Mielipide

Salamoiden mitalitoive täyttä realismia

MESTIS / Kolumni
Arvioin kauden alla Salamoiden todennäköisimmäksi sijoitushaarukaksi sijat 4-7. Alakanttiin meni. Niki Andersson on saanut sinivalkoiset miehet liikuttamaan itseään ja kiekkoa Sami Ryhäsen tehokentällisen johdolla niin mallikkaasti, että pudotuspelien kotietu ei näytä ainoastaan mahdolliselta, vaan peräti todennäköiseltä.

Salamat pelaa tällä hetkellä parempaa jääkiekkoa kuin koskaan ennen.

Ennen runkosarjan alkua kirkkonummelaisjoukkue asetti realistiseksi unelmatavoitteekseen pudotuspelien kotiedun, ja sen myötä kolmen parhaan joukkoon sijoittumisen pudotuspeleissä. Päävalmentaja Niki Andersson laski, että kotietuun vaaditaan 1,23 pistettä per ottelu.

Kun Mestiksen ensimmäinen neljännes on kutakuinkin pelattu, Salamoiden pistekeskiarvo on 1,30. Hieman yli tavoitevauhdin joukkueen kannattaa ollakin, sillä alun otteluohjelma on ollut kotivoittoinen. Hyvät uutiset löytyvätkin pisteiden takaa. Peliesityksiin nähden sarjapisteitä on kertynyt hieman kitsaasti, joten tahdin ylläpitäminen ei vaadi ihmeitä.

Salamat ei ole ottanut toistaiseksi yhtään onnekasta voittoa. Kaikissa kuudessa voitto-ottelussaan kirkkonummelaiset ovat olleet niskan päällä ja luoneet vastustajaansa enemmän maalipaikkoja. Ainoa jossain määrin onnekkaasti saatu sarjapiste on avauskierrokselta, jolloin alakynnessä ollut Salamat venyi 2-2-tasapeliin TuTon vieraana maalivahti Simo Vehviläisen lukuisten torjuntojen avustuksella.

Kahdesta kotiottelusta on sen sijaan jäänyt aihetta jossittelulle, mikäli sellaista tahtoo harrastaa. 0-1-kotitappio-ottelussa Hokkia vastaan kirkkonummelaiset olivat kenttäpelissä edellä, mutta viimeistelyterävyyden puuttuessa kainuulaisvieraat nappasivat fifty-fifty-ottelusta täyden pistepotin matkaansa. Seuraavalla viikolla Sportista otetun makean voiton jälkeen Salamat floppasi asennepuolella täysin ja hävisi normaalipelillä voitettavissa olleen ottelun luvuin 5-7 FPS:lle.

- Tunteet heittelivät laidasta laitaan tuossa vaiheessa. Huippujaksojen jälkeen osa sälleistä on maiskutellut kesken, ja Forssaa vastaan vedettiin housut kinttuihin, Niki Andersson tunnustaa.

Kovimmiksi vastustajiksi 675 vuotta sitten latinaksi Kyrkioslaethiksi nimetyn kunnan joukkue voi lukea suosikkiparin Jukureiden ja Sportin lisäksi TuTon sekä Kiekko-Vantaan. Näitä vastaan Salamat voitti ensimmäisissä kohtaamisissa kahdesti, pelasi kerran tasan ja hävisi kertaalleen.

- Nyt on kaikki joukkueet nähty kaksikymppisten maajoukkuetta lukuun ottamatta, ja voi sanoa, että voidaan vaikka pärjätäkin tällä kaudella, kunhan ollaan vaan työtätekeviä ja ankaria itsellemme, eikä luulla mitään hölmöä. Sen verran kannattaa luulla ja uskoa, että on hyvä, mutta siihen ei kannata tuudittautua, että se tulee itsestään, Andersson miettii.

Vastustajia hajalle repimässä

Viiden salaman osalta ei voi sanoa, että he olisivat olleet hyviä. Hyvistä pelaajista voi muodostaa kentällisen, joka tekee hyvänä iltanaan kaksi maalia. Sami Ryhäsen johtama Salamoiden ykköskentällinen on tehnyt sen lähes joka ilta. Vain kahdessa ottelussa kymmenestä kahden maalin raja on jäänyt rikkomatta. Ja se näkyy myös tilastoissa. 23 toistaiseksi viimeisteltyä täysosumaa ovat vieneet Ryhäsen, Karo Koivusen, Immo Suutarisen, Ville Uusitalon ja Lasse Korhosen viitoisjohtoon tehotilastossa, ja Koivunen on selkeässä johdossa pistepörssissä.

- Koivunen on aikanaan tehnyt 46 pistettä kaudessa ja tiesin, että jos hänelle luo oikeat olosuhteet, hän pystyy siihen uudestaan. Ryhäsen näin kesän aikana rullakiekossa ja jäällä ja tiesin, että nuo pojat repivät Mestiksen hajalle, Niki Andersson sanoo.

Taitavasti kiekkoa liikuttelevan tutkaparin lisäksi koko viisikon yhteispeli on ollut lähes saumatonta. Harvalla pakkiparilla on yhtä suuri rooli hyökkäyspäässä kuin Uusitalolla ja Korhosella.

Ykköskentällisen loiston ohella yksikään osa-alue ei ole myöskään pettänyt. Vehviläinen on ollut luotettava maalivahti, puolustuspelaaminen on ollut pääosin kelvollista ja erikoistilannepelaaminen keskimääräistä Mestis-tasoa hieman parempaa. Lisäksi Salamat on tehnyt täyskäännöksen vuoden takaiseen nähden ja ottanut vähiten rangaistuksia koko sarjassa.

Tällä hetkellä arvioisin Salamoiden uudeksi sijoitushaarukaksi sijat 3-5. Jukureiden tai Sportin lyöminen olisi todella kova temppu, mutta vaisua vaihetta elävän TuTon ja tasapisteissä olevan naapurijoukkue Kiekko-Vantaan kanssa kirkkonummelaiset pystyvät kilpailemaan tasapäisesti. Jonkin muun keskikastin joukkueen taakse jääminen olisi jopa pienoinen pettymys.

Lisävalaistusta Salamoiden todellisista kyvyistä saadaan marras-joulukuussa, kun bussikilometrit lisääntyvät, ja kenties flunssa-aaltokin jossain vaiheessa ilmestyy menoa hankaloittamaan. Toistaiseksi avainpelaajat ovat pysyneet terveinä ja ehjinä. Jos tahti ei hyydy, palkintona odottaa kotietu keväällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle