Mielipide

Kaksi mennyt, kahdeksan jäljellä

LIIGA / Kolumni
Kaksi vuotta sitten Tappara asetti kovat tavoitteet kymmenvuotistavoitteet. Kaksi vuotta on takana, ja toistaiseksi tavoitteet ovat jääneet kauaksi.

Kun Jukka Rautakorpi palasi Tapparan ruoriin kaudeksi 2005-2006, seuran puheenjohtaja Kai Miesmäki julisti, että Tapparan kymmenen vuoden tavoitteena on kaksi kultaa, yhteensä neljä mitalia ja jokaisena vuonna on sijoituttava kuuden parhaan joukkoon.

Kuuden joukkoon sijoittuminen on toteutunut molempina kausina, mutta mitalit, saatikka sitten mestaruudet ovat jääneet kauas. Molempien kausien aikana Tappara oli jossain vaiheessa kautta ns. mestarivauhdissa, mutta hyytyi ratkaisevilla hetkillä.

Rautakorven astuminen Tapparan ruoriin kaksivuotisella sopimuksella piti olla ensisysäys näiden kovien tavoitteiden täyttämiseen. Kahdessa kaudessa pitäisi saada ainakin yksi mitali, laskettiin Kissanmaankadulla. Joukkueeseenkin satsattiin, pelaajisto oli tapparalaisessa mittapuussa kallis.

Toisin kuitenkin kävi, Rautakorven ensimmäinen kausi päättyi pettymykseen ja mies pakkasi laukkunsa ja suunnisti Ruotsiin. Tilalle tullut Rauli Urama ylsi Rautakorven rakentaman ryhmän kanssa melko kelvolliseen suoritukseen, vaikka pudotuspelit olivatkin mahalasku.

Nyt tullaan Tapparan ongelman ydinkohtaan. Mikä on seuraava tie? Julkisuuteen annettiin heti kauden päätyttyä se tieto, mitä kiekkopiireissä oli kuiskuteltu jo kauden aikana, Tappara pienentää budjettiaan. Se on näkynyt myös pelaajahankinnoissa, nuoria, nälkäisiä pelaajia, joista osa on epäonnistunut edellisessä paikassaan.

Uraman ensimmäisessä omassa ryhmässä on paljon potentiaalia, mutta vaikka kapteeni Janne Ojanen päättäisi jatkaa hienoa uraansa, joukkue on varsin nuori ja kokematon. Ensi kaudelle jalkeille saatavan ryhmän hioutuminen tulee viemään aikansa, tulevalla kaudella kannua tuskin Tampereella nostetaan.

Kysymys kuuluukin, kestääkö Tapparan seurajohdolla kantti? Edellinen tillikausi oli taloudellisesti tappiollinen ja vaikka tämän tilikauden tulosta ei ole vielä saatu, olivat riskit ainakin liki samaa luokkaa kuin edellisellä kaudella. Tulevilta kausilta tuloksen pitäisi siis olla paitsi urheilullisesti hyvä, myös taloudellisesti positiivinen.

Se asettaa paineita paitsi Rauli Uramalle, myös muulle operatiiviselle johdolle. Realistisesti seuraavan kerran mitalimahdollisuus on kaudella 2008-2009 ja todennäköisemmin vasta seuraavana kautena. Silloin kymmenvuotiskausi on puolivälissä ja tavoitetahti kiristymässä. Painuuko paniikkinappula pohjaan jo sitä ennen?

Ei todennäköistä, mutta mahdollista.

» Lähetä palautetta toimitukselle