Kierrosraportti: Debytantti Alasiurua kruunasi Kärppien loppukirin voittomaalikilpailussa, JYPin kriisi syveni entisestään

LIIGA / Kierrosraportti
Arttu Alasiurua kruunasi liigadebyyttinsä voittomaalilla voittolaukauskisassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liiga-viikko päätettiin täydellä seitsemän ottelun kierroksella. Muun muassa Oulussa, Tampereella ja Lappeenrannassa nähtiin dramaattisia ratkaisuja otteluille.

Liigadebytantti Arttu Alasiurua ratkaisi voittomaalikilpailun Kärpille – HIFK hukkasi kahden maalin johdon päätöserässä

Kärpät kiri kahden maalin takaa tasoihin ja nappasi kauden ensimmäisen voittonsa HIFK:sta.

Ensimmäistä Liiga-peliään pelannut Arttu Alasiurua ohitti HIFK-maalilla pelanneen Niko Hovisen komeilla harhautuksilla ja oli voittomaalikilpailun ainoa onnistuja, kun Kärpät katkaisi kahden ottelun orastaneen tappioputkensa. Molemmilla joukkueilla oli ottelussa hallintajaksonsa, eikä ottelun venymistä voittomaalikilpailuun asti voi pitää suurena vääryytenä.

HIFK:n voittoputki jäi kolmen pelin mittaiseksi. Joukkue keräsi pisteitä jokaisesta ottelusta Tour de Böndeksi nimetyltä vieraskiertueeltaan. Jo pitkään etenkin puolustajien loukkaantumisista kärsineet helsinkiläiset saivat lisää huolia, kun viime aikoina tehokkaasti esiintynyt Luke Martin jätti ottelun kesken muutaman vaihdon jälkeen.

Avaintapahtumat
Varovaisesti alkaneen kamppailun toisen erän alussa ote siirtyi hienoisesti HIFK:lle. Avausmaalia saatiin odottaa melkein ottelun puoliväliin asti, jolloin Teemu Tallberg sai Miro Väänäseltä syötön maalin eteen ja harhautteli kiekon kylmästi ohi vieraiden maalilla torjuneen Tomi Karhusen.

Päätöserän alussa Julius Nättinen tuplasi HIFK:n johdon irtokiekosta maalin edestä. Kärppien Teemu Turunen katkaisi vierasjoukkueen lähes kolmen ottelun mittaiseksi venyneen nollapeliputken niin ikään maalin edestä kavennusmaalillaan.

Turunen sai syöttöpisteen myös pitkän kärppähallinnan päätteeksi syntyneeseen Atte Ohtamaan tasoitusmaaliin. Isännät olivat niskan päällä erän loppuun asti, mutta lisämaaleja ei syntynyt, joten varsinainen peliaika päättyi tasatilanteeseen.

Vauhdikkaalla jatkoajalla molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa, mutta maaleja ei syntynyt. Voittomaalikilpailussa Alasiurua ratkaisi lopulta voiton isännille.

Maalintekijät
29.14 0–1 Teemu Tallberg (Väänänen, Pakarinen)
43.56 0–2 Julius Nättinen (Sund, Lehterä)
46.27 1–2 Teemu Turunen (Ohtamaa, Kemppainen)
53.23 2–2 Atte Ohtamaa (Kemppainen, Turunen)
65.00 3–2 Arttu Alasiurua vl

Maaliodottama
Kärpät 2,58 – 2,19 HIFK

Ylivoimaisen tehokas Jukurit venytti JYPin tappioputkea

JYPin lumipallo jatkaa pyörimistä väärään suuntaan. Hyvä ja aktiivinen peli-ilme ei riittänyt, kun Liigan kovavireisimpiin joukkueisiin lukeutuva Jukurit murskasi jyväskyläläisseuran tennisluvuin 6–0. Rangaistukset koituivat JYPin turmioksi Jukurien viimeisteltyä viidesti ylivoimalla.

Erikoistilanteiden merkitys oli korostuneessa roolissa lauantaisessa kamppailussa Mikkelissä. Yhtä ylivoimaa lukuun ottamatta kaikilla kerroilla onnistunut Jukurit oli pakkopelissään suvereeni. Niko Huuhtanen johti neljällä tehopisteellään jyväskyläläisvieraiden ryöpytystä.

Ratkaisevaksi tapahtumaksi nousi JYPin epäonnistunut valmentajan haasto Pekka Jormakan 1–0-osumasta. Ottelun erotuomarit Jarno Heikkinen ja Petri Lindqvist eivät nähneet videotarkistuksessa maalitilanteesta maalivahdin häirintää, mikä tiesi JYPille pelin viivyttämisestä kahden minuutin rangaistusta. Seuranneella ylivoimalla Niko Huuhtanen taituroi lukemiksi 2–0.

Kaksi erää pirteästi pelanneen JYPin iltapuhde valui lopullisesti viemäristä alas kolmannen erän jäähysumaan. Jukurit pääsi kahteen otteeseen kahden miehen ylivoimalle eikä jättänyt tilaisuutta hyödyntämättä. Kaksi ylivoimamaalia myöhemmin tilanne oli jo JYPin kannalta toivoton 5–0 Huuhtasen osuttua kolmannen erän alussa jälleen kerran ylivoimalla.

Jyväskyläläisten tappioputki on nyt yhdeksän ottelun mittainen. Kaksi ylivoimamaalia viimeistellyt Huuhtanen nousi osumillaan Liigan ylivoimamaalien kärkeen tällä kaudella. 20-vuotias on viimeistellyt kaudella 11 ylivoimaosumaa. Huuhtasen tavoin kahdesti ylivoimalla osunut Jormakka taas jakaa samaisen tilaston kakkostilaa.

KalPa vei lisäpisteen Tampereelta jatkoajan alkusekunneilla

Tampereen Nokia-areenalla nähtiin hidastempoinen ottelu, kun Tappara ja KalPa pelasivat todella tarkkaa puolustuspeliä. Lopulta laukauksia saatiin maalille asti ja Aleksi Klemetti ratkaisi voiton vierasjoukkueelle jatkoajalla.

Edellisissä otteluissaan hyvin erilaisella menestyksellä esiintyneet Tappara ja KalPa aloittivat lauantai-illan mittelön Tampereella rauhallisesti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kummallekaan joukkueelle ei merkitty yhtään laukausta maalia kohti.

Ottelun edetessä peli vapautui hieman, mutta kokonaisuudessaan tasapaksu koitos ratkesi jatkoajan alussa. Lisäpisteen KalPan matkaan laukoi Aleksi Klemetti.

Toinen erä alkoi hienoisesti Tapparan komennossa, mutta myös KalPa sai hyökkäysalueella muutamaan otteeseen mylläkän aikaiseksi. Ottelun puolessa välissä Tapparalle siunaantui ylivoimamahdollisuus Aleksi Elorinteen saatua rangaistuksen, jonka tarpeellisuutta paikalle saapunut vierasyleisö kyseenalaisti äänekkäästi.

Kuopiolaisten alivoima toimi kuitenkin mallikkaasti, ja joukkue sai energiaa loppuerään, jota se hallitsi pelillisesti.

Molemmilla joukkueilla oli vaikeuksia saada laukauksia maalille asti. Kahden erän jälkeen KalPan maalilla pelannut Juha Jatkola oli torjunut seitsemän kertaa ja Tapparan Christian Heljanko 13 kertaa.

KalPa sai tuotua toisen erän loppupuolella löytämänsä hyvän sykkeen myös kolmanteen erään ja hallitsi peliä erän alkuminuuteilla. Vieraille tarjottiin ylivoimamahdollisuutta Veli-Matti Vittasmäen koukkaamisrangaistuksen muodossa, mutta ylivoima ei tuottanut tulosta.

Kun päätöserää oli jäljellä 12 minuuttia, vierasjoukkue nosti omalta puolustusalueeltaan pomppivan purkukiekon, jota Heljanko yritti pelata mailallaan omille pelaajille. Kiekko pomppasi ilkeästi mailan yli ja Matyáš Kantner viimeisteli ottelun avausmaalin tyhjään nuottaan.

Isännät kampesivat kuitenkin tasoihin, kun Oiva Keskinen sai erikoisesti pomppineen irtokiekon runnottua maaliin viisi minuuttia ennen päätössummeria. Tuomaristo tutki tilannetta videolta tovin ja lopulta maali hyväksyttiin. Tasoituksen jälkeen kummallakin joukkueella oli paikkoja ratkaista ottelu, mutta pisteet jouduttiin jakamaan jatkoajalla.

Heti jatkoajan alussa Jaakko Rissanen riisti hyökkäysalueella kiekon hieman löysästi pelanneelta Anton Levchiltä ja Aleksi Klemetti sai tällätä voittomaalin suoraan Rissasen komeasta poikittaissyötöstä.

KalPa on ollut yksi Liigan heikoimmista vierasjoukkueista, joten sarjataulukossa seitsemänneksi noussut kuopiolaisryhmä sai tuulta alleen Liigan sarjakakkosen kaatamisesta. Tapparan vaikea vaihe sai jatkoa, sillä kirvesrinnat ovat voittaneet edellisestä kuudesta ottelustaan vain yhden.

47.55 0–1 Matyáš Kantner (Mäenpää, Elorinne)
54.36 1–1 Oiva Keskinen (Vittasmäki, Puhakka) vt
60.15 1–2 Aleksi Klemetti (Rissanen)

Tappara 2,36 – 2,36 KalPa

Ilves haki niukan voiton Vaasasta – pistekuningas Palve lensi suihkuun

Edellisestä kuudesta ottelustaan vain yhden voittanut sarjajohtaja Ilves palautti kaksi edellistä otteluaan voittaneen Sportin maan pinnalle.

llveksen tärkeimpiä hahmoja 3–2-voitossa olivat kaksi maalia iskenyt Jérémy Grégoire ja 39 kertaa torjunut Jakub Malék.

Tasaisessa avauserässä Ilves onnistui vain kahdeksan sekuntia ennen erätaukoa, kun Grégoire ampui seinäsyötön jälkeen kiekon ohi Sport-vahti Rasmus Reijolan.

Toinen erä olikin sitten tapahtumia täynnä. 40 sekunnin pelin jälkeen Liigan pistepörssiä johtava Oula Palve sai 5+20 minuutin rangaistuksen taklattuaan Axel Holmströmiä pään alueelle. Holmström ei palannut taklauksen jälkeen otteluun. Ilves kesti pitkän alivoiman ja kasvatti sen jälkeen johtoaan Grégoiren ja Ville Meskasen täysosumilla.

Peli ei ollut tamperelaisten kolmen maalin johdosta huolimatta ohi, sillä vielä toisen erän lopulla Sport kiri lukemiksi 2–3. Päätöserän Ilves puolusti sinnikkäästi ja vei näillä lukemilla täydet sarjapisteet.

19.52 0–1 Jérémy Grégoire (Mäntykivi)
28.09 0–2 Jérémy Grégoire (Suomi, Latvala)
35.33 0–3 Ville Meskanen (Kodýtek)
36.33 1–3 Teemu Suhonen (Hjalmarsson, Sundström)
38.29 2–3 Johan Sundström (Hjalmarsson, Hayes) vt

Sport 5,63 – 2,56 Ilves

Pelicansille voitto SaiPasta viimeisten sekuntien maalilla

SaiPa pesi kasvonsa viikon viimeisessä ottelussa, mutta tuloksena oli silti yhdeksäs peräkkäinen tappio.

Lappeenrannan Kisapuistossa nähtiin kauden alhaisin yleisömäärä, kun SaiPan ja Pelicansin ottelua oli seuraamassa vain 1 780 katsojaa. Ääntä halliin toi bussilastillinen lahtelaiskannattajia, ja he pääsivätkin juhlimaan viimeisillä sekunneilla ratkennutta voittoa. Turkoosipaidat ovat vahvassa tuloskunnossa, sillä SaiPasta otettu voitto oli joukkueelle jo kuudes peräkkäinen.

SaiPa siirtyi avauserässä johtoon ensimmäistä kertaa kuluvan vuoden aikana, kun Antti Kalapudas laukoi kotijoukkueen johtoon kauden kymmenennellä maalillaan. Oulaistelaislähtöinen hyökkääjä katkaisi samalla 19 ottelun mittaisen maalittoman putkensa. Pelicans kuitenkin kuittasi Patrik Carlssonin osumalla, ja siirtyi toisen erässä myös jo kuljettajan paikalle Filip Králin maalilla.

Pitkään näytti siltä, että ottelu etenee jatkoajalle. Pelin puolen välin tienoilla nähdyn Janne Naukkarisen tasoitusmaalin jälkeen tilanne pysyi tasalukemissa aina viimeisille sekunneille asti. Jonas Enlund kaatoi kuitenkin kylmää vettä kotijoukkueen niskaan vain kolme sekuntia ennen ottelun loppua iskemällä voittomaalin.

Tilanne tarkastettiin vielä videolta, mutta tilanteessa ei ollut maalivahdin häirintää. SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläinen protestoi tätä suurieleisesti, mutta lopulta kolme pistettä matkasi Lahteen.

11.57 1–0 Antti Kalapudas (Rajaniemi, Kivenmäki)
15.27 1–1 Patrik Carlsson (Lasch, Bryggman)
22.04 1–2 Filip Král (Lasch, Carlsson)
32.09 2–2 Janne Naukkarinen (Morand, Kalapudas) sr
59.57 2–3 Jonas Enlund (Horký, Riihinen) vt

SaiPa 2,16 – 2,21 Pelicans

Veeti Väisäsen ja Petter Emanuelssonin tehoillat siivittivät KooKoon tärkeään voittoon

KooKoo nappasi tärkeän voiton pudotuspelikamppailua ajatellen kaatamalla HPK:n kotonaan tyylipuhtaasti lukemin 4–0.

KooKoo kampesi itsensä pudotuspeliviivan tuntumaan vakuuttavalla 4–0-voitolla HPK:sta. Kotivoiton kapellimestareina häärivät tehot 1+1 merkkauttanut Veeti Väisänen ja kaksi maalia iskenyt Petter Emanuelsson. Ottelu oli 17-vuotiaalle Väisäselle uran ensimmäinen kahden tehopisteen ottelu.

Kouvolalaiset lähtivät maksamaan kalavelkoja Kerholle joukkueiden kauden kolmannessa kohtaamisessa. Kerho-vahti Sami Rajaniemi oli torjunut kaksi voittoa, ja otteluissa hänelle kertyi huimat 69 torjuntaa.

Tällä kertaa KooKoo ei tuhlannut aikaa Rajaniemen ohittamisessa Arttu Ilomäen laukoessa johto-osuman vain kolmen minuutin pelin jälkeen.

Isäntien selkä suoristui johtoaseman seurauksena, mutta HPK ei onnistunut hyödyntämään paikkoja. Erän loppupuolella isännille tarjottiin mahdollisuutta kasvattaa johtoa kahteen otteeseen ylivoimalla, mutta laukaussumasta huolimatta pukukoppeihin poistuttiin KooKoon maalin johdossa.

Merkittävästi hidastuneessa toisessa erässä kotiyleisön lemmikiksi nousi Väisänen. Puolustaja niittasi maalin edustalle pyörimään jääneen irtokiekon ohi Rajaniemen, ja isännät siirtyivät kahden maalin johtoon.

HPK näytti jäävän pukukoppiin toisen erätauon jälkeen, sillä päätöserässä KooKoo lisäsi vauhtia ja karkasi ulottumattomiin Emanuelssonin kahdella maalilla. Ruotsalainen jatkoi erinomaista virettään, sillä vain yhden maalin ensimmäiseen 19 otteluun iskenyt 32-vuotias on sytyttänyt viimeisessä yhdeksässä ottelussaan punalampun kuudesti.

Aneeminen vierasjoukkue sai luotua 60 minuutin aikana vain vähän maalintekopaikkoja, ja hämeenlinnalaisten maaliodottamaksi ottelussa kirjattiin surullinen 0,91. KooKoo-vahti Nick Malíkin kauden neljäs nollapeli syntyi vain 14 torjunnalla.

Voitto nosti KooKoon pudotuspeliviivan tuntumaan sarjataulukon sijalle 11. Kouvolalaisilla matkaa viivan paremmalle puolelle on vain yksi piste. Kerholle pistemenetys oli kallis, sillä se on KooKoota tappion myötä kaksi pistettä perässä.

3.36 1–0 Arttu Ilomäki (Tardif, Väisänen)
27.44 2–0 Veeti Väisänen (Barton, Tardif)
43.55 3–0 Petter Emanuelsson (Ottosson, Török)
53.54 4–0 Petter Emanuelsson (D'Astous, Leskinen) yv

KooKoo 2,39 – 0,91 HPK

Ässät katkaisi tappioputkensa TPS:n vieraana

Kauden viidennen kohtaamisen voittoa juhli Ässät lukemin 5–2. Niklas Rubinin vahvat torjunnat ja Dylan Fabren kaksi maalia olivat porilaisten voiton avaimet.

TPS lähti Ässiä positiivisemmista asetelmista lauantain kierroksen päättävään otteluun, sillä turkulaisryhmällä oli alla kolmen ottelun voittoputki ja porilaisilla taasen kolme tappiota. Illan ottelu oli joukkueiden kauden viides kohtaaminen, joka päättyi porilaisjuhliin.

avaintapahtumat
Ottelun alussa Palloseuralle vihellettiin alle kolmeen minuuttiin kolme pitkä kiekko -vihellystä, joiden ansiosta Ässät sai hiljalleen otetta itselleen. Ottelun avausmaali syntyi Jan-Mikael Järvisen tarjoilessa syötön Eemil Erholtzille, joka upotti kiekon Eetu Anttilan kainalosta. TPS tasoitti ottelun Jere Henrikssonin kauden avausmaalilla, kun  vieraiden puolustus sekoili Niklas Rubinin maalin edessä.

Kotijoukkueelle maali oli erän vaisuhkon avauspuolikkaan valopilkku, sillä kiekko oli enemmän Ässien hallussa. Kotijoukkue paransi jälkimmäisellä puoliskolla vähitellen peliään ottaen enemmän kiekon hallintaa itselleen, josta palkintona Leevi Teissalan survoma kiekko kimposi Tuomas Salmelan kautta ohi Rubinin.

Ässien tuskaa kasvatti erän viimeisellä minuutilla Salmelan taklaus Lukas Wernblomiin, josta videotarkistuksen jälkeen Salmelalle tuomittiin kaksiminuuttinen kyynärpäätaklauksesta. Wernblom testasi polvensa kantavuutta pelin jatkon kannalta. Erholtz pääsi erän viimeisen aloituksen jälkeen läpiajoon, mutta Anttila nollasi patjallaan Ässä-hyökkääjän aikeet.

Toisessa erässä avauserästä jatkunut isäntien ylivoima oli tehotonta, sillä Palloseura ei saanut rakennettua kunnollisia paikkoja. Salmelan rangaistuksen päätyttyä vieraat pääsivät kolmella pelaajalla Anttilaa vastaan, kun Niklas Arell töpeksi keskiviivalla kiekon kanssa. Jonathan Davidsson katkaisi 14 ottelun mittaisen maalittoman putkensa tasoittamalla ottelun ja Ässät nappasi ottelun hallinnan jälleen itselleen.

TPS sai ottelun puolen välin tienoilla luotua laadukkaita maalipaikkoja, jotka Rubin torjui moitteettomasti. Erän tyylikkäimmistä torjunnoista vastasi kuitenkin virkaveli Anttila, joka hanskatorjunnoillaan isäntiä pystyssä. Dylan Fabre sai ujutettua kiekon verkkoon ohi Anttilan hanskakäden.

TPS-päävalmentaja Tommi Miettinen oli pakotettu käyttämään aikalisä jo ennen toisen erän loppua, sillä vieraat paineistivat runsaasti Fabren maalin jälkeen. Ässien vahvan hetken seurauksena Ruben Rafkin nappasi kyynärpäätaklauksesta Aleksi Matinmikkoon kaksiminuuttisen rangaistuksen, mutta TPS:n jykevä alivoimapelaaminen oli Ässille myrkkyä.

Kolmannen erän avausminuutilla Casimir Jürgens kampitti itselleen isäntien illan toisen rangaistuksen, mutta ylivoima aiheutti enemmän sydämentykytyksiä Rubinille kahden TPS-hyökkäyksen myötä. Palloseuran vahva alivoimapelaaminen vapautti joukkuetta, mutta Ässät loi vastahyökkäyksillä ajoittain painetta kotipäätyyn.

Paine toimi, sillä Jimi Suomelle vihellettiin rangaistus. Vieraiden ylivoima jumittui kuitenkin jälleen isäntien alivoimanelikkoon, eikä Anttila joutunut venymään paraatipelastuksiin. Katkonaisen erän aikana Ässät purkivat runsaasti kiekkoa pitkänä päätyyn ja sama viisikko joutui pelaamaan pitkähkön ajan.

Mikko Kaukokari ja illan ottelussa 500. ottelun tuomaroinut Lassi Heikkinen antoivat ottelun aikana pelaajien pelata fyysistä taklauspeliä. Noin neljä minuuttia ennen loppua isännille annettiin mahdollisuus tasoittaa ottelu Juuso Ikosen luistellessa rangaistusaitioon, mutta porilaisjoukkueen kauden ensimmäisen alivoimamaalin laukonut Libor Zábranský ja illan toista osumaa tuulettanut Fabre laukoivat kiekon tyhjään maaliin.

3.41 0–1 Eemil Erholtz (Järvinen, Hämeenaho)
7.58 1–1 Jere Henriksson (Marjala)
10.59 2–1 Leevi Teissala (Jürgens, Talvitie)
22.04 2–2 Jonathan Davidsson (Knihti)
32.56 2–3 Dylan Fabre (Zábranský, Riekkinen)
58.28 2–4 Libor Zábranský (Järvinen) av, tm
59.05 2–5 Dylan Fabre (Ikonen, Riekkinen) tm