Mielipide

Mestiksen kaikkien aikojen syksy on ohi, mutta varsinainen ilotulitus alkaa matkalla kohti kevättä

MESTIS / Kolumni
Mestis voi tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Keskustelunaiheita riittää kaukalon sisä- ja ulkopuolella. Takana on kaikkien aikojen Mestis-syksy ja edessä on todennäköisesti vielä viihdyttävämpi kevät Suomen toiseksi ylimmän sarjatason parissa.

Jääkiekkoilun Suomen toiseksi ylin sarjataso on tällä hetkellä ihmisten huulilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tiivis sarjajärjestelmäkeskustelu ja Jokereiden paluu ovat toki isoina ajureina tässä, mutta Mestiksen värikkääseen syyskauteen on mahtunut paljon muutakin.

Jos lähdetään Jokereiden paluusta kuitenkin liikenteeseen. Oli tiedossa ennen kautta, että narripaidat herättävät kiinnostusta suomalaisissa kaukaloissa. On silti pakko kysyä, että kuka olisi uskonut esimerkiksi kauden avausottelun Kiekko-Espoon ja helsinkiläisseuran välillä myyvän loppuun jo elokuun alussa? Myös Mestiksen maakuntaseuroissa on hierottu käsiä yhteen, kun kiertävä kassakone saapuu paikalle.

Jokereille on nostettava hattua myös heidän järjestämistään teemapeleistä. On kerätty rahaa ALS:n vastaiseen taisteluun ja muisteltu vanhoja mestareita. Tästä mallia myös muille Mestiksen seuroille – miksei myös sarjaporrasta ylemmäskin.

Päättyneellä syyskaudella nähtiin enemmän loppuunmyytyjä otteluita kuin viime kaudella yhteensä. Tälle seurat voivat ansaitusti nostaa yhden lasillisen myös joulupöydässä.

Kaikkien aikojen Mestis-syksy on ollut myös pelillisesti antoisa. Vauhdikas päädystä toiseen soljuva kiekko on katsojaystävällistä, eikä sen kiinnostavuutta pienennä alati yli läikkyvät tunteet.

TUTOn päävalmentaja Jonne Virtasen raivokohtaus marraskuun alussa oli sopimatonta. Toisaalta Mestis kaipaa ympärilleen ihmisiä, jotka aidosti välittävät lajistaan, seurastaan ja koko kiekkoyhteisöstään.

Virtanen on vielä nuori ja kokematon valmentaja. Vaikka Mestis tuomitsi Virtaselle pelikieltoa, niin sarjan toimistolla oltiin varmasti tyytyväisiä – kaikki julkisuus on hyvästä Mestikselle.

Vaikka median huomio on pysynyt pääkaupunkiseudun joukkueissa, myös maakunnissa tehdään upeaa työtä urheilullisesti. IPK johtaa sarjaa ylivoimaisesti ja pelaa viihdyttävää jääkiekkoa. Kestomenestyjä Ketterä jatkaa heti iisalmelaisten perässä toisena, ja hekin pelaavat loistavaa jääkiekkoa joukkueen uusiutumisesta huolimatta.

Kuluva Mestis-syksy on tuonut suomalaiselle kiekkokartalle myös mahtavia uusia persoonia ja kiekkotaitureita. Sarjan pistepörssiä johtava Kiekko-Poikien Kristjan Kombe on häikäissyt taituruudellaan. IPK:n Ludwig Persson on ollut välillä aivan pitelemätön kaukalossa ja Kiekko-Vantaan 24-vuotias Santeri Hartikainen pelaa ensimmäisellä aikuisten kaudellaan kuin kokenut kehäkettu.

Kauden jälkimmäiselle puoliskolle lähdetään herkullisista asemista. Sijoja kolme ja kymmenen erottaa vain 11 pistettä. Toisaalta sijalla 11. olevalla KOOVEElla on vain kolme pistettä matkaa kymppipaikalle.

Otteluita on jäljellä joukkueesta riippuen 20–24, joten pisteitä on rutkasti jaettavana. Kun kauden kovimmat pelit lähestyvät, niin tunteiden on helppo odottaa läikkyvän entisestään.

Ei tämän parempaa asetelmaa voisi kuvitella kevätkaudelle.

Kiekkokansa on juuri päässyt todistamaan kaikkien aikojen Mestis-syksyn. On helppo ennustaa, että kevät tulee olemaan myös yhtä ilotulitusta. Auringon valo lisääntyy, hallit täyttyvät niin pääkaupunkiseudulla kuin maakunnissa ja seurojen kannattajat pitävät hienoa meteliä.

Kiekko-Espoon ja Jokerien mahdollisten nousujen myötä tämä huuma voi olla valitettavasti äkkiä ohi tulevina vuosina. Sen vuoksi Mestiksen peleihin kannattaa suunnata jo heti seuraavasta pelistä alkaen, ja seurojen toimistoilla repiä kaikki ilo, mutta myös oppi irti nykyisestä tilanteesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle