyökkääjä Niklas Westerlund naurahtaa hieman vaivautuneena.

Niklaksen Erkka-isä valmistautui torstai-iltana Sotšin olympiajääkiekon välierään Ruotsia vastaan. Nuoremmalle Westerlundille olympiaottelut – tai mitkään muutkaan isänsä työt – eivät aiheuta ylimääräisiä sydämentykytyksiä perhetaustasta huolimatta.

− Ei todellakaan ole vaikea keskittyä näihin omiin peleihin. Tilanne ei kuitenkaan ole enää mikään uusi, hyökkääjä toteaa viitaten koko kiekkouransa jatkuneeseen tilanteeseen, jossa isä valmentaa huipputasolla ja isoissa peleissä.

Kolmannet pudotuspelit tavoitteena

Westerlund pelasi vielä viime kaudella Heinolan Peliitoissa. Tuolloin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle TUTOa vastaan. Nyt Westerlundin on mahdollista päästä pelaamaan Mestiksen pudotuspelejä jo kolmantena keväänä peräkkäin. Toissa kaudella taitava laituri pelasi pudotuspelikiekkoa Kiekko-Vantaan riveissä. Tällä kaudella JYP-Akatemia taistelee viimeisestä pudotuspelipaikasta nimenomaan Kiekko-Vantaan kanssa.

− Emme voi sille mitään, jos Kiekko-Vantaa voittaa omia pelejään. Me keskitymme omiin otteluihimme ja meidän pitää voittaa joka peli, jos haluamme taistella pudotuspelipaikasta, Westerlund analysoi torstaina Joensuussa vierailijoiden jatkoaikavoittoon päättyneen ottelun jälkeen.

Alkukausi Westerlundilla sujui siis Forssassa. Kiekkopitäjän uutta nousua on odoteltu jo pidemmän aikaa. Tällä kaudella joukkue on pelannutkin hyvin ja taistelee tosissaan Suomi-Sarjan kärkisijoista. Ennen Forssaan siirtymistä Westerlund harjoitteli loppukesästä kuukauden päivät JYP-Akatemian kanssa.

− Forssassa meillä oli tosi hyvä ja tiivis joukkue. Siellä oli mukava pelata. Joukkue pelasi hyvin ja siinä sivussa itsekin sain onnistumisia.

"Todella kova ja sitkeä joukkue tämä on. Koskaan ei selkä katkea."

FPS:n paidassa 31 ottelussa 35 tehopistettä takomaan ehtinyt Westerlund osasi uumoilla Akatemian kutsua. Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi oli antanut jo syksyllä ymmärtää, että myöhemmin kaudella joukkueesta löytyisi käyttöä Westerlundin palveluksille.

− Heti aluksi sovimme FPS:n kanssa, että voin lähteä, jos Mestiksestä kutsu käy. Mestiksessä tavoitteeni on kuitenkin koko kauden ollut. Toki FPS olisi halunnut minut pitää, mutta ei siirrossa mitään ongelmia ollut. Siirto Mestikseen ja JYP-Akatemiaan sujui ongelmitta.

Pelillisesti Akatemiaan hyvin, mutta vielä tehottomasti sisään päässyt Westerlund vaatii itseltään tehoja.

− Kuukauden ehdin harjoitella syksyllä joukkueen kanssa, joten totta kai se helpotti sopeutumista. Olen saanut kiekollista roolia, joten tulostakin pitäisi tulla, Westerlund pallottelee.

Westerlund kehuu joukkueen valmennuksen vaatimustasoa. Myös yhteistyö liiga-JYPin kanssa potkii jokaista pelaajaa eteenpäin kuin itsestään.

− Varmasti kaikki pelaajat haluavat tehdä koko ajan parhaansa. Todella kova ja sitkeä joukkue tämä on. Koskaan ei selkä katkea.

− Liigajoukkueeseen on tästä selvä reitti ja sinne siirtyikin loppukaudeksi taas muutama pelaaja.

Ei tehdä tästä nyt mitään numeroa

Tulevaisuuttaan Westerlund ei ole liikasi vielä miettinyt. Opiskelupaikka Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä on tähtäimessä. Jatkaminen JYP-Akatemiassa myös tulevalla kaudella olisi 23-vuotiaan laiturin mieleen.

− Viikko kerrallaan tässä on nyt menty. Turha liikaa miettiä tulevaa, rauhallinen mies linjaa.

Palataan iänikuiseen isä-poika-asetelmaan. Lähteekö isäpapalle tekstiviestejä ennen Ruotsi-välierää?

− Ei kyllä lähde. Sille tulee niitä tekstareita varmaan ihan riittävästi muutenkin. Varmasti he klaaraavat homman ilman minun ohjeitani, Westerlund naurahtaa rauhallisesti.

Westerlundin kasvoilta on helppo lukea lause "ei tehdä tästä nyt mitään numeroa".

Isänsä poika.

» Lähetä palautetta toimitukselle