Mielipide

Eurooppalaisten aliarviointi on edelleen NHL:ssä voimissaan – Justus Annuseen kohdistettu kritiikki ei kestä lähempää tarkastelua

NHL / Kolumni
The Athleticin junioriasiantuntijat tyrmäävät 22-vuotiaan suomalaisen NHL-mahdollisuudet, vaikka moni pohjoisamerikkalainenkin on vakiinnuttanut paikkansa vasta vanhempana.

Justus Annunen on 22-vuotiaana torjunut kaksi NHL-ottelua ja kolmen kauden aikana AHL:ssä hieman yli 60 ottelua – runkosarjat ja pudotuspelit yhteen laskettuna. Viime kevään pudotuspeleissä Annusen perustilastot olivat paremmat kuin esimerkiksi tämän kauden NHL:n puolella aloittaneilla Charlie Lindgrenillä ja Stuart Skinnerillä.

Verkkomedia The Athleticin jutussa niin Colorado Avalancheen perehtynyt toimittaja Peter Baugh kuin nuorten lupausten asiantuntijat Corey Pronman ja Scott Wheeler kyseenalaistavat Annusen tulevaisuuden NHL:ssä.

Baugh mainitsee kahden ottelun jälkeisen kehnon torjuntaprosentin 86,9 − vaikka myöntää itsekin pienen otoskoon. Wheeler näkee Annusen korkeintaan NHL-tason kakkosmaalivahtina.

− Tasaisuus ei ole vielä riittävällä tasolla. Vaikka hän on vasta 22-vuotias ja hänellä on kokoa ja kykyä pärjätä NHL:ssä, tilastojen on oltava parempia, jotta voisin nähdä hänet tulevana NHL-maalivahtina, Wheeler perustelee.

Itse en kyseenalaista sinänsä Pronmanin ja Wheelerin ammattitaitoa nuorten pelaajien arvioinnissa, mutta melkoisia kaksoisstandardeja on havaittavissa.

Keittiön sijaan sohvan nurkasta tekemäni psykologisoinnin perusteella arvelen kyseessä olevan eurooppalaispelaajaan kohdistuvaa aliarviointia.

Pitkäaikaisen kykyjenetsijän ja entisen NHL-maalivahdin Kari Takon mukaan maalivahdit murtautuvat NHL:ään keskimäärin 25-vuotiaana ja usein vasta kolmannessa tai neljännessä seurassaan.

Keittiön sijaan sohvan nurkasta tekemäni psykologisoinnin perusteella arvelen kyseessä olevan eurooppalaispelaajaan kohdistuvaa aliarviointia.

Annusen kanssa samana vuonna varatuista maalivahdeista ei toistaiseksi ole kukaan noussut vakituiseksi NHL-torjujaksi, vaikka joukossa on esimerkiksi erittäin lupaavina pidetyt tšekit Jakub Škarek ja Lukáš Dostál.

Vuotta aiemmin varatuista Jake Oettinger on valtaamassa Dallas Starsin ykkösvahdin paikkaa, mutta Boston Bruinsin Jeremy Swaymanin alkukausi on pienellä otoskoolla ollut epätasaista suorittamista.

NHL:n tämän hetken pohjoisamerikkalaisista ykkösmaalivahdeista esimerkiksi Jordan Binnington oli 22-vuotiaana pelannut yhden NHL-ottelun, ja AHL-kausikin oli heikompi edelliseen verrattuna.

Edes kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja kerran pudotuspelien arvokkaimpana palkittu Jonathan Quick ei ollut 22-vuotiaana vakituinen NHL-torjuja.

Toki Annusen kohdalla vaatimustason pitää olla korkealla, koska Avalanche on hallitseva mestari. Epäreilua on kuitenkin lytätä Liigassa ja ikäkausimaajoukkueissa vahvoja näyttöjä antaneen nuorukaisen NHL-mahdollisuudet, vaikka käytäntö on todistanut, että näyttöpaikan voi saada vanhempanakin.

Myös Avalanchen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila uskoo Annusen mahdollisuuksiin – mikä saattaa tietysti olla hieman värittynyt näkemys. Parkkila on kuitenkin valmentanut Philipp Grubauerin Vezina-finalistiksi ja Darcy Kuemperin sekä Pavel Francouzin viime keväänä mestarivahdeiksi.

Ennakkoon näihinkään saavutuksiin ei uskottu, mutta itse uskon Annusen pelaavan hyvän NHL-uran.

» Lähetä palautetta toimitukselle