Yhteistyö sujunut molempien ehdoilla

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
SaiPa ja Jukurit solmivat keväällä yhteistyösopimuksen. Yhteistyö on sujunut mallikkaasti, eikä kummankaan osapuolen päävalmentajalla ole ollut siitä negatiivista sanottavaa. Ari-Pekka Selin ja Pekka Lipiäinen kehuvat vuolaasti yhteistyön ensimmäistä vuotta.

SaiPan ja Jukurien yhteistyön konkreettisin asia on ollut pelaajaliikenne kaupunkien välillä. Yhteistyösopimus puhutti etenkin sen alkuaikoina keväällä – oliko Jukureista tulossa SaiPan farmiseura? Tästä ei kuitenkaan ollut kyse, sillä yhteistyö on sujunut ainakin valmentajien mukaan hyvässä hengessä molempien ehdoilla.

''

Tietenkin ymmärrän, että SaiPa-vahvistus vie aina jonkun pelipaikan, mutta meidän tulee pärjätä joukkueena.

– Pekka Lipiäinen

– Yhteistyön päämääränä on, että joukkueet pärjäisivät molemmissa kaupungeissa sekä pystyisivät pelaamaan mahdollisimman tasokasta jääkiekkoa, kertoo SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

Jukurien riveissä on kiekkoillut kuluvan kauden aikana kymmenkunta SaiPan sopimuspelaajaa. Jukurien maalivahti Timo Väisänen kävi puolestaan ainoana jukuripelaajana Lappeenrannassa availemassa luukkua SM-liigaottelussa Pelicansia vastaan.

– Mielestäni yhteistyö on sujunut todella upeasti. Tästä ei ole mitään negatiivista sanottavaa, vaan kaikki asiat on pystytty hoitamaan Selinin kanssa todella hyvin, kehuu Jukurien päävalmentaja Pekka Lipiäinen.

Jukurit saa pelaajista vahvistusta joukkueeseensa, kun taas SaiPa peliaikaa niille, jotka eivät mahdu liigajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon.

– Jukurit on toimiva Mestis-organisaatio, jossa on tasokasta harjoittelua ja asialliset olosuhteet. Kaikki Mikkelissä käyneet pelaajamme ovat olleet todella tyytyväisiä, miten Jukureissa on asiat hoidettu, toteaa Selin.

Pelaajaliikenne on käynyt läpi kauden kohtalaisen vilkkaana etenkin Lappeenrannasta Mikkeliin. Lipiäinen ei halua nostaa Mikkelissä käyneiden pelaajien joukosta ketään yksittäistä esille.

– Kaikki ovat auttaneet meitä. Sieltä tulee liigaorganisaation pelaajia, joten eivät he huonoja ole. Kaikki ovat tulleet erittäin hyvällä asenteella pelaamaan ja hakemaan peliaikaa.

SaiPan sopimuspelaajista tehokkaiten jukuripaitaa ovat kantaneet Jarno Lippojoki, Jesse Mankinen sekä Petr Pohl, joka kävi hakemassa pelituntumaa viikinkipaidasta yhden ottelun verran iskien välittömästi kaksi syöttöpistettä. Puolustaja Simo Pulkki sekä hyökkääjä Jesse Ryhänen puolestaan solmivat Jukurien kanssa koko loppukauden mittaisen sopimuksen käytyään ensin lainalla.

Kolme ottelua tammikuun lopulla Jukurien veräjää vartioimassa käynyt Ville Hostikka suoriutui urakastaan mainiosti, ja ainakin jukurifanit olisivat pitäneet miehen mieluusti Mikkelissä kauden loppuun saakka. Hostikan torjuntaprosentti oli huikea 96.88. Samaan aikaan Väisänen pääsi haistelemaan liigatuulia vaihtoaitiosta käsin Sputnik-paidassa.

Liikehdintää Lappeenrannan ja Mikkelin välillä tullaan näkemään myös siirtorajan umpeuduttua, sillä tällä kaudella SM-liigajoukkueet saivat nimetä viisi vuonna 1989 tai myöhemmin syntynyttä pelaajaa, jotka saavat kiekkoilla Mestiksessä vielä helmikuun ajan.

''

Kokoonpanon ulkopuolelle jääneet sekä meidän nuoret pelaajat ovat saaneet äärimmäisen tärkeää kokemusta Mestiksen kovista matseista.

– Ari-Pekka Selin

SaiPan pelaajista Riku Dufva, Roope Hämäläinen, Juuso Kaijomaa, Tomi Leivo ja Jesse Mankinen saavat näyttäytyä Mikkelissä Mestiksen runkosarjan loppuun saakka, mutta palaavat sitten SaiPaan.

– Kokoonpanon ulkopuolelle jääville pelaajille on ollut ehdottomasti hyväksi, että ovat päässeet pelaamaan Jukureissa hyviä minuutteja. Toisaalta myös meidän nuoret pelaajat ovat saaneet äärimmäisen tärkeää kokemusta Mestiksen kovista matseista, toteaa Selin.

Väisäsen lisäksi muita Jukurien sopimuspelaajia ei nähty kuluvalla kaudella SaiPan riveissä. Selin näkee, että tätä tullaan näkemään luultavasti runsaammin seuraavalla kaudella.

– Koko ajan tietenkin seuraamme, olisiko Mikkelin suunnalla potentiaalisia liigapelaajia esimerkiksi seuraavalle kaudelle. Siellä he antavat parhaillaan näyttöjä.

– Jos loukkaantumissuma olisi yllättänyt, niin uskon, että Jukurit olisi ollut niissä talkoissa jollain tavalla mukana, jatkaa Selin.

Valmentajat ovat olleet lähes päivittäin yhteydessä toisiinsa miettien ratkaisuja. Selinin mukaan he ovat keskustelleet myös pelillisistä asioista pelaajaruletin lähdettyä käyntiin.

– Vertailemme muun muassa harjoittelua ja pelitapoja. Olen ehtinyt käydä katsomassa kuluvalla kaudella miltei kymmenen Jukurien peliä.

Muutaman pelin lainat Lappeenrannasta Mikkeliin ovat välillä herättäneet närää etenkin mikkeliläisten keskuudessa. Lipiäinen ei silti usko, että nämä ovat vaikuttaneet juurikaan negatiivisesti joukkuehenkeen.

– Jos lappeenrantalainen vahvistaa meidän joukkuetta, niin ei se voi meidän joukkuehenkeä murentaa. Tietenkin ymmärrän, että se vie aina jonkun pelipaikan, mutta kaikki haluavat kuitenkin voittaa. Meidän tulee pärjätä joukkueena, painottaa Lipiäinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle