Mielipide

Valmentajan ihannepelaaja

NHL / Kolumni
Teppo Nummisesta tuskin kenelläkään on pahaa sanottavaa. Puolustaja oli peliurallaan tyylikäs ja älykäs pelaaja, joka antoi aina kaikkensa joukkueelleen.

Moni sitä aavisteli, mutta ei silti uskonut sen tapahtuvan tänä kesänä. Teppo Numminen teki päätöksen lopettaa upean NHL-uransa ja ripustaa hokkarit pysyvästi naulaan. Päätös ei ollut helppo, kuten ei kenellekään yli 20 vuotta suurella rakkaudella työtään tehneelle ihmiselle

Sydänvaivat lopulta olivat osasyynä, että 41-vuotias Numminen teki vaikean päätöksen lopettamisesta. Jatkaminen oli lähellä, kun Vancouverin olympialaiset siintävät tulevaisuudessa, mutta Numminen päätti antaa tilaa nuoremmille. Täydessä fyysisessä kunnossa Numminen olisi edelleenkin mahtunut Jukka Jalosen valmentamaan leijonaryhmään, mutta nyt edessä on pelaajatarkkailijan rooli maajoukkueelle Pohjois-Amerikassa.

''

Hienompaa suomalaista kiekkolähettilästä on vaikea löytää.

Pelaajauransa alkuajat Numminen pelasi Tampereen Tapparan riveissä. Varmaotteinen puolustaja teki nopeasti vaikutuksen kaukalossa ja mies vietiin jo nuorena rapakon taakse. Pohjois-Amerikassa Numminen ehtikin tahkoa ammattilaisena peräti 20 kautta

Numminen pelasi uransa alkuajat Winnipeg Jetsin riveissä. Kun joukkue siirtyi 1996 Phoenixiin, matkasi puolustuksen tukipilari mukana. Luottopakki ehti edustaa samaa organisaatiota peräti 15 kautta. Coyotesista Numminen siirtyi kaudeksi Dallas Starsin riveihin, josta matka jatkui uran viimeisiksi neljäksi kaudeksi Buffalo Sabresin paitaan.

Nummisen pelaajaura kestää vertailun kenen tahansa puolustajan kanssa. Pisteillä tamperelainen ei koskaan juhlinut, mutta muut tilastot olivat sitäkin loistavampia. Valmentaja pystyi heittämään Nummisen kentälle tilanteessa kuin tilanteessa ja sai aina sellaista pelaamista mitä tilasi.

Luottamuksesta ja tasosta kertoo se, että lopettaessaan puolustajalla on eurooppalaisista pelaajista eniten pelattuja otteluja NHL:ssa. Peliaikaa Numminen sai uran viimeisiä kausia lukuun ottamatta usein joukkueensa eniten.

Menestys kiersi suomalaispuolustajaa NHL:ssa ja Numminen ei päässyt koskaan nostelemaan pelaajana himoittua Stanley Cup-pokaalia. Suomen maajoukkueessa tahti oli toinen, kun luottopakki osallistui neljiin olympialaisiin ja tuloksena oli kolme mitalia. Torinon olympialaiset jäi Nummisen viimeiseksi arvoturnaukseksi ja himoittu kultamitali jäi vain yhden erän päähän.

Moni suomalainen muistaa Nummisen kyyneleet suorassa tv-lähetyksessä hävityn olympiafinaalin jälkeen Torinossa 2006. Puolustaja keräsi kyseisestä tilanteesta koko kansan sympatiat taakseen ja taatusti ansaitusti. Hienompaa suomalaista kiekkolähettilästä on vaikea löytää.




Kirjoittaja on Jatkoaika.comin päätoimittaja, joka valitsee ruisleipänsä Nummisen myötävaikutuksesta.



» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös