Mielipide

Nousu Rautakorven oppipojasta mestariksi

LIIGA / Kolumni
Jussi Tapola on varmasti saanut kuulla Jukka Rautakorven haamusta riittämiin. Tapolalla on nyt yhtä monta mestaruutta kuin massiivisen maineen saavuttaneella Rautakorvella. Joko unohdetaan puheet oppipojasta?

Tappara ja Jukka Rautakorpi on yhdistelmä, josta tulee ensimmäisenä mieleen menestys. Rautakorpi on ollut Tapparan päävalmentaja yhdeksällä kaudella, joista viisi on päättynyt finaaleissa. Ainoa mestaruus tuli keväällä 2003.

Käsi ylös, kenelle tulee Jussi Tapolasta mieleen menestys. Vai kenties fraasit kuten oppipoika tai Rautakorven haamu?

Tapola on valmentanut Tapparan mestaruuteen yhtä monta kertaa kuin Rautakorpi, vieläpä lyhyemmässä ajassa.

Tapola oli Rautakorven apuvalmentaja Tapparassa kausina 2012-14. Vuotta aiemmin kaksikko oli yhtä aikaa valmentamassa alle 18-vuotiaiden maajoukkuetta. Kaudella 2014-15 Tapola nousi yllättäen Tapparan päävalmentajaksi Rautakorven siirryttyä KHL:ään.

Tulokaskausi päävalmentajana oli vaikea, mutta tuloksena oli lopulta hopeasija, joka ratkesi seitsemännen finaalin jatkoerässä. Vuotta myöhemmin Tapola luotsasi Tapparan mestariksi 13 vuoden tauon jälkeen. Tapolalla on alla kaksi kautta päävalmentajana, tuloksena hopea ja mestaruus.

Otanta on pienempi Rautakorpeen verrattuna, mutta se ei ole pätevä syy himmentää Tapolan saavutusta. Hyppääminen Rautakorven tilalle Tapparan päävalmentajaksi ei ole kiekkomaailman helpoimpia tehtäviä. Moni on yrittänyt, mutta ei kukaan vastaavalla menestyksellä kuin Tapola.

Kenties yksi syy, miksi Tapola on menestynyt muita Rautakorven seuraajia paremmin, on tämän erilaisuus Rautakorpeen verrattuna. Molemmat vannovat tiiviin viisikkopuolustamisen nimeen, mutta erojakin on. Rautakorpi tunnetaan autoritäärisenä valmentajana, joka ei katsele hyvällä, jos taktiikkaa ei noudateta pilkuntarkasti.

Tapola taas on antanut taitaville pelaajille luvan rohkeampaan kiekolliseen peliin, mutta viisikon ehdoilla. Myös ylivoimapelin toteutuksesta Tapola on antanut vastuuta pelaajille.

Joskus porkkana toimii paremmin kuin keppi.

Rautakorpi on Tapparassa kiistatta saavuttanut paljon, mutta maine on saavutuksiin suhteutettuna massiivinen. Puolijumalan asemaan noussut Rautakorpi on kaksi kertaa hylännyt projektinsa Tapparassa, mutta palannut aina takaisin sankarina ja spekulaatioissa lähes varmana mestaruusvalmentajana.

Tapola on valmentanut Tapparan mestaruuteen yhtä monta kertaa kuin Rautakorpi, vieläpä lyhyemmässä ajassa. Oppipojasta on tullut mestari − sekä symbolisesti että kirjaimellisesti. 

Tapolan sopimus Tapparan päävalmentajana jatkuu kevääseen 2017. Huhujen mukaan Tapparaa valmentaa Tapolan jälkeen Rautakorpi. Asetelma on todella mielenkiintoinen. Onko Rautakorven vuoro olla oppipoika ja Tapolan haamu?

» Lähetä palautetta toimitukselle