Mielipide

Liiga tarvitsee lisää Jesse Joensuita

LIIGA / Kolumni
Jesse Joensuu ärsyttää lähes kaikkia muita, paitsi oman joukkueensa kannattajia. Liigaan jää Jessen kokoinen aukko, kun voimahyökkääjä ilmoitti päättävänsä pelaajauransa.

Jesse Joensuu. Yksi Liigan vihatuimpia pelaajia, niin katsomossa, kuin kentälläkin. MTV kysyi ennen kauden alkua joukkueiden kapteeneilta Liigan ärsyttävintä pelaajaa, ja HPK:n Juuso Hietanen nosti esiin juuri Joensuun.

Mikä Joensuussa ärsyttää ihmisiä? Onko se useita sekunteja myöhässä tulevat taklaukset? Ehkä. Entä jokaisen pelikatkon jälkeen alkavat tönimiset? Ehkä. Joensuussa on monia syitä, miksi hän ärsyttää katsojia ja pelaajia.

Oliko Joensuu viimeisillä kausillaan Ässissä kentän nopein pelaaja? Ei. Oliko Joensuu kentän paras? Ei. Joensuulla on kuitenkin yksi piirre, jota lähes kenelläkään muulla pelaajalla ei sarjassa ole. Hän nimittäin herättää tunteita. Joensuu on kerännyt itselleen maineen niin ärsyttävänä pelaajana, että hän aiheuttaa vilunväreitä vastustajien kannattajissa jo läsnäolollaan.

Keskiviikkona 6. maaliskuuta Ässät matkasi Jukureiden vieraaksi Mikkeliin. Mikkelihän ei ole tullut tunnetuksi paikkana, jossa yleisö olisi erityisen intohimoista, mutta Joensuu kuitenkin herätti eteläsavolaiset. Toisessa erässä Joensuu meni pelitilanteen jälkeen tökkimään maalivahti Markus Ruusua, minkä jälkeen porilainen tinttasi poikittaisella mailalla Niclas Lundgrenia.

Teko itsessään oli törkeä, eikä niitä kaivata Liigaan, mutta tunnetta kaivataan. Loppupelin Jukurien kannattajat huusivat Jesseä ja buuasivat Joensuun ollessa kiekossa. Mikkelissä! Paikassa, joka ei saanut myytyä loppuun Liiga-historian ensimmäisen puolivälieräsarjansa seiskapeliä.

Joensuu on päässyt jo aiemmin katsojien hampaisiin muun muassa Oulussa ja Raumalla. Joensuu tietää itse, että hän ärsyttää katsojia, mutta hän ei välitä. Joensuulla on niin iso patasydän, että hän tekee mitä vain porilaisyleisö haluaa.

Joensuu sai ansaitusti pelikieltoa poikittaisesta mailastaan, minkä vuoksi pelaajalta jäi väliin uran viimeinen kotiottelu JYPiä vastaan. Mitä teki Joensuu? Meni Porin legendaariseen seisomakatsomoon kannattajien keskelle katsomaan ottelua fanipaita päällään. Samaa nähtäisiin aika harvalta kapteenilta sarjassa.

Joensuu ilmoitti, että ura loppuu tähän kauteen, mikä tarkoittaa sitä, että yksi Liigan suurimmista persoonista katoaa kentältä. Joensuun manttelinperijänä voidaan pitää Markus Nurmea, joka loistavista pelitaidoistaan huolimatta on yksi Liigan ärsyttävimmistä pelaajista. Nurmi on onnistunut useaan otteeseen tällä kaudella siinä missä Joensuukin, eli ärsyttämään vastustajien kotiyleisöjä.

Nyt kun Joensuu ei uraansa jatka, jää sarjaan lähes kaksimetrinen aukko täytettäväksi. Taidollisesti Joensuun pystyy korvaamaan, mutta seurasydäntä ja taistelutahtoa ei. Joensuulla on harvinainen kyky nykykiekossa. Hän herättää tunteita ja ilman tunnetta, ei ole lopulta mitään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös