Mielipide

Mestarivahti Jussi Olkinuora on Pelicansin päiväuni ja samalla suuri riski − lahtelaiset taipuivat kullanhimossaan kovaan sopimusehtoon

LIIGA / Kolumni
Pelicansin menestyksen nälkä kiteytyy Jussi Olkinuoran sopimuksen irtisanoutimisehtoon. Lahdessa hamutaan kultaa pelaamalla uhkapeliä maalinsuulla.

Kaksinkertainen maailmanmestari, olympiavoittaja, CHL-mestari ja tähdistökentällisistä tuttu maalivahti, joka säkenöi viime visiitillään Lahdessa. Tätä kaikkea on 32-vuotias Jussi Olkinuora, joka palaa neljän vuoden ulkomaan reissun jälkeen takaisin Liigaan ja Lahteen. 

Kokenut ja meritoitunut Olkinuora on Pelicansin lihaksi muuttunut päiväuni ja patenttiratkaisu kilvassa Liiga-mestaruudesta. Huippumaalivahti on lähtökohtaisesti sarjan parhaita torjujia ja samalla myös oiva mentori 23-vuotiaalle Jasper Patrikaiselle, jonka harteille ei kerrytetä vielä mestaruuspaineita.

Vaikka uunituore sopimus onkin Pelicansille suotuisa ja mahdollisuuksien kyllästämä, erityisen suopea se on kuitenkin Olkinuoralle itselleen.

Tuttu sarja ja kiitettävässä nosteessa oleva seura tarjoavat sauman menestyä, mutta samalla kokeneen maalivahdin katse harhailee hunajaisempien mahdollisuuksien perään. Sopimuksen ehdot ovat seuran kannalta armottomat: jääkiekkojoukkueen kriittisimmälle pelipaikalle hankittu tähtipelaaja saattaa lähteä Lahdesta sopimuksen ulkomaan option mahdollistamana.

Ilman Olkinuoraa Pelicans olisi pulassa. Kakkosmaalivahti Patrikainen on osoittanut olevansa kelpo Liiga-pelaaja, mutta mestaruuden takuumieheksi hänestä ei vielä ole. Korvaavaa voittavaa maalivahtia on käytännössä mahdoton löytää sarjan alettua saati myöhemmin keväällä.

Vaikuttaakin siltä, että pelaaja on voinut sanella ehdot uusvanhalle seuralleen. Pelicans on tyytynyt armottomaan irtisanoutumisehtoon, sillä lahtelaisten sauma tavoitella ensimmäistä Liiga-mestaruuttaan on juuri nyt.

Lahden positiivisimman miehen, päävalmentaja Tommi Niemelän, monivuotinen projekti on edennyt määrätietoisesti, eikä viime kauden turkoosi pudostuspelitaival ollut sattumaa. Ennakkoluuloton ja rohkea joukkue ansaitsi glooriansa, vaikka mestaruus jäikin lopulta ylivoimaisen vastustajan edessä etäiseksi haaveeksi.

Pitää kuitenkin muistaa, että KHL-tähtien ryydittämä päättynyt kausi oli Liigan mittapuulla poikkeuksellisen tasokas. Ensi kaudeksi asetelmat muuttuvat huomattavasti.

Pelicans on tyytynyt armottomaan irtisanoutumisehtoon, sillä lahtelaisten sauma tavoitella ensimmäistä Liiga-mestaruuttaan on juuri nyt.

Vanha mestari Tappara aloittaa Rikard Grönborgin valmennuksessa uuden aikakauden, Kärpät nuolee haavojaan, Antti Pennasen projekti Ilveksessä on vielä pahasti kesken ja TPS:n mestaruus on yhtä lähellä kuin Aura-oluen alkuperäisen reseptin löytyminen. Suurista joukkueista ainoastaan HIFK on vahvistunut selvästi ja onkin selvin mestarisuosikki tässä vaiheessa vuotta.

Kiekkomaailman mannerlaattojen myskäys ei ole jäänyt huomaamatta Lahdessa, jossa ollaan rellestetty läpi kesän.

Joukkueeseen on Olkinuoran lisäksi tarttunut lahtelainen kiekkoikoni Ryan Lasch, joka oli täysin pitelemätön edeltävällä Liiga-vierailullaan. Myös Tšekin maajoukkueissa esiintyneiltä Michal Jordánilta, Luboš Horkýlta ja Filip Králilta voidaan odottaa urotekoja. Erityisesti Jordán on pelaaja, jolla on kaikki edellytykset dominoida Liiga-kaukaloita.

Tämän lisäksi Pelicansin nuori ja kehittyvä runko on nyt yhden erinomaisen pudotuspelikevään kokeneempi, eikä Aatu Jämsenin, Elias Vilénin tai Toni Utusen mahat ole vielä kylläiset hopeasta.

Nälkäinen ja röyhkeä Pelicans on valmis järkyttämään suurten joukkueiden hegemoniaa. Seura on haistanut veren ja on panostanut kultaiseen unelmaansa myös aimo summan rahaa taaten tähtiluokan pelaajan niin hyökkäykseen, puolustukseen kuin maalin suullekin.

Aika menestyä on nyt, ja kultaisten haaveiden eteen pitää ottaa riskejä myös maalivahtipelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös