Liigan runkosarjaotteluita seurasi tällä kaudella keskimäärin noin 4250 katsojaa. Mestis-otteluihin puolestaan löysi paikalle vain 762 katsojaa keskimäärin. Lukema on olematon siihen nähden, että Mestis-kiekko on huomattavasti viihdyttävämpää kuin Liiga-kiekko.
Liiga-kiekko on nykyään hyvin tarkkaa ja vähävirheistä. Liigan maalikeskiarvo on noin 5,3 maalia ottelussa. Lisäksi Suomen korkein sarja on huomattavasti hitaampitempoisempi kuin sarjaporrasta alempana. Joukkueet pyrkivät rytmittämään peliä viivelähdöillä, joiden takia yleisö viheltää jäälle. Viivelähdöt myös katkaisevat pelin hurmosta, kun puolustajat munivat kiekkoa oman maalin takana.
Mestiksestä on kehittynyt viime vuosina Duracell-pupujen juoksukenttä. Peli harvoin pysähtyy maalin taakse, joka luo hurmosta kentälle sekä sirkustunnelmaa katsomoihin. Peli aaltoilee päästä päähän aggressiivisten sekä hyökkäävien pelitapojen ansiosta. Maaleja Mestiksessä tällä kaudella tuuletettiin keskimäärin peräti 6,3 kertaa ottelussa, ja yli viiden maalin raja rikottiin otteluissa 242 kertaa. Yhteensä runkosarjapelejä oli 300.
Suomen kansa oli täysin haltioissaan Suomen U20-joukkueen esityksistä Helsingin kotikisoissa 2016. Mestistä voi verrata nuorten MM-kisoihin, sillä Mestis-pelaajat ovat pääosin nuoria, rohkeita ja kokemattomia. Uransa nousuvaiheessa olevat pelaajat tekevät virheitä, kun he uskaltavat yrittää kirjaimellisesti aivan kaikkea. Rohkeuden sivuvaikutuksena syntyy myös uskomattomia yksilösuorituksia, joita harvoin Liigassa nähdään.
Draaman kaari Mestis-otteluissa on huomattavasti värikkäämpi kuin Liiga-jäillä. Tulee ylilyöntejä, maalivahtien lipsahduksia sekä tuomareiden kyseenalaisia tuomioita. Myös valmentajilta usein irtoaa kovempia kommentteja kuin Liigassa. Tästä esimerkkinä K-Vantaan päävalmentaja Pasi Arvosen kommentti TUTOa vastaan pelatusta ottelusta, jossa Arvonen kritisoi kovin sanoin TUTOn yksittäistä pelaajaa.
— Mielestäni käsittämätöntä ja jopa oksettavaa, että kannetaan pois kentältä ja sitten tullaan ratkaisemaan näitä pelejä. Mielestäni nolo tuomio. Ei tarvitse ihmetellä, että Ahoniemi pelaa Mestistä, Arvonen tylytti TUTOn silloista Liiga-lainaa Niko Ahoniemeä.
Ylilyöntien ja tuomarikritisointien seurauksena on noin 640 minuuttia jäähyjä Mestis-joukkuetta kohden tällä kaudella. Jäähyt kuohuttavat yleisöä, ja erikoistilanteet luovat peliin lisää väriä. Vastaava luku Liigassa on noin 628 minuuttia joukkuetta kohti.
Liigassa peli on toki tasokkaampaa ja järjestelmällisempää, mutta onko se juuri ongelma pelin viihdyttävyyden kannalta? Kiinnostaako keskivertokatsojaa lajin taktiset hienoudet vai energia, jatkuvasti vaihtuvat tilanteet sekä dramaattiset käänteet kentällä?
Viihdyttävyys on arvo jääkiekossa, joka palvelee yleisöä. Tämän vuoksi on ihmeellistä, että Mestis-otteluissa käy niin vähän väkeä. Osana viihdyttävyyttä on toki myös ottelutapahtuma kokonaisuutena, johon Mestis-seuroilla ei ole niin paljon varoja. Onko jääkiekon ystävälle tärkeämpää ottelutapahtuma, vai peli kaukalon sisäpuolella?