Mielipide

Missä on avoimuus? Liigan pyrkimykset hiljentää pelaajat henkivät totalitarismia

LIIGA / Kolumni
Liiga sai itsensä heti kauden kynnyksellä solmuun, kun tuli ilmi, kuinka se rajoitti pelaajien puheita kauden avaustilaisuudessaan. Lähes diktatuurimaisen rajoittamisen sijaan Liiga olisi voinut tarttua tilaisuuteen ja luoda avoimempaa keskustelukulttuuria jääkiekkoyhteisön välille.

– Noh on todettu, että näihin ei ehkä...tota.

Näin takerteli Helsingin IFK:n kapteeni Ilari Melart Liigan avaustilaisuudessa maanantaina, kun häneltä yritettiin saada vastausta sille, kuinka hän muuttaisi Liigan sarjajärjestelmää.

Vaivaantuneisuus on varsin kummallista, kun ottaa huomioon, kuinka avoimesti Melart on aiheesta aiemmin puhunut. Kukaan muukaan tilaisuuteen osallistunut kapteeni ei kommentoinut asiaa sen enempää.

Ilta-Sanomien mukaan Liigan johto oli ennen tilaisuuden alkua kehottanut pelaajia noudattamaan yhtenäistä linjaa sarjajärjestelmäkysymysten äärellä. Toisin sanoen, älkää puhuko aiheesta.

Pelaajayhdistys julkaisi tiistai-iltapäivällä julkisen kannanottonsa, jossa se ei hyväksy, että pelaajien ei anneta ottaa kantaa Liigaa koskeviin kysymyksiin. Yhdistys korostaa, että suomalainen jääkiekko kehittyy yhdessä keskustelemalla.

***

On täysin ymmärrettävää, että Liiga haluaa yhdessä kauden tärkeimmistä tilaisuuksistaan siirtää huomion pois sille epämiellyttävistä aiheista. Valitettavasti kuitenkin tällainen pelaajien lähes määräävä hiljentäminen on kuin tuulahdus itärajan takaa.

Liiga olisi tässä tilanteessa hyvin voinut todeta, että sarjamuutostyö on käynnissä ja se tulee viestimään prosessista sitä mukaa, kun työ etenee. Sen sijaan se antoi huonolle itsetunnolleen vallan ja lähti rajaamaan toisten vapautta kertoa mielipidettään.

Sitä paitsi on vaikea uskoa, että ilman tätä kieltoa tilaisuudesta olisi tullut jääkiekkoanarkistien kokoontuminen, jossa olisi joukkovoimin pilkattu ja haukuttu Liigaa juurta jaksaen.

Todellisuudessa toimittajat olisivat kysyneet kysymyksensä ja ne pelaajat, jotka olisivat halunneet, olisivat kertoneet mielipiteensä. Ottaen huomioon tilaisuuden tietynlaisen arvokkuuden, puheenvuorot olisivat varmasti olleet varsin maltillisia.

Ja olisiko ylipäätään pelaajien suusta tullut mitään uutta? Pelaajayhdistys on jo aiemmin kertonut, että heidän kyselytutkimuksensa perusteella 98 prosenttia Liiga- ja Mestis-pelaajista kannattaa avointa sarjaa.

***

Vielä tähän mennessä Liiga ei ole kommentoinut kohua millään tavalla. Vaikka hiljentyminen onkin yksi toimivimmista kriisiviestinnän metodeista, olisi ilo kuulla Liigan ulostulo aiheesta. Hiljaisuus tuntuu nimittäin tällä hetkellä viestivän sitä, että pelaajia tosiaankin on tietoisesti hiljennetty. Kukaan ei ainakaan ole vielä tullut oikaisemaan mahdollista väärinkäsitystä.

Jatkossa ehdottomuuden sijaan Liiga voisi pyrkiä luomaan keskustelevaa ympäristöä, jossa yleisö, media, joukkueet ja Liiga kävisivät avointa ja jatkuvaa vuoropuhelua keskenään. Tällainen hiljentäminen on ylimielistä ja ennen kaikkea Liigalle itselleen vahingollista.

Liigan johto varmasti tiesi riskit, eikä arpa osunut tällä kertaa oikeaan. Onnistumiset jäävät pahasti tällaisten virheiden varjoon.

Oi, mikä alku kaikkien aikojen Liiga-kaudelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös