Kierrosraportti: HIFK ja Tappara jatkoivat voittoputkiaan, JYPin tehotrio ilmiliekeissä ja Kärpille helpottava voitto – keskiviikkona jännittävä viiden ottelun kierros

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ville Tohka
Liigassa pelattiin keskiviikkona viiden ottelun kierros. Kierroksen puheenaiheiksi nousivat JYPin tehokas ylivoima, Helsingin ottelun teho- ja voittoputket, sekä Sport-puolustaja Reece Scarlettin loukkaantuminen.

Kierroksella nähtiin peräti kolme jatkoajalle venynyttä ottelua kierroksen viidestä kohtaamisesta.

HIFK jatkaa voittoputkeaan − Jukurien mukaan tarttui jälleen piste

HIFK ja Jukurit väänsivät paremmuudestaan aina voittomaalikilpailuun asti. Ottelu päättyi lopulta 4−3-kotivoittoon, ja näin helsinkiläisille kirjattiin neljäs peräkkäinen voitto. Putket jatkuivat myös Jukureilla, Petteri Lindbohmilla ja Michal Kovařčíkilla.

HIFK sai otteluun unelma-alun, kun Ilari Melartin laukaus upposi ohi maskissa olleen Rasmus Korhosen jo 15 sekunnin jälkeen. Seuraavienkin minuuttien aikana kotijoukkue vyörytti hyökkäyksiä vahvasti Jukurien maalia kohti. Vierasjoukkue kesti rynnistyksen ja sai ensimmäisen pidemmän paineen viiden minuutin pelin jälkeen. Maalin tehnyt Melart istui myöhemmin rangaistusaitiossa, kun Jukurit tuli ylivoimalla tasoihin.

Oliver Larsenin syötöstä Niko Huuhtanen pääsi tälläämään kovan laukauksen ohi Roope Taposen, joka hetkeä aiemmin ehti ottaa yhden huipputorjunnan. Toisen syöttöpisteen sai Michal Kovařčík, joka on päässyt pisteille jokaisessa tämän kauden ottelussa. Tšekkiläinen siirtyi tehoillaan Liigan pistepörssin kärkeen.

Toisen erän alussa molemmat joukkueet saivat peräkkäin rangaistuksen. Neljällä neljää vastaan lähimpänä maalintekoa oli Jukurien Linus Nässen, joka pääsi Larsenin syötöstä läpiajoon. Taponen kuitenkin nollasi yrityksen. Pekka Jormakan rangaistuksen aikana HIFK tulitti monta kertaa kohti Korhosta, mutta Jukurit onnistui pitämään pelin tasoissa.

HIFK hallitsi peliä enemmän, mutta Jukurit loi omilla hetkillään tai vastahyökkäyksillään parempia maalipaikkoja. Lopulta erää oli jäljellä kaksi ja puoli minuuttia, kun Otto Mäkinen lapioi irtokiekon maalin edestä sisään. Näin toiselle erätauolle lähdettiin mikkeliläisten johtaessa peliä.

Kolmannen erän alkuun Jormakka ja Mäkinen namuttelivat ehkä liiaksi ja näin Jukurien kolmas maali jäi syntymättä. HIFK tuli tasoihin pian sen jälkeen, kun Jukurien toisesta vaihtovirheestä tullut rangaistus oli päättynyt. Maalintekijänä oli jo neljännessä peräkkäisessä ottelussa onnistunut Petteri Lindbohm.

Tasatilanne ei säilynyt taululla kauaa. Jukurien norjalaispuolustaja Sander Engebråten möhli hyökkäyssiniviivalla ja kaatoi Iiro Pakarisen rangaistuksen arvoisesti. Pakarinen nousi nopeasti pystyyn ja pelasi Julius Nättisen nokikkain Korhosen kanssa, ja tuloksena oli maali siirretyn rangaistuksen aikana.

Jukurit ei kuitenkaan luovuttanut, vaan tuli tasoihin reilut kaksi minuuttia ennen kolmannen erän loppua Lucas Nordsäterin b-pisteiden välistä laukomalla osumalla.

Jatkoajalla Jukurit oli aktiivisempi, mutta kumpikaan ei onnistunut tekemään maalia. Voittomaalikilpailussa nähtiin sen sijaan maalijuhlaa, sillä kuudesta yrityksestä viisi onnistui. Nimensä tilastoihin ratkaisijana sai Pakarinen.

Aikaisempina vuosina Jukurit oli aina vienyt voiton Helsingissä pelatuista syyskuun kohtaamisista. Nyt HIFK katkaisi tuon putken. Jukurit jatkaa sen sijaan kauden alusta jatkunutta putkeaan, sillä se on kerännyt pisteitä jokaisesta ottelusta.

HIFK palaa perjantaina Nokia-areenalle, kun se tavoittelee avausvoittoaan areenalla Ilvestä vastaan. Jukurit vierailee lauantaina Vaasassa Sportin luona.

JYPin tehotrio venytti HPK:n tappioputkea jatkoerässä

JYPin tehokolmikko Reid Gardiner, Jerry Turkulainen ja Sami Niku kaatoivat HPK:n jatkoajalla Hämeenlinnassa. Kolmikko vastasi keskenään kolmesta jyväskyläläisten neljästä täysosumasta.

JYP sai hyvän alun otteluun, ja Juuso Puustinen suti vieraat johtoon maalin edustalta jo kahdeksan minuutin jälkeen. Sami Päivärinta kuittasi kuitenkin ottelun tasoihin ensimmäisellä HPK-maalillaan vain kaksi minuuttia myöhemmin. Ottelu oli tasaväkistä ja viihdyttävää kiekkoa päädystä päätyyn, ja joukkueet laukoivat erässä yhteensä jopa 32 kertaa.

JYPin tehotriona lauantaina kunnostautunut kolmikko Jerry TurkulainenSami NikuReid Gardiner jatkoivat hurjaa virettään, jälleen kerran ylivoimalla. Gardiner ja Turkulainen toimittivat kiekon Nikulle, joka latasi kudin ohi Sami Rajaniemen vieden hurrikaanipaidat erätauolle jälleen maalin johdossa.

Toinen erä oli erittäin rikkonainen, ja joukkueet keräsivät yhdessä jopa seitsemän rangaistusta erän aikana. Rangaistuksista viisi vihellettiin erän ensimmäisen puoliskon aikana, mutta kumpikaan ei neljällä ensimmäisellä onnistunut iskemään erikoistilanneosumaa.

Erän viides ja HPK:n toinen rangaistus lopulta tuotti tulosta JYPille, kun jo 2–1-johtomaalista vastannut kolmikko iski hurrikaanilauman jo kahden maalin karkumatkalle. Tällä kertaa maaliin kiekon toimitti Turkulainen terävällä rannelaukauksella.

Maali iski kapuloita isäntien rattaisiin, ja erä eteni pitkälti JYPin komennossa. Erän laukaukset merkittiin jyväskyläläisille ylivoimaisesti lukemin 21–11.

Kolmas erä tarjosi viihdykettä kotiyleisölle kahden ensimmäisen edestä, kun uudella ilmeellä päätöserään jäälle luistellut HPK käynnisti takaa-ajonsa jälleen kerran Päivärannan maalilla. Maali sekoitti Jukka Rautakorven ryhmän pasmat, ja JYPille vihellettiin vain minuuttia myöhemmin joukkuerangaistus vaihtovirheestä.

Kerhon alkukauden paras pelaaja ja kultakypärää kantanut Danick Martel alusti seuranneella ylivoimalla HPK:n tasoituksen, ja neljän vuoden tauon jälkeen Hämeenlinnaan palannut Eetu Tuulola iski kiekon ohi kaimansa Eetu Laurikaisen.

Maalia tarkasteltiin pikaisesti videolta, mutta päätuomari osoitti keskelle, ja HPK kampesi ottelun tasoihin. Kerholla oli paikkoja ratkaista ottelu jo varsinaisella peliajalla, mutta isäntien dominoima päätöserä ei kuitenkaan tuottanut voittomaalia.

Jatkoerässä HPK-kapteeni Juuso Hietanen lähti istumaan rangaistusta laitataklauksesta Jere Lassilaan, ja vieraat kiittivät ylivoimamahdollisuudesta. JYPin ylivoimainen tähtikolmikko vastasi myös illan voittomaalista, kun Niku laukoi siniviivalta kaksi pistettä Jyväskylään vain 12 sekuntia ennen jatkoerän päätöstä. Näin ollen kolmikko siivitti JYPin kauden kolmanteen voittoon ja HPK:n tappioputki venyi jo kuuteen otteluun.

HPK kohtaa lauantaina Tapparan Tampereella, kun taas JYP matkustaa perjantaina Kuopioon kauden ensimmäiseen Pönttövuoren derbyyn KalPaa vastaan.

Maaliodottama:
HPK 2,17–2,28 JYP

D'Astous'n paluu ei lohduttanut – Aktiivinen KooKoo joutui pettymään kliinisen Tapparan isäntänä

Tappara haki kaksi pistettä Kouvolan keskiviikko-illasta, kun se kaatoi isäntäjoukkue KooKoon jatkoajalla 4–3-lukemin.

Liigan pohjilta kauden jälkeen itsensä löytänyt KooKoo isännöi sarjan kärkisijaa havittelevaa Tapparaa Kouvolassa. Kotijoukkue sai kaksi merkittävää palastaan takaisin, kun Ville Leskinen ja Charlé-Edouard D'Astous palasivat kokoonpanoon.

Tappara aloitti maalinteon ensimmäisessä erässä, kun Otto Somppi sai Tapparan hyökkäyksen päätteeksi pomppukiekon lapaansa maalin takatolpalla. Somppi nosti vieraat läheltä johtoon ja Carter Camper ja entinen KooKoo-pelaaja Oskari Manninen saivat syöttöpisteet maaliin.

KooKoo tasoitti pelin nopeasti, kun Ari Gröndahlin laukaus ohjautui Leevi Aaltosen lavasta ohi Tappara-maalivahti Eetu Randelinin. KooKoon hyvä ote jatkui ja muutaman minuutin jälkeen Linus Andersson avasi kausikohtaisen maalitilinsä Axel Ottossonin komean rystysyötön seurauksena.

Toinen arä alkoi Tapparan juhlalla, kun Valtteri Kemiläinen teki kautensa ensimmäisen maalin laukauksella kauempaa. Erän lopulla vieraat menivät johtoon Nick Halloranin osumalla. Joonas Lehtivuorelle aukesi ensin avopaikka viedä KooKoo johtoon, mutta kokeneen puolustajan laukaus epäonnistui. Tappara vei kiekon toiseen päätyyn ja Camperin syöttö kimposi Halloranin luistimesta sisään. Maali tarkistettiin videolta, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa potkua.

KooKoon tasoitus syntyi minuutti ennen loppua, kun Oskari Setänen poistui maaliltaan ja kuudes kenttäpelaaja siirtyi katsomosta kentälle. Leskisen syöttö löysi Radek Koblížekin joka löi kiekon Randelinin kilven kautta maaliin. Ratkaisua lähdettiin etsimään jatkoajalta.

Kemiläinen keräsi lopulta suurimman sankarin viitan illan toisella osumallaan. Camper löysi Kemiläisen toisesta aallosta ja hänen laukauksensa upposi vasempaan yläkulmaan. Tappara jatkaa voiton myötä puhtaalla pelillä Liigan sarjataulukon kärkeen.

KooKoo jatkaa kotiotteluitaan perjantaina Lukkoa vastaan. Tappara pelaa jo huomenna kotonaan, kun luvassa on kauden ensimmäinen paikallisottelu Ilvestä vastaan.

KooKoo 4,82–2,20 Tappara

Lukko murskasi Pelicansin ja otti kauden ensimmäisen kotivoittonsa nelosketjun johdolla – Pelicans pelannut nyt 120 minuuttia maaleitta

Kotijoukkue Lukko oli tyly isäntä voittaessaan vaisun Pelicansin loppulukemin 4–0.

Illan otteluun lähdettiin mielenkiintoisista asetelmista, sillä molemmat joukkueet olivat onnistuneet keräämään ainoastaan kuusi pistettä alkukauden otteluista. Lukko tavoitteli tärkeiden pisteiden lisäksi myös kauden ensimmäistä kotivoittoaan neljännessä kotiottelussaan.

Avauserä eteni pitkälti Lukon komennossa ja laukaukset kirjattiinkin jopa 20–8 isäntien hyväksi. Erän ainoasta osumasta vastasi kotijoukkueen Linus Nyman, joka sai haltuunsa Pelicans-puolustaja Mikko Niemelän harhasyötön. Nyman laukoi kiekon helponnäköisesti kilpikäden puolelta Pelicansin maalissa torjuneen Jussi Olkinuoran ohi. Maaliin syöttöpisteen saalisti itselleen Harri Kainulainen.

Lukko kasvatti johtoaan toisessa erässä, kun kiekko jäi siniviivalle pyörimään ja Nyman roikotti sen kohti Pelicans maalia. Kainulainen oli valmiina ohjaamaan pelivälineen sisään saalistaen illan toisen tehopisteensä.

Pelicansin vaikeudet kasvoivat entisestään, kun puolustaja Jakob Stenqvist toimitti kiekon maalin eteen ja irtokiekon löi sisään liigauran ensimmäisen maalinsa tehnyt Jami Krannila. Maaliin syöttöpisteen sai myös kahdessa aikaisemmassa maalissa mukana ollut Nyman.

Tehomiehenä ottelussa kunnostautunut Kainulainen loukkasi heti seuraavassa vaihdossaan harmittoman näköisessä tilanteessa itseään Konsta Hirvosen taklauksen seurauksena ja poistui olkapäätään pidellen pukukoppiin.

Myös kolmas erä käynnistyi Lukon komennossa, kun kotijoukkueen ykkösketjun pitkä pyöritys päättyi kultakypärä Sebastian Revon laukaukseen. Kuti painui Olkinuoran jalkojen välistä vierasjoukkueen maaliin, ja näin ollen 2800-päinen raumalaisyleisö pääsi todistamaan Lukon kauden ensimmäistä kotivoittoa vakuuttavin loppulukemin.

Lukko 3,93–1,46 Pelicans

Kärpille helpottava voitto – Sportin Scarlett loukkaantui pahannäköisesti

Kärpät karisteli apinoita selästään voittamalla Sportin Vaasassa. Vaasalaisten vaikea ilta sai lisää huonoja uutisia, kun Reece Scarlett loukkaantui päätöserässä.

Alkukauden kriisijoukkue Kärpät lähtivät korjaamaan kurssiaan Sportin vieraana. Vierasjoukkue aloittikin maalinteon ajassa 11.20. Läpi ottelun pirteästi häärinnyt nelosketju loi painetta kotijoukkueen päätyyn, ja Arttu Hyry pääsi sivaltamaan kiekon maaliin Tommi Kivistön nerokkaasta passista.

Sport kuitenkin kampesi itsensä tasoihin. Johan Sundström jäi vierasjoukkueen puolustajilta vartioimatta ja ruotsalainen viimeisteli kauden ensimmäisen maalinsa maalinedustalta. Toisessa erässä Kärpät pääsi peliin mukaan, osittain kotkapaitojen jäähyilyn seurauksena.

Ville Koivusen röyhkeä nousu oli erän parhaita maalintekopaikkoja, mutta kotijoukkueen maalilla torjunut Miroslav Svoboda onnistui pitämään numerot tasoissa. Erä ei tarjonnut maaleja.

Kolmannessa erässä Jens Lööke näytti taituruuttaan veivaamalla itseensä erän toistaiseksi parhaaseen maalintekotilanteenseen. Tilanteessa Miro Nalli koki kovia, kun vierasjoukkueen puolustaja Martin Jandus huitaisi itsensä korkealla mailalla jäähyaitioon 2+2-minuutin arvoisesti.

Sportin ylivoimassa askelmerkit eivät olleet kunnossa, vaan Kärppien loistava alivoimapeli tyrehdytti kotijoukkueen yritykset. Joonas Kemppainen oli lähellä päästä jopa maalintekoon alivoimalla, mutta Reece Scarlett puolusti tilanteen mallikkaasti.

Jatkotilanteessa Kemppainen taklasi Scarlettin pahoin seurauksin, ja kanadalaispakki vietiin ontuen pukokopin puolelle. Tilanteesta ei tuomittu lisärangaistuksia.

Kärpät ei häkeltyneet tilanteesta, vaan Jandusin syöttö löysi Koivusen ja oululaisnuorukainen näki tyhjää verkkoa. Sport ei lopulta päässyt ylärimaa lähemmäksi, joten pisteet matkasivat helpottuneen Kärppä-miehistön mukaan.

Kumpikin joukkue jatkaa viikkoansa perjantaina. Kärpät isännöi Saipaa Oulussa, kun taas Sport lähtee Pelicansin vieraaksi Lahteen.