Mielipide

Green on puolustajien ykköspyssy

NHL / Kolumni
Washington Capitalsin Mike Green on tällä kaudella ollut NHL:n puolustajien ykköspyssy. Hurjassa vireessä oleva 23-vuotias Green voi jopa yltää historialliseen 30 maalin kauteen.

Washingtonin puolustaja Mike Greenistä on kahden kauden aikana muodostunut Capitalsille hurja hyökkäysase. Jo viime kaudella Greenin ruuti oli kuivaa, ja hän voitti puolustajien maalipörssin 18 osumallaan. Tällä kaudella tahti on ollut vielä tuhoisampaa – 44 ottelussa on syntynyt peräti 22 maalia. Toiseksi kovin maaliruisku puolustajista, Sheldon Souray, on peräti seitsemän osumaa Washingtonin ihmemiestä perässä.

Viime viikolla Green ampui Bostonin Mike O´Connellin kaudella 1983-84 tehtaileman puolustajien perättäisten maalien ennätyksen unholaan. Uusi Greenin nimissä oleva ennätys on nyt maalia kahdeksassa peräkkäisessä ottelussa.

Green oli itse hyvin ennätyksestä tietoinen jo ennen sen rikkoutumista, vaikkei itse niin ennätyksistä perustakaan.

- En ole kovinkaan hyvä seuraamaan erilaisia tilastoja ja ennätyksiä, vaikka olenkin kanadalainen. Tiesin ennätyksen mahdollisuudesta pari päivää aikaisemmin, mutten mitenkään tähdännyt sen rikkomiseen. Ajattelin, että jos olisin sitä väkisin yrittänyt, ei se varmastikaan olisi syntynyt, Green pohtii historian lehdille pääsyään.

Jo 20 maalin rajapyykin rikkominen on puolustajalle nyky-NHL:ssä todella harvinaista. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Paul Coffey ja Ray Bourque rikkoivat jopa 30 maalin rajapyykkejä. Tilastonikkareiden onneksi kautta on vielä Greenin osalta 25 ottelua pelaamatta, joten mitä vain voi tapahtua jäljellä olevissa otteluissa.

- Olisihan se todella mahtavaa päästä tuollaisiin lukuihin, mutta ei niitä kannata miettiä. Se vaikuttaisi vain liikaa omaan normaaliin suoritukseen. Syy koviin maalimääriini on varmasti ihan sijoittumisesta. Saan pelata runsaasti ylivoimaa, jolloin aina yhdelle miehelle löytyy tilaa. Ja kun jäällä viilettävät samaan aikaan muun muassa Aleksander Ovechkin, Nicklas Bäckström ja Aleksander Semin, on maalinteko melko helppoa. Minun pitää vain odottaa, että kiekko tulee lapaan, ja voin ampua sen reppuun. Vastustajat merkkaavat juuri Ovechkinia paljon pois meidän ylivoimilla, joten kentälle jää muille enemmän tilaa, peräti 15 maalia ylivoimalla ampunut Green suitsuttaa joukkuetovereitaan.

Vielä paljon kehitettävää

Washington ja Pittsburgh ovat pelanneet viime kausien aikana erittäin kiivaita kamppailuja. Tällä kaudella kahden nuoren joukkueen välisiä kamppailuja on hallinnut Washington. Green odottaa jo innolla sunnuntaina pelattavaa kotiottelua Penguinsia vastaan.

- Olemme tällä kaudella olleet heitä parempia, mutta se ei vielä tee meistä parempaa joukkuetta. Uskon, että he tulevat jälleen kovaa tähän kamppailuun.

Green kertoo myös, mitkä asiat tekevät Pittsburghin tähtipelaajien, Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin, vartioimisesta vaikeaa.

- Crosby on erittäin päättäväinen pelaaja. Hän taistelee aina loppuun saakka ja on loistava syöttelijä. Malkinin kanssa kentällä on oltava erityisen tarkka. Hän on niin taitava, ja hän saa puolustajan näyttämään tyhmältä hyvin nopeasti.

Washingtonin maalitykkipuolustaja on hyökkäyspäässä parhaimmillaan. Suurimmat puutteet löytyvät juuri oman pään pelistä.

- On paljon vielä asioita, joissa minulla olisi opittavaa. Olen tänä vuonna kyllä saanut peliäni kokonaisvaltaisemmaksi, mutta sijoittumispeliäni parantamalla oman pään pelaaminenkin parantuisi. En ole kaksimetrinen kaveri, joten en taklaile vastustajia ympäri kenttää, joten sijoittumiseni pitää olla kunnossa. Välillä liiallinen hyökkäämiseni kostautuu, on rankkaa yrittää ehtiä paikkaamaan omaan päähän, kun olen pelannut itseni hyökkäyspäässä ulos. Olen kuitenkin löytänyt nyt hyvän tasapainon milloin lähtee mukaan tilanteisiin, ja milloin ei. Tasapainon löytyminen on ollut myös kestävyyteni kannalta tärkeää.

Capitals on kärsinyt tällä kaudella paljon loukkaantumisista, mutta joukkueen taso ei ole paljon tippunut kauden aikana. Myös Green on ollut lukuisten loukkaantuneiden joukossa.

- Viimeisissä 10-12 ottelussa olen tuntenut olleeni jälleen täydessä iskussa. Yhdessä vaiheessa meiltä oli jopa yhdeksän pelaajaa yhtä aikaa sivussa. Se on tehnyt hyvää organisaatiollemme, sillä farmijoukkue Hersheystä paikkaamaan nostetut pelaajat ovat pelanneet erittäin hienosti. Emme edes ehtineet ikävöidä yhtäkään loukkaantunutta pelaajaa, se tietää meille hyvää tulevaisuudessa. Pitää silti vain koputtaa puuta, ettei tulisi lisää loukkaantumisia.

Viime kaudella Washington tippui pudotuspelien avauskierroksella Philadelphia Flyersille. Tällä kaudella Green uskoo heidän olevan vuoden viisaampia.

- Viime kaudella pelasimme viimeiset kolme viikkoa runkosarjassa vain pudotuspeleihin pääsystä. Itse pudotuspeleissä takkimme oli tyhjä. Tänä vuonna olemme vuoden vanhempia ja viisaampia, eikä meidän luultavasti tarvitse taistella pudotuspelipaikasta viime vuoden malliin. Olemme valmiita etenemään pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle