Mielipide

Virkamiehet, vasikat ja välttämättömyys – Liiga-katsomot täytyy avata välittömästi

LIIGA / Kolumni
Liigan seuraajille ohjauspeli on tutumpi konsepti kuin ohjauskirje. Liigassa jäähylle ei määrätä varmuuden vuoksi; olisit ehkä kuitenkin lyönyt poikittaisella. Virkamiehet pelaavatkin ihan eri peliä, missä "ehdottoman välttämätön" saattaa tarkoittaa "opittehan olemaan, saastaiset lätkäfanit".

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti perjantaina aluehallintovirastoille ohjauskirjeen. Ohjausvaikutusta sillä ei taaskaan ollut.

Hallituksen neuvotteluiden pohjalta ministeriö ohjasi virastoja poistamaan kaikki rajoitukset matalan riskin tilaisuuksilta ja kokoontumisilta. STM kuitenkin jätti alueille takaportin jatkaa rajoituksia, mikäli ne ovat ehdottoman välttämättömiä.

Ehdottoman välttämätöntä on ainoastaan se, että nämä rajoitukset poistuvat, välittömästi

"Ehdottoman välttämätön" on kovin mahdollinen raja, minkä ministeriö kirjeessään saattoi asettaa. Kuvittele ambulanssien jono TYKS:n pihalta Kupittaan jäähallille, Meilahden tornisairaalan pihassa omaiset kerjäämässä sairaille happipulloja.

Kaiken järjen mukaan siis perjantaina tai maanantaina olisi pitänyt kaikua iloviesti myös urheilutapahtumien järjestäjille. Katsomot avautuvat jälleen ja yleisö pääsee ilman rajoituksia otteluihin. Kaikilla Liiga-paikkakunnillakin voitaisiin ottaa vaikka tupa täyteen heti tästä viikosta alkaen.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Toistaiseksi ainoastaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on poistanut rajoitukset kuten sen on käsketty tehdä. Tämän myötä siis Oulussa Kärpät saa myydä lippuja kotiotteluihinsa rajoituksetta.

Turussa, Raumalla ja Porissa seurat saavat ottaa halleihinsa sisään 50 prosenttia yleisökapasiteetista. Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja pian myös Päijät-Hämeessä 50 prosentin sijaan raja onkin 50 henkeä. Pirkanmaalla taas päätöksen kanssa ei ylipäänsä aiota pitää kiirettä ja Vaasassa rajaksi on haluttu briljeerata 20 henkeä − vieläpä niin, että rajoituksen on ilmoitettu olevan voimassa koko helmikuun ajan.

Arvontalaulu raikaa, kun aluehallintovirastoissa pyyhittiin STM:n ohjauskirjeellä virkamiehen työpöydän kahvitahroja. Onko koronatilanne todella Vaasassa 30 kertaa pahempi kuin Oulussa?

Aluehallintovirastojen päätökset eivät saaneet aikaan mitään vastarintaa Liigan tai seurojen taholta. Samoissa koloissa piilotellaan kuin tähänkin asti, ja ollaan kiitollisia, jos pieniä murusia varisee virkamiehen kampaviineristä lattialle asti noukittavaksi. Näitä hiirulaisia kritisoin jo viime viikolla.

Ei ole enää mitään syytä sille, että kaikilla paikkakunnilla Liiga-seurat eivät saisi ottaa katsojia sisään halleihin ilman rajoituksia.

Lausuntojaan aluehallintoviraston virkamiehelle kirjoittavalle sairaanhoitopiirin työntekijälle rajoitukset ovat "ilmaisia". Niitä voi määrätä vaikka ihan vain varmuuden vuoksi, kun se Eilakin joutui viime viikolla kirjoittamaan työvuorolistat uusiksi muutaman sairausloman takia.

Terveydenhuollon johtoportaan pelkotila on, että rajoituksista vapautetut suomalaiset alkavat yhtäkkiä käyttäytyä kuin "laitumelle päästetyt vasikat". Tyhminä lehmänpoikasina ihmisiin tosiaan suhtaudutaan. Todellisuus vaan ei voisi olla kauempana tästä kuvitelmasta.

Todellisuudessa hyvin monet on peloteltu ja rajoituksilla ajettu sellaiseen mielentilaan, että sieltä normaaliin elämään palaaminen ottaa kauan aikaa − senkin jälkeen, kun viimeinenkin rajoitus tai suositus on poistunut.

Ässät olisi saanut ottaa maanantain kotiotteluunsa yli 3000 katsojaa, mutta lipunostajia kertyi vain 780 porilaista. Vasikoiden sijaan osuvampi vertaus olisi kaltoinkohdeltu koira, joka hädin tuskin edes uskaltaa kurkistaa ulos turvapaikastaan.

Hallitus on päättänyt, että perustetta matalan riskin tapahtumien rajoittamiselle ei ole. Nyt pitäisi olla ehdottoman välttämätöntä ainoastaan se, että nämä rajoitukset poistuvat, välittömästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Leijonien NHL-vahvistukselle huonoja uutisia − koronavirustartunta uhkaa Jokiharjun MM-turnausavausta
10.5.2022 18:57
Henri Jokiharjulla todettiin Ruotsista palatessa koronavirustartunta. Hän on poissa tositoimista näillä näkymin lauantaihin asti. Puolustajan korona on toistaiseksi oireeton.
Uutinen
Jukurien ja Lukon välinen ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan
17.2.2022 10:48
Kiekko ei putoa Mikkelissä torstaina jäähän Lukon koronatilanteen vuoksi. Ottelun uusi ajankohta on maaliskuun lopulla.
Haastattelu
Toimitusjohtaja Risto Jalo Ilveksen akuutista koronakurimuksesta: "Ei olisi ollut edes täytemiehillä mahdollista saada joukkuetta kasaan"
12.2.2022 12:33
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi, että joukkueen vaikea koronatartuntatilanne selvisi vasta perutun paikallisottelupäivän aamuna.